ANALIZA Sase tratamente promitatoare pentru vindecarea pacientilor infectati cu COVID-19

Miercuri, 26 August 2020, ora 12:54
4278 citiri
ANALIZA Sase tratamente promitatoare pentru vindecarea pacientilor infectati cu COVID-19
Dexametanoza FOTO: Hepta

Multe medicamente si terapii sunt testate si utilizate in cazul pacientilor COVID-19. Cateva dintre acestea si-au dovedit eficacitatea, ceea ce ar putea incepe sa reduca bilantul deceselor din spitale, dar pana la vindecarea tuturor pacientilor este o cale lunga.

The Guardian prezinta sase dintre cele mai promitatoare tratamente utilizate pentru vindecarea pacientilor infectati cu COVID-19.

Dexametanoza

Dexametanoza este un medicament ieftin care se gaseste in cantitati mari in toata lumea si care si-a dovedit eficacitatea in salvarea vietilor. Un studiu demarat de Univeristatea Oxford, care implica aproape toate spitalele din Marea Britanie, a demonstrat ca unu din opt pacienti conectati la ventilatoare au supravietuiti dupa ce au primit doze mici de steroizi. Rezultatele au fost anuntate la jumatatea lunii iunie, iar acest steroid este acum tratament standard pentru cei mai bolnavi dintre pacienti.

Plasma

Acest tratament presupune transferul anticorpilor din plasma persoanelor vindecate de COVID-19 catre pacientii infectati. Desi plasma a fost folosita cu succes pentru tratarea altor boli, majoritatea expertilor spun inca ca nu exista dovezi suficiente din studii cu privire la cat de bine functioneaza si la ce pacienti. NHS Blood and Transplant face apel la supravietuitorii Covid-19 sa-si doneze plasma pentru studii care ar putea ajuta pacientii.

Remdesivir

Este un medicament scump, realizat de compania americana Gilead Sciences, initial conceput pentru Heptatia C, pentru care s-a dovedit ineficient. Medicamentul a fost autorizat pentru utilizare de urgenta in SUA, India si Singapore si a fost aprobat in Uniunea Europeana, Japonia si Australia pentru a fi folosit la persoanele cu simptome severe. De asemenea, tratamentul a fost utilizat pentru a trata Ebola. In cazul COVID-19, acesta pare sa scurteze perioada de spitalizare de la 15 la 11 zile, dar nu exista rezultate sigure care sa arate ca influenteaza semnificativ reducerea ratei mortalitatii.

Tocilizumab

Tocilizumab, un medicament pentru intarirea sistemului imunitar, folosit in principal pentru tratamentul artritei reumatoide, este administrat prin injectare pentru a bloca receptorul interleukinei-6. Medicamentul s-a dovedit benefic pentru pacientii COVID-19 din Italia in luna martie care au fost mai putin predispusi sa ajunga sa fie conectati la ventilatoare si sa isi piarda viata. Insa, numarul pacientilor care au inregistrat efecte benefice a fost unul relativ mis, iar studiul a fost unul observational, nu un test aleatoriu pentru a trage concluzii cu privire la efectele pe oameni, comparativ cu efectul placebo.

Pastile pentru tensiune arteriala

Cercetatorii cred ca oamenii aflati pe medicatie din cauza tensiunii arteriale ar fi bine sa fie sfatuiti sa continue tratamentul. Un articol al University of East Anglia a descoperit ca penru persoanele care sufera de tensiune arteriala, riscul dezvoltarii unei forme grave de COVID-19 si al decesului se diminueaza semjificativ daca acestia sunt tratati cu inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (inihibitor ACE) sau blocanti ai receptorilor angiotensinei. Acest lucru nu inseamna ca medicamentele pot ajuta orice persoana infectata cu COVID-19 care nu sufera de tensiune arteriala.

Interferon beta

Un mic studiu al cercetatorilor de la Southampton University sugereaza ca un inhalator care contine interferon beta, folosit pentru a trata scleroza multipla, ar putea fi eficient. La cercetare au participat 101 pacienti din 9 spitale. Cei carora le-a fost administrat medicamentul au parasit spitalul mai devreme si au avut sanse mai mari de insanatosire, dar datele complete nu au fost inca publicate si sunt necesare studii mai ample.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#Covid 19, #tratament, #pacienti , #stiri sanatate