Sarcina in vremea pandemiei: la ce riscuri sunt supuse femeile insarcinate

Sambata, 19 Septembrie 2020, ora 04:45
5289 citiri
Sarcina in vremea pandemiei: la ce riscuri sunt supuse femeile insarcinate
FOTO: Pixabay.com

Pandemia care a marcat acest an poate accentua anumite frici pentru femeile insarcinate. De aceea, specialistii spun ca informatiile din surse sigure, date de specialisti, sunt esentiale pentru a nu se supune nimeni unui stres inutil. Astfel, expertii spun ca inca sunt multe date de aflat despre cum infectia cu coronavirus poate afecta femeia insarcinata si fatul.

COVID-19 este un tip de virus inrudit cu virusul care a creat epidemia de SARS in 2002 si cu un alt virus care a creat o epidemie asemanatoare in Orientul Mijlociu. Din datele pe care le avem pana acum se pare ca infectia COVID-19 in sarcina nu creste riscul de complicatii, nici legate de infectie, nici legate de evolutia sarcinii.

"Nicio gravida infectata pana acum cu COVID-19 nu a dezvoltat simptome severe si nici copiii lor nu au fost infectati la nastere sau dupa nastere. Desi sunt citate cateva cazuri de nou nascuti infectati cu COVID-19, infectia lor pare sa fie mai degraba legata de transmiterea de la mama dupa nastere, prin contactul apropiat si nu prin infectare intrauterina sau intrapartum, transplancetar/prin lichidul amniotic sau prin laptele matern. Este insa important de subliniat faptul ca avem de-a face cu un virus nou, dar care creeaza boli deja cunoscute medicilor si ca exista resurse pentru tratament si tratament eficient chiar si pentru sarcina", spune medicul Anca Ciobanu, medic specialist obstretica-ginecologie la Clinica Nativia.

COVID-19 nu creste riscul de avort

De asemenea, specialistul spune ca datele de pana acum arata ca infectia cu COVID-19 nu pare sa creasca riscul de avort spontan in trimestrul 1 si nici nu pare sa cauzeze malformatii sau intarziere in dezvoltarea fatului. Dr Anca Ciobanu atrage insa atentia ca sunt in derulare studii suplimentare pentru a afla mai multe date.

"Este important totusi sa stim faptul ca febra, spre exemplu, in primul trimestru de sarcina poate creste riscul de aparitie a unor defecte fetale si atunci este necesara o urmarire atenta a sarcinii si un tratament precoce a oricarei stari febrile aparute in sarcina", a precizat medicul.

Cezariana in cazul infectarii?

Medicul subliniaza insa ca s-a observat un risc mai mare de restrictie de crestere intrauterina si de nastere prematura in cazul mamelor care au prezentat infectie cu noul coronavirus, probabil pe seama conditiei materne care impune nasterea. Consecintele asupra nou-nascutului sunt cu atat mai grave cu cat nasterea are loc la o varsta de sarcina mai mica. Totusi, medicul Anca Ciobanu spune ca nu se impune nasterea prin operatie cezariana doar pe seama infectiei materne cu coronavirus.

Alaptarea si COVID-19

"Chiar daca exista prezent virusul in cazul mamei, alaptarea nu este contraindicata. Totusi, exista niste restrictii. Pentru a se evita contactul direct dintre mama infectata si nou-nascut, nu se recomanda alaptarea direct la san ci colectarea laptelui matern folosind pompa", a explicat dr Anca Ciobanu, de la Clinica Nativia.

Ce poti face daca esti insarcinata

Specialistii recomanda, pe langa o informare corecta, luarea masurilor de siguranta necesare in cazul tuturor, nu doar a persoanelor vulnerabile:

- Spalarea cat mai des a mainilor

- Mentinerea distantarii sociale

- Vaccinarea impotriva gripei sezoniere, care, desi nu protejeaza impotriva Covid19, scade riscul de a contacta un alt virus care poate fi periculos

- Consultul online/telefonic cu medicul dvs. pe durata epidemiei, in masura in care acest lucru este posibil

- Exceptie fac ecografiile, teste de sange sau alte teste ce verifica fatul si sunt necesare pe parcursul sarcinii

- Nu va prezentati direct la spital in caz de simptomatologie respiratorie

- Mentinerea unei stari de relaxare, evitarea stresului.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#sarcina, #sarcina coronavirus, #sarcina covid , #sarcina