Sa mananci sau nu carne de miel? Te ajuta cu ceva? Cui nu ii e recomandata

Vineri, 14 Aprilie 2017, ora 10:23
15837 citiri
Sa mananci sau nu carne de miel? Te ajuta cu ceva? Cui nu ii e recomandata
Foto: Arhiva personala Carmen Persa

Desi au trecut doar cateva luni de la Craciun, ne pregatim din nou de sarbatoare si de festinul ce va dura 2 sau 3 zile, timp in care mancam mai mult si facem miscare mai putin. Cum ne putem bucura, insa, de aceste sarbatori fara a lua in greutate sau a ajunge, in cele din urma, din cauza abuzului culinar, la Urgente?

Unul dintre produsele traditionale consumate de Paste este carnea de miel, simbol pascal imprumutat in cultura noastra si transmis din generatie in generatie prin diferitele retete ale bunicilor si parintilor nostri. Insa carnea de miel a devenit, in ultima perioada, o spaima culinara, pasibila de indigestie, imbolnavire sau alte posibile patologii, explica pentru Ziare.com dieteticianul Carmen Persa. Intrebarea oricarui pacient al meu, legata de carnea de miel, este simpla: putem sau nu manca in timpul sarbatorilor carne de miel?

Raspunsul la aceasta intrebare are in vedere intregul festin pascal, la care se adauga toate celelalte produse. Singura modalitate de evitare a surplusului alimentar si, eventual, a celor cateva kilograme in plus, care nu vor fi cauzate, neaparat, de combinarea alimentelor, este echilibrul si moderatia.

Problema reala a consumului alimentar in perioada pascala este cantitatea mult prea mare de alimente pe care organismul, obisnuit cu un alt ritm sau chiar cu postul, nu o poate gestiona si, prin urmare, o depoziteaza sub forma de grasime.

De aceea, secretul pastrarii greutatii este dozarea cantitatii, care aduce si bucuria de a savura bucatele. Cu cat cantitatea de mancare ingerata este mai mare, cu atat bucuria de a manca si savura este mai mica.

Valoare nutritionala excelenta

Exista foarte multe prejudecati legate de carnea de miel, insa acestea nu au o valoare stiintifica reala, fiind, de cele mai multe ori, doar mituri culinare. De la inceput trebuie sa precizez faptul ca valoarea nutritionala, in special proteica, este una excelenta, 120 gr de carne de miel, cantitatea recomanda de a fi servita la o masa, contine 27,5 gr de proteine, aprox. 55% din valoarea recomandata unui adult pe zi. O portie de carne de miel furnizeaza aprox. 48 % de vitamina B12, 37% vit. B3 si 14 % vit. B2.

Acestea sunt vitamine pretioase, unele rar intalnite in celelalte categorii de alimente, avand un rol important in formarea celulelor rosii din sange, in prevenirea anemiei, necesare pentru un sistem nervos sanatos si pentru metabolizarea proteinelor, grasimilor si carbohidratilor. Vitamina B3 asigura protectia impotriva dementei si a altor boli cognitive ce vin odata cu varsta.

Carnea de miel este o sursa foarte buna de minerale, in special zinc, fier si seleniu, rar intalnite in alimentatia noastra zilnica. Datorita acestor minerale, sistemul imunitar este mai puternic, ranile se vindeca mai repede, se stabilizeaza nivelul zaharului din sange si se mentine sanatatea prostatei. Fierul are un rol important in prevenirea anemiei si a oboselii.

In ceea ce priveste aportul de grasimi, o portie de 120 gr contine aprox 9,4 gr, in proportii egale, grasimi saturate si grasimi mononesaturate, si 95 gr de colesterol. Aceste valori ajung sa acopere aproximativ 2/3 din aportul de grasimi saturate recomandate la o dieta de 2.000 de kcal pe zi.

Carnea de miel este una din cele mai bune surse de acid linoleic conjugat, o grasime care reduce nivelul de colesterol si trigliceride, are un efect antiinflamator si accelereaza lipoliza, adica topeste grasimea, si reduce apetitul. Bineinteles ca acest lucru nu trebuie sa ne motiveze in a consuma carnea de miel in cantitati mari; ea trebuie consumata moderat si asociata cu legume si cruditati.

Restrictii

Totusi, carnea de miel nu este recomandata persoanelor care sufera de guta sau persoanelor cu predispozitie de a face pietre la rinichi, deoarece este o sursa de purine, cristale de acid uric ce se depun pe articulatii sa rinichi.

De ce apar pietrele la rinichi si cum le poti preveni - Unele alimente cresc riscul formarii lor

Deci mielul nu trebuie sa ne sperie, din contra, valoarea lui nutritionala ar trebui sa ne incurajeze sa il consumam, insa cu masura, cu bucurie si recunostinta.

Sarbatori Fericite!

Afla si daca poti manca friptura de porc atunci cand ai colesterolul marit.

Dietetician Carmen Persa,

Clinica pro Vita

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Cum sa mananc carnea de miel, #carne miel vitamine, #carne miel grasime, #carne miel valori nutritionale, #nutritionist Carmen Persa , #nutritie