Sport pe Bune: Tenisul românesc la ora adevărului. Cu Gabriel Moraru director FRTenis

Cum ne afecteaza schimbarile bruste de temperatura si la ce trebuie sa fim atenti

Joi, 08 Aprilie 2021, ora 06:51
5332 citiri
Cum ne afecteaza schimbarile bruste de temperatura si la ce trebuie sa fim atenti
Schimbarile de vreme pot da dureri de cap FOTO facebook

Primavara aceasta am experimentat in cateva episoade schimbari bruste de temperatura, chiar saptamana aceasta termometrele scazand brusc de la o zi la alta.

Schimbarile bruste de temperatura atrag dupa sine nu neaparat probleme de sanatate, cat mai ales discomfort, intrucat organismul se adapteaza la astfel de schimbari de temperatura in aproximativ 14 zile.

Mai mult decat atat, trecerea de la temperaturi pozitive la ploaie si vreme innorata ii afecteaza in special pe copii, pe batrani si pe bolnavii cronici.

Vremea excitanta si cea acuta creeaza disconfort!

Actiunea complexa a vremii asupra organismului uman poate fi de mai multe tipuri: optima, excitanta sau acuta.

Vremea optima este considerata aceea care ne influenteaza favorabil, producand buna dispozitie si are o actiune pozitiva asupra organismului. Asemenea tip de vreme se caracterizeaza prin mentinerea relativ uniforma a elementelor meteorologice, cand temperatura medie diurna nu oscileaza cu mai mult de 2 grade Celsius.

Vremea excitanta cuprinde complexul vremii in care unul sau mai multe din elementele meteorologice deviaza de la valorile optime. Aceasta vreme, desi este in fond insorita, are adeseori un cer mohorat, timpul e uscat, umiditatea ridicandu-se pana la 90%, iar oscilatia temperaturii medii a zilei poate fi de pana la 4 grade Celsius.

Vremea acuta reprezinta complexul vremii cu modificari accentuate ale elementelor meteorologice, cand oscilatiile termice depasesc 4 grade Celsius.

Fluctuatiile de temperatura cresc riscul declansarii unor afectiuni!

Specialistii de la Institutul National al Sanatatii sunt de parere ca fluctuatiile de temperatura au un efect negativ asupra organismului uman. Potrivit acestora, scaderea sau cresterea brusca a temperaturii afecteaza metabolismul, iar riscul aparitiei bolilor precum astmul, a afectiunilor pulmonare si respiratorii, a alergiilor, a depresiei si a problemelor de nutritie este destul de ridicat.

Aceste studii au aratat ca organismul uman a inceput sa isi piarda capacitatea de adaptare la fluctuatiile de temperatura, iar atunci cand corpul este slabit, repercusiunile asupra sanatatii pot fi destul de grave. Temperaturile ridicate au fost asociate cu cresterea numarului de pacienti afectati de stres sau de probleme de nutritie, iar temperaturile scazute sunt responsabile de bolile respiratorii.

Problemele cardiace, provocate de schimbarile de temperatura!

Fluctuatiile de temperatura pot conduce si la agravarea unor afectiuni, cum ar fi cele cardiace. Astfel, o persoana care sufera de hipertensiune, afectiune ce poate fi tinuta sub control, risca sa faca un atac de cord. Una dintre explicatii ar fi ca aceste schimbari climatice interactioneaza cu medicamentele prescrise pacientilor hipertensivi.

Umezeala si frigul scad imunitatea

Se schimba vremea, apar durerile reumatice!

Din cauza aerului rece si umed, persoanele care sufera de reumatism se confrunta cu dureri foarte mari. Mai mult decat atat, fronturile de aer umed agraveaza diferitele forme de reumatism cronic degenerativ.

Imunitatea scazuta duce la aparitia virozelor!

In momentul in care corpul este practic fortat sa treaca brusc de la o temperatura de peste 15 grade Celsius la mai putin de 0 grade Celsius, organismul este slabit instantaneu, deoarece incearca sa faca fata acestei schimbari si se confrunta cu umezeala si frig. Sistemul imunitar se prabuseste incet, iar corpul devine vulnerabil in fata virozelor.

Ameteli, dureri de cap si oboseala excesiva!

Atunci cand vremea se raceste brusc, foarte multe persoane se confrunta cu ameteli si dureri de cap. Exista multi oameni care, pe o asemenea vreme, acuza o stare de oboseala acuta, o astenie fizica si psihica, o stare de somnolenta continua si chiar depresie, cu toate ca se odihnesc corespunzator noaptea. Din acest motiv, este bine sa ajutam sistemul imunitar consumand, pe de o parte, multe legume si fructe, deoarece contin vitamine si minerale, iar pe de alta parte, suplimente nutritive. Astfel, putem preveni afectiunile provocate de aceste oscilatii de temperatura.

Dezvăluirea cutremurătoare a sportivei care a încercat să se sinucidă în Rusia
Dezvăluirea cutremurătoare a sportivei care a încercat să se sinucidă în Rusia
Vedeta baschetului feminin american Brittney Griner a dezvăluit, marţi, că a intenţionat să se sinucidă pe durata celor nouă luni de închisoare petrecute în Rusia în 2022, informează...
Protest la Agenția Națională pentru Sport. Ce revendică sindicaliștii
Protest la Agenția Națională pentru Sport. Ce revendică sindicaliștii
Sindicatul Naţional Tineret şi Sport organizează, marţi, un miting de protest la Agenţia Naţională pentru Sport. Sindicatul precizează că scopul acestei adunări publice îl constituie...
#schimbari vreme, #dureri de cap, #organism, #probleme, #dureri , #stiri sanatate