Scandal din cauza unui vaccin ilegal: Sute de persoane implicate, un copil a murit

Marti, 22 Martie 2016, ora 11:34
5129 citiri
Scandal din cauza unui vaccin ilegal: Sute de persoane implicate, un copil a murit
Foto: Pexels

Locuitorii Chinei sunt contrariati, alarmati si furiosi dupa ce a iesit la iveala faptul ca foarte multi copii au fost injectati cu un vaccin ilegal, in mai multe provincii.

O intreaga retea a fost implicata in acest fenomen - ar fi vorba despre sute de persoane, conform BBC. Sunt afectate 24 de provincii si nenumarate orase, arata presa locala.

Luni, vestea ca un baiat a murit, dupa ce fusese vaccinat, a starnit furie. Desi oficialii au anuntat ca, cel mai probabil, decesul nu are legatura cu scandalul vaccinului ilegal, oamenii cred contrariul.

Se crede ca reteaua implicata in operatiune vinde si cumpara vaccinul ilegal din 2011. Capii acesteia, care au fost deja arestati, sunt o mama si fiica sa, care au cumparat vaccinuri din surse sigure sau nu, atat cu licenta, cat si fara. Ulterior, dozele de vaccin au fost vandute unor agenti ilegali sau unor centre locale de control si preventie a bolilor pentru preturi mult mai mari, arata agentia de presa de stat Xinhua.

Vaccinurile, in valoare de 88 de milioane de dolari, nu au fost tinute la temperatura optima, la rece, si nici nu au fost transportate in conditii bune. Conform Xinhua, vaccinurile potential compromise pot duce la dizabilitati si chiar moarte.

Desi autoritatile stiu de aceasta retea din aprilie anul trecut, au facut publice informatiile abia vineri seara.

Chinezii se plang ca niciun oficial nu a cerut scuze pentru aceasta situatie, ca nimeni nu a demisionat si ca sistemului nu-i pasa daca locuitorii traiesc sau mor. "24 de provincii, 5 ani deja si atatia copii!... (...) Nu e vorba despre genocid? Cuvintele nu pot exprima cat de furios sunt", declara un locuitor revoltat.

Singura promisiune a autoritatilor a fost ca vor fi pedepsiti cei responsabili.

In ceea ce priveste vaccinurile periculoase, este vorba despre cele pentru poliomielita, rabie, encefalita, hepatita B, oreion si nu numai.

Luni, autoritatile din provincia Guangdong au confirmat ca ancheteaza moartea unui baiat de patru ani, la inceputul lui martie, la cateva zile dupa ce fusese vaccinat. Desi autoritatile au anuntat ca acest deces pare sa nu aiba vreo legatura cu scandalul vaccinurilor, oamenii cred contrariul.

China: 96 de persoane arestate pentru contaminarea laptelui cu melamina

Increderea oamenilor in sistemul de sanatate din China a fost grav zdruncinata de mai multe scandaluri, in ultimii ani, cel mai rasunator fiind cel din 2008, cand in laptele praf pentru bebelusi s-a gasit melamina. Atunci, sase bebelusi au murit, iar 300.000 s-au imbolnavit.

Cum trec partidele peste mesajul anticorupție aruncând în cursa pentru locale candidați certați cu legea
Cum trec partidele peste mesajul anticorupție aruncând în cursa pentru locale candidați certați cu legea
Deși de-a lungul timpului au spus că se delimitează de acțiunile colegilor certați cu legea, iar unii chiar au strâns electorat în jurul „luptei anticorupție”, astăzi, partidele își...
Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Fostul preşedinte Traian Băsescu a afirmat duminică seara, 28 aprilie, că nu vede posibilitatea ca PSD şi PNL să aibă un candidat comun la alegerile prezidenţiale. „Nu. Spuneţi-mi...
#scandal vaccin China, #copil mort vaccin China, #vaccinuri periculoase China, #vaccin pericol, #vaccin stocare transport pericole, #scandal vaccinuri China , #vaccin