SARS-CoV-2 a fost detectat si in lacrimi - studiu

Joi, 23 Aprilie 2020, ora 15:11
4975 citiri
SARS-CoV-2 a fost detectat si in lacrimi - studiu
Foto: Arhiva Ziare.com

SARS-CoV-2, virusul care a declansat pandemia de COVID-19, este prezent si in secretiile oculare ale pacientilor testati pozitiv si, prin urmare, poate fi o alta sursa importanta de contagiere, potrivit unui studiu realizat de Institutul National de Boli Infectioase Lazzaro Spallanzani din Roma.

Studiul publicat de revista Annals of Internal Medicine arata ca, dupa prelevarea unei mostre oculare la trei zile dupa internarea unui pacient testat pozitiv la spitalul Spallanzani la sfarsitul lunii ianuarie, care suferea de conjunctivita bilaterala, cercetatorii institutului au reusit sa detecteze virusul in probele recoltate.

Acest lucru demonstreaza replicarea virusului SARS-CoV-2 si in tesuturile conjunctive, noteaza autorii studiului, relateaza joi EFE.

Este o descoperire majora, potrivit unui comunicat al spitalului Spallanzani, cu implicatii importante pentru sanatatea publica, iar OMS a cerut informatii despre acest studiu atunci cand acesta se afla in faza preliminara.

"Aceasta investigatie arata ca ochii, nu numai ca sunt o poarta de intrare pentru ca virusul sa patrunda in corp, ci si ca ei sunt o sursa potentiala de contagiere", a comentat Concetta Castilletti, directoarea Unitatii Operative a Virusurilor Emergente de la Laboratorul de Virusologie Spallanzani.

Prin urmare, este "necesara utilizarea adecvata de dispozitive de protectie in situatii precum examinarile oftalmologice, considerate relativ sigure, in contextul noului risc de contagiere pe care il reprezinta virusul", a spus ea.

Studiul desfasurat la institutul Spallanzani arata ca mostrele oculare pot avea rezultate pozitive, in timp ce cele nazale nu prezinta urme de virus: de fapt, pacientul care a facut obiectul investigatiei la trei saptamani dupa internare a avut rezultate negative la testul nazal si slab pozitive la cel ocular si la 27 de zile dupa spitalizare.

Potrivit institutului, sunt necesare si alte studii pentru a verifica perioada de timp in care virusul ramane activ si este potential infectios in secretiile oculare.

Potrivit oftalmogilor italieni este nevoie, mai mult ca oricand, de "punerea la punct a unor dispozitive adecvate pentru medici si infirmiere, de masti cu filtru respirator de tip FFP2, ochelari si viziere de protectie, manusi si halate de unica folosinta".

Urmareste LIVE cele mai cele mai importante informatii despre pandemia de coronavirus din Romania si din lume

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#studiu coronavirus lacrimi , #virus China