România ocupă primul loc în UE la decesele din cauze tratabile. Bolile care ne fac cel mai des "să murim cu zile"

Luni, 13 Decembrie 2021, ora 23:42
5480 citiri
România ocupă primul loc în UE la decesele din cauze tratabile. Bolile care ne fac cel mai des "să murim cu zile"
La fiecare 100.000 de români, 210 mor din cauze tratabile

Țara noastră ocupă primul loc în UE în ceea ce privește numărul deceselor din cauze tratabile, fiind fruntașă și în privința deceselor din cauze prevenibile, potrivit raportului ”Starea Sănătății în Uniunea Europeană”, publicat de Comisia Europeană luni, 13 decembrie.

Bolile cardiovasculare, accidentul vascular cerebral și cancerul sunt principalele cauze de mortalitate din România.

La fiecare 100.000 de români, 210 mor din

cauze tratabile

, ceea ce înseamnă o medie de unul din 476 de români.

În UE, media este de 91 de decese tratabile la suta de mii de locuitori, mai puțin de jumătate față de România.

Țara noastră este urmată de Letonia, cu 196 de decese din cauze tratabile la suta de mii de locuitori, și de Bulgaria, cu 188 de decese din cauze tratabile la suta de mii de locuitori.

La polul opus, cele mai puține decese din cauze tratabile se înregistrează în Norvegia (59 la suta de mii de locuitori), Franța (63 la suta de mii de locuitori) și Islanda (64 la suta de mii de locuitori).

Mortalitate tratabilă este definită ca moartea care poate fi evitată în principal prin intervenții de îngrijire a sănătății, inclusiv screening și tratament, iar indicatorul face referire la mortalitatea prematură (sub 75 de ani).

În ceea ce privește

decesele din cauze prevenibile

, pe primele două locuri se află Ungaria și Letonia, cu câte 326 de decese prevenibile la suta de mii de locuitori, iar locul următor este ocupat de țara noastră, cu 306 decese prevenibile la suta de mii de locuitori.

Decesul prevenibil poate fi evitat în principal prin intervenții de sănătate publică și de prevenție primară.

În privința

cauzelor deceselor

, primele trei din țara noastră sunt bolile cardiovasculare, accidentul vascular cerebral și cancerul.

Rata mortalității prin boala cardiacă ischemică - 19% din totalul deceselor - a fost de două ori mai mare decât media UE în anul 2018. Mortalitatea prin accident vascular cerebral a reprezentat 16% din totalul deceselor.

Cancerul pulmonar este cea mai frecventă cauză de deces prin cancer, cu o rată a mortalității de aproape 11%, în creștere din cauza numărului mare de fumători.

Raportul arată, de asemenea, că mortalitatea cauzată de alte tipuri de cancer a crescut, de asemenea, în ultimii ani.

Rata de supraviețuire la 5 ani de la diagnosticare în cancerele tratabile este mult sub media Uniunii Europene: pentru cancerul de prostată 77% în România față de 87% în UE și în cancerul de sân 75% în România față de 82% în Uniunea Europeană.

Perspectivele pentru leucemia infantilă sunt, de asemenea, foarte sărace: rata de supraviețuire la 5 ani de la diagnosticare este de doar 54%, cu 21% sub orice altă țară din Uniunea Europeană.

Raportul mai arată că speranţa de viaţă la naştere în România este printre cele mai scăzute din UE. Cauzele a peste jumătate dintre decese sunt comportamentele riscante în materie de sănătate, precum fumatul, alimentația nesănătoasă, lipsa de activitate și alcoolul.

Profilul de sănătate al României, realizat pe baza datelor adunate până în septembrie 2021, poate fi consultat la ec.europa.eu/health.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#decese cauze tratabile, #raport sanatate ue, #mortalitate romania, #deces cauze prevenibile FOTO raportului Starea , #stiri sanatate