Sanatate la-ndemana cu dr. Otilia Motoi: Atentie la remediile antistres!

Luni, 15 Decembrie 2014, ora 13:55
7775 citiri
Sanatate la-ndemana cu dr. Otilia Motoi: Atentie la remediile antistres!
Foto: Arhiva personala

Desi stresul nu poate fi evitat, exista metode prin care putem minimaliza efectele sale asupra organismului. Este, de multe ori, mai usor sa modificam felul in care percepem o situatie decat sa schimbam stilul nostru de viata, care, din nefericire este inevitabil condimentat cu momente dificile pe care trebuie sa le depasim.

Ne-am putea inspira din ceea ce spunea Friedrich Oetinger (teolog german): "Doamne, da-mi seninatatea sa accept lucrurile pe care nu le pot schimba, curajul sa le schimb pe cele pe care le pot schimba si intelepciunea sa le deosebesc intre ele", sugereaza pentru cititorii Ziare.com dr. Otilia Motoi.

Remedii

Ne putem sustrage stresului gasind un refugiu intr-o zona in care ne simtim bine, facand lucruri care ne fac placere. Atentie, insa: exista riscul ca "remediile antistres" sa nu fie intotdeauna sanatoase. Alcoolul, mancarea in exces, mai ales dulciurile, tigarile, nu vor face decat sa agraveze problemele de sanatate.

Sanatate la indemana cu dr. Otilia Motoi: Stresul prelungit - ce boli apar

Cand suntem in fata unei situatii stresante, o metoda de relaxare este sa ne oprim din ceea ce facem si sa respiram profund, pana cand starea noastra de anxietate sau nervozitate se diminueaza.

Alta metoda este sa ne gandim, sa incercam sa vizualizam clipe placute din viata - copiii, copacii, soarele, lucrurile placute care vor exista si maine.

Mediul urban este prin el insusi un mediu stresant: masinile, zgomotele, toate acestea suprasolicita atentia si accentueza anxietatea. In schimb, o iesire in natura are efect calmant.

Sanatate la indemana cu dr. Otilia Motoi: Esti mai predispus decat altii la stres?

Exercitiile fizice ne distrag atentia de le problemele stresante si permit creierului sa se relaxeze, iar somnul dupa o plimbare sanatoasa in aer liber va fi mai bun.

Socializarea, intalnirile cu rude, prieteni pot avea efect reconfortant. Animalele de companie pot si ele contribui la relaxare.

Toate acestea conduc spre un sfat general: sa ne luam mai mult timp pentru noi, sa ne respectam, sa ne iubim mai mult. Sau sa rugam un prieten sa ne imbratiseze... Toate astea vor face ca situatia cu care ne confruntam sa para mai suportabila.

Dr. Motoi Otilia

Medic Primar Medicina Interna

Asistent Universitar al UMF C Davila, Bucuresti

Doctor in Stiinte Medicale

Daca aveti vreo intrebare pentru medicii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Atentie la remediile antistres, #sfaturi calmare stres medic, #dr Otilia Motoi, #stres remedii periculoase , #stres