Ruptura de ligament incrucisat anterior - cum se trateaza?

Duminica, 25 Noiembrie 2018, ora 14:00
7863 citiri
Ruptura de ligament incrucisat anterior - cum se trateaza?
Foto: Tarek Nazer

Iarna s-a instalat deja pentru cateva zile si odata cu frigul apar si problemele specifice anotimpului rece.

Una dintre acestea este ruptura de ligament incrucisat anterior. Doctorul ortoped Tarek Nazer explica pentru Ziare.com in ce consta acest lucru si cum se poate trata.

Ligamentul incrucisat anterior este o banda de tesut conjunctiv care uneste portiunea posterioara a genunchiului cu partea anterioara a tibiei, iar impreuna cu ligamentul incrucisat posterior furnizeaza stabilitate miscarilor de rotatie a tibiei, impiedica hiperextensia genunchiului si se opune la translatia anterioara a tibiei fata de femur.

Ruptura de ligament incrucisat anterior este cel mai adesea consecinta unei torsiuni violente ale genunchiului, survenita de obicei in timpul unui accident.

Alti factori care au rol in ruptura ligamentului: greutatea corporala crescuta, hiperlaxitatea articulara, activitati sportive fara incalzire adecvata premergatoare si leziuni de menisc luxate intraarticular.

Cand se intampla acest lucru se resimte o durere violenta la nivelul genunchiului si un cracment (zgomot) din cauza ruperii ligamentului, apoi poate sa apara o senzatie de instabilitate la incercarea de a relua activitatea sau la urcatul si coboratul scarilor. Mai poate sa apara blocajul articular.

Diagnosticul este confirmat pe baza examenului clinic local cu teste speciale (Lachman si al sertarului), aflarea mecanismului de producere si a examenelor complementare de tipul rezonantei magnetice pentru a confirma diagnosticul si a permite efectuarea unui bilant al genunchiului si al prezentei sau absentei leziunilor asociate.

Tratamentul recomandat este cel de reconstructie folosind alt ligament, cea mai des folosita tehnica in zilele de azi fiind cea cu grefa ligamentara de la acelasi pacient.

Operatia de reconstructie a ligamentului incrucisat anterior se realizeaza prin recoltarea unei grefe de ligament, (Hamstring, tendon patelar etc.) apoi se efectueaza un tunel in os prin care se introduce noul ligament pentru a restabili genunchiul. Aceasta interventie necesita postoperator purtarea unei orteze mobile unde se schimba gradual la 2 saptamani gradele de flexie pana la flexie completa in 6 saptamani.

Recuperarea totala si intoarcerea la activitate dureaza intre 3-6 luni, in functie de masa musculara a piciorului respectiv si scopul acesteia este de a ajunge la flexia si extensia completa, de a intari musculatura cvadricepsilor si de a creste masa musculara a membrului inferior.

Doctor ortoped Tarek Nazer, medic specialist ortopedie si traumatologie, specialist in chirurgie artroscopica, leziuni sportive si proteze personalizate. Medic ortoped cu experienta de cinci ani in unele dintre cele mai mari spitale din Anglia si in cadrul celei de-a doua specialitati in medicina sportiva. Timp de doi ani a lucrat cu Phil Hirst, medicul echipei Manchester United.

www.consultatieortopedie.ro

Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
#Ruptura de ligament incrucisat anterior, #tratament ruptura de ligament incrucisat anterior , #sanatate