Sanatate la-ndemana cu dr. Ionut Stefan: Durerea ulceroasa poate ascunde un cancer gastric

Vineri, 18 Martie 2016, ora 12:14
5612 citiri
Sanatate la-ndemana cu dr. Ionut Stefan: Durerea ulceroasa poate ascunde un cancer gastric
Foto: Arhiva personala Ionut Stefan

Ulcerul gastric sau duodenal se manifesta prin dureri epigastrice, regurgitatii, scadere ponderala, disconfort postprandial. Cancerul gastric are, in mare, aceleasi manifestari si, multe ori, atat pacientii, cat si medicii ignora acest lucru.

De aici se ajunge la tratamentul simptomatic, care sa impiedice aparitia acestor manifestari.

Tot mai multe persoane se pare ca folosesc medicamente antisecretorii gastrice de la primele simptome de acest gen, fara sa cunoasca diagnosticul exact, fara sa consulte medicul, atrage atentia cititorilor Ziare.com dr. Ionut Stefan, de la Spitalul Clinic de Nefrologie "Carol Davila" din Bucuresti.

Este un mare pericol din acest punct de vedere, pentru ca tratand efectul si nedescoperind cauza durerii, boala continua sa evolueze si depistarea tardiva face imposibil tratamentul capabil sa o vindece.

Sanatate la-ndemana cu dr. Ionut Stefan: Cancerul de colon, o boala in care conteaza enorm ce mananci

Analizele de sange uzuale, completate de markeri tumorali, tranzitul baritat, sunt foarte simplu de realizat si pot indica posibilitatea dezvoltarii unui cancer gastric. Singura investigatie care poate pune insa diagnosticul este endoscopia digestiva superioara, care este capabila sa localizeze leziunea si sa permita biopsierea cu confirmarea malignitatii.

Multe ulcere gastrice pot fi confundate cu cancerul gastric, de aceea, biopsierea din mai multe puncte ale craterului ulceros este esentiala si transeaza diagnosticul.

Cancerul gastric beneficiaza, in stadiile operabile, de tratament chirurgical, fiind necesara, in functie de localizarea tumorii, indepartarea intregului stomac (sau mare parte a acestuia) si a statiilor ganglionare din vecinatate. Ulterior, tratamentul citostatic adjuvant are rolul de a impiedica recidiva tumorii si aparitia metastazelor la distanta.

Cancerul gastric este de o agresivitate extrema, printre cele mai agresive din tumorile maligne. De aceea, ramane esentiala depistarea in stadii precoce si inceperea rapida a tratamentului.

Pentru aceasta, se impune prezentarea la medic si efectuarea investigatiilor-tinta, pentru a stabili in cel mai scurt timp diagnosticul. Intarzierea prezentarii la medic si alegerea tratamentului simptomatic, care sa calmeze pentru moment durerea, sunt greseli frecvente si care intarzie stabilirea diagnosticului corect si inceperea tratamentului corespunzator.

Cauze comune

Consumul exagerat de carne rosie, grasimi animale, produse conservate, alimente cu continut crescut in aditivi, coloranti, conservanti, fumatul, stresul constituie factori favorizanti in aparitia cancerului gastric.

Persoanele care au avut in familie rude cu cancer gastric sau care sufera de polipoza familiala, care au suferit in trecut interventii chirurgicale pentru ulcer gastric au un risc mai mare de a suferi de cancer gastric.

O conduita corecta presupune o alimentatie echilibrata, mese regulate, evitarea consumului excesiv de alimente cu potential cancerigen, evitarea fumatului si bineinteles prezentarea la medic de la aparitia primelor simptome.

In acest fel, putem depista precoce aceasta maladie si incepe tratamentul curativ si nu doar simptomatic.

George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a declarat joi, 28 martie, la Bistriţa, că a avut consfătuiri cu 30 de formaţiuni politice neparlamentare, cu care ar urma să...
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat joi, 28 martie, că ultima factură de energie electrică pe care a plătit-o a fost ”destul de mare”, ținând cont că nu este un mare...
#Durerea ulceroasa sau cancer gastric, #cancer gastric simptome, #cancer gastric sau ulcer, #tratament cancer gastric , #cancer