Satele din sudul Italiei ar putea detine secretul longevitatii - studiu medical

Joi, 08 Septembrie 2016, ora 08:55
8642 citiri
Satele din sudul Italiei ar putea detine secretul longevitatii - studiu medical
Foto: Facebook/Acciaroli

Conditiile de viata dintr-un cochet si insorit sat din sudul Italiei si o dieta mediteraneana sanatoasa pot fi secretul longevitatii, conform primelor constatari din cadrul unui proiect de cercetare medicala.

Echipele de medici au efectuat controale amanuntite ale starii de sanatate pentru circa 30 de nonagenari care traiesc in Cilento, o regiune de coasta izolata, situata la aproximativ 130 de kilometri sud de Napoli, informeaza agentia de presa DPA.

Apoi, au comparat rezultatele cu cele ale persoanelor intre 50 si 70 de ani care traiesc in regiune, precum si cu cele obtinute de la un grup de control din alte zone ale tarii.

"Am constatat ca acesti oameni nu numai ca traiesc mult timp, dar, de asemenea, ei traiesc bine", a declarat Salvatore Di Somma, profesor de la Universitatea La Sapienza din Roma, care a coordonat proiectul intitulat Cilento on Aging Outcomes Study (CIAO). Scoala de Medicina din San Diego a contribuit, de asemenea, la aceasta cercetare.

Bolile tipice de batranete, cum ar fi Alzheimer-ul, deficientele cardiace sau cataracta, sunt practic absente, a spus Di Somma. De asemenea, nivelul lor de adrenomedulina - un hormon care poate obstructiona fluxul de sange - a fost de patru ori mai mic decat ceea ce era de asteptat, a adaugat el.

Este nevoie de mai multe cercetari pentru a explica de ce oamenii in varsta din Cilento se simt extraordinar de bine, a mai spus expertul italian.

Di Somma considera ca aceasta ar putea avea de a face cu o dieta bazata pe alimente din gospodaria proprie, un stres redus si un nivel ridicat al sprijinului comunitatii pe care il ofera in mod obisnuit viata din comunitatile rurale italiene. "Cu siguranta, acesti oameni nu stiu ce este stresul", a spus el.

De asemenea, specialistul a indicat faptul ca urmeaza sa fie investigati si factorii genetici.

"Cercetarea noastra este doar un proiect pilot care merita sa fie continuat. Ce pot sa spun este ca am gasit rezultate foarte interesante, care sugereaza ca longevitatea si calitatea indicatorilor de viata pentru aceasta zona sunt unice", a spus Di Somma.

O firma vrea sa descopere "gena longevitatii" din Sardinia. Locuitorii insulei nu sunt de acord

Acciaroli (foto) este unul dintre catunele incluse in cercetare. Conform datelor administratiei locale din turism, speranta de viata in Cilento este de 92 de ani pentru femei si 85 de ani pentru barbati, fata de o medie nationala pentru Italia de 84 de ani pentru femei si 79 de ani pentru barbati.

Media mondiala este de 71,4 ani, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#secretul longevitatii Italia studiu , #imbatranire