S-a lansat o aplicatie prin care poti gasi, in timp real, produse alimentare certificate calitativ, in zona in care te afli

Sambata, 03 Noiembrie 2018, ora 11:15 7047 citiri
Foto: Facebook AFIR

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) a lansat, la INDAGRA, aplicatia pentru telefonie mobila CPAC (Catalogul Produselor Alimentare Certificate), care este dedicata consumatorilor de produse alimentare certificate calitativ la nivel national si european.

Aplicatia CPAC, lansata la Targul international de produse si echipamente in domeniul agriculturii, horticulturii, viticulturii si zootehniei INDAGRA 2018, promite sa le gaseasca utilizatorilor, in timp real, produse alimentare certificate in zona in care se afla, precum si detalii complete referitoare la producator si la retetele utilizate.

"Aceasta aplicatie este o initiativa de voluntariat pe care am avut-o la nivelul Agentiei si vine din dorinta noastra de a ajuta consumatorii sa aleaga acele produse alimentare care sunt sigure si autentice. Departamentul nostru de IT lucreaza, in acest moment, la modulul care va permite ca fiecare produs atestat sa aiba un cod care va putea fi scanat, consumatorul avand imediat la dispozitie toate datele acestuia, inclusiv valabilitatea certificatului de atestare ca produs traditional. De asemenea, am initiat discutii cu producatorii pentru a le pune la dispozitie gratuit inscrierea in aceasta aplicatie", a declarat Adrian Chesnoiu, directorul general al AFIR.

Aplicatia CPAC este disponibila, intr-o prima etapa, in Google Play Store, accesand CPAC - AFIR.DIT. In etapa urmatoare aplicatia va fi disponibila si in AppStore.

CPAC a fost dezvoltata de AFIR, in parteneriat cu Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, pentru a afisa si localiza produsele romanesti care au fost deja omologate la nivel national (produse traditionale, montane, cu reteta consacrata) si la nivel european (produse cu denumire de origine protejata - DOP sau cu indicatie geografica protejata - IGP).

"In viitor, aplicatia va permite in cadrul targurilor, pietelor, magazinelor, prin functia de scanare a codurilor QR de pe eticheta produselor, sa verificati autenticitatea produselor, asigurandu-va in acest fel ca veti consuma un produs autentic si nu unul contrafacut", au mai sustinut reprezentantii AFIR.

Functiile disponibile in aplicatie sunt: cautarea produselor si a producatorilor dupa denumire si numar de atestat; afisarea pe harta a producatorilor cu posibilitatea de navigare catre un producator; filtrarea produselor si a producatorilor in functie de tipul atestatului (Produs Traditional, Reteta Consacrata, DOP, IGP, Produs Montan), categoria produselor, judetul producatorului si distanta (necesita activarea sistemului de localizare al dispozitivului).

Alte functii disponibile sunt: afisarea detaliilor despre produs si producator - numar atestat, tip atestat (Produs Traditional, Reteta Consacrata, DOP, IGP, Produs Montan), punct de lucru, denumire, descriere, contact; posibilitatea de a evalua un produs (necesita autentificare); posibilitatea de a crea o lista cu produse favorite (necesita autentificare) .

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News