Sanatate la-ndemana cu dr. A. V. Ditoiu: Ce risti cand asimilezi prea multe vitamine si minerale?

Marti, 26 August 2014, ora 16:42
13936 citiri
Sanatate la-ndemana cu dr. A. V. Ditoiu: Ce risti cand asimilezi prea multe vitamine si minerale?
Foto: Arhiva personala

Exista persoane care cred ca daca ai o problema de sanatate minora sau de cauza necunoscuta, daca nu ai pofta de mancare, daca ai slabit fara sa vrei, daca faci infectii respiratorii frecvent, daca esti obosit si fara chef de viata, exista o solutie universala: administrarea de vitamine si minerale.

Vitamine naturale, minerale naturale...

De obicei, se apeleaza la aceste preparate, deoarece se considera ca fiind naturale (desi de fapt majoritatea nu sunt extrase din plante, ci sintetizate industrial) nu sunt toxice.

In realitate, insa, lipsa de toxicitate a preparatelor naturale este o idee complet gresita - de exemplu cucuta, matraguna, veninul de vipera, microbii sau uraniul sunt naturale si te omoara. Toate otravurile folosite in ultimele mii de ani de omenire in diferite situatii au fost naturale.

Numeroase cercetari medicale evidentiaza toxicitatea multor vitamine si minerale, atunci cand sunt administrate fara controlul dozelor, perioadei de timp administrate sau a caracteristicilor organismului, explica pentru Ziare.com dr. Alecse Valerian Ditoiu.

De obicei, supradozarea vitaminelor si mineralor apare atunci cand sunt luate din tablete, deoarece concentratia lor este astfel mult mai mare decat in alimente. Au fost constatate insa si cazuri de supradozare aparute dupa consumul exagerat al anumitor alimente bogate in vitaminele respective.

Exista inca o larga tendinta de administrare a vitaminelor, mai ales pentru "cresterea imunitatii" la copii. Voi mentiona succint numai o parte dintre efectele secundare ale administrarii abuzive ale unor minerale si vitamine.

Toxicitatea mineralelor

Administrarea fara discernamant a "mineralelor", ca orice exces, poate duce la mari probleme.

Calciul in exces poate da somnolenta, astenie extrema, afectarea absorbtiei fierului, cu anemie feripriva, scaderea absorbtiei zincului si manganului. In plus, calciul in exces se poate depune in tesuturi, in depozite vizibile radiologic, sau poate contribui la aparitia pietrelor de la rinichi.

Sanatate la-ndemana cu dr. A. V. Ditoiu: Sindromul oboselii cronice

Fierul in doza mare interfereaza cu absorbtia zincului si a cuprului, genereaza pierderea poftei de mancare, se poate stoca in ficat sau alte organe (pancreas si cord), dand hemocromatoza, boala care tulbura activitatea acestor organe.

Magneziul folosit in mod abuziv poate da diaree, tulburari ale sistemului nervos, dezechilibrarea metabolismului calciului, afectarea functiei rinichilor.

Potasiul in exces produce alterarea activitatii nervoase, slabiciune musculara, pareze sau paralizii, tulburarea activitatii cardiace.

Zincul in cantitati mari poate genera iritatii gastrointestinale cu sangerare, varsaturi, modificarea raportului dintre colesterolul bun (HDL) si cel rau (LDL), greata, anemie, febra, stimularea nasterii premature, tulburarea metabolismului cuprului, accelerarea aterosclerozei.

Excesul de seleniul poate agrava diabetul zaharat, genera deficiente ale sistemului imunitar, iritabilitate, paloare, leziuni ale pielii si unghiilor, carii, greata, ingalbenirea pielii, respirate cu miros de usturoi.

Toxicitatea vitaminelor

Vitaminele administrate cu exagerare pot genera unele tulburari mai mult sau mai putin grave. "Sanatoasele" vitamine pot da mari probleme daca sunt administrate (de obicei auto-administrate) aiurea, pentru "intarirea organismului", existand chiar risc de deces.

Prea multa vitamina A poate duce la lipsa poftei de mancare, dureri de cap, tulburari de vedere, caderea parului, sangarari bucale, crapare si exfoliere a pielii, rigiditate si dureri musculare.

Au fost descrise si cazuri de leziuni hepatice severe, anemie, anomalii fetale (femeile gravide trebuie sa fie foarte atente), tulburari ale ciclului menstrual, oboseala extrema, tulburari ale sistemului nervos central, cu cefalee, somnolenta, tulburari digestive cu greata si varsaturi.

Carotenul in exces da colorarea pielii in portocaliu, astenie, scaderea tensiunii arteriale, pierderea in greutate si scaderea numarului de leucocite.

Vitamina B6 administrata exagerat poate duce la deficiente de miscare si sensibilitate, dependenta de doze mari, cu simptome la revenirea la normal ca si cand concentratia vitaminei in sange ar fi scazuta.

Asimiland multa vitamina C poti avea greata, diaree sau flatulenta.

Acidul folic in exces da distensie abdominala, scaderea apetitului, greata, insomnie sau somnolenta.

Vitamina D luata fara supraveghere medicala duce la scadere in greutate, paloare, constipatie, febra, hipocalcemie, depozite de calciu la nivelul rinichilor sau sub piele, cu aspect tumoral, greata, slabirea rezistentei osoase, cresterea tensiunii arteriale si a colesterolului, cresterea absorbtiei de plumb, surzenie.

Vitamina E este cunoscuta ca antioxidanta si absenta sa poate slabi activitatea sistemului imunitar. In doze excesive da slabiciune, oboseala, cresterea tensiunii arteriale si tendinta la sangerare prin scaderea absorbtiei vitaminei K din intestin.

Concluzia: orice substanta administrata in scopul ameliorarii starii de sanatate poate fi considerata medicament, indiferent daca este sub forma de pastila, injectie, frectie, ceai sau... extract pur natural.

Sanatate la-ndemana cu dr. A. V. Ditoiu: Pro sau contra curatarii colonului?

Vitaminele si mineralele sunt substante utile organismului, dar nu sunt complet lipsite de toxicitate. Ca orice medicament, trebuie administrate numai atunci cand este nevoie.

Dr. Alecse Valerian Ditoiu

Spitalul Fundeni

Daca aveti vreo intrebare pentru medicii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#Vitamine si minerale toxice, #efecte secundare vitamine exces, #efecte secundare supradoza minerale, #dr Alecse Valerian Ditoiu Fundeni , #vitamine