Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
Viata sanatoasa > obezitate
A   A   A

Riscul de artrita asociat cu obezitatea poate fi transmis urmatoarelor generatii (studiu)

Riscul de artrita asociat cu obezitatea poate fi transmis urmatoarelor generatii (studiu)
Foto: Arhiva Pixabay
Obezitatea poate creste riscul de artrita nu numai in cazul persoanelor cu greutate corporala peste valorile normale, ci si al copiilor si nepotilor acestora, conform unui studiu recent, efectuat la Facultatea de Medicina a Universitatii Washington din St. Louis, Statele Unite.

Cercetatorii au analizat peste 120 de soareci ai caror parinti au urmat o dieta bogata in grasimi si au descoperit ca descendentii lor, desi consumasera o hrana saraca in grasimi, aveau o greutate semnificativ mai mare si un procent ridicat de grasime corporala in comparatie cu urmasii rozatoarelor care nu au urmat o dieta bogata in grasimi, relateaza agentia Xinhua.

Cand acesti soareci aveau pui - a treia generatie reprezentata de nepoti ai soarecilor studiati initial - acestia manifestau tendinta de a lua in greutate cu aproape 20% mai mult in comparatie cu puii rozatoarelor care nu fusesera niciodata supraponderale.
In plus, prezentau un risc mai mare de a dezvolta artrita. Tendinta s-a mentinut si la generatia urmatoare de soareci, care a luat in greutate cu pana la 10%.

Puii din a treia generatie au prezentat, de asemenea, niveluri mai mari de molecule pro-inflamatorii, in ciuda faptului ca nu fusesera niciodata hraniti cu alimente bogate in grasimi.

Cantitatile mai mari ale acestor molecule, numite citokine, sunt asociate cu diverse probleme de sanatate, inclusiv artrita.

Potrivit studiului, soarecii din a treia generatie au prezentat niveluri mai mari de molecule pro-inflamatorii si niveluri mai mici de molecule anti-inflamatorii.

De asemenea, puii din generatia a doua si a treia, urmasi ai soarecilor obezi, au prezentat un risc ridicat de aparitie a unor modificari la nivelul oaselor si cartilajelor, ceea ce reprezinta o posibilitate mai mare de a dezvolta osteoartrita.
"Nu putem presupune ca tot ce am identificat la acesti soareci se va dovedi adevarat in cazul oamenilor", a declarat autoarea principala a studiului, Natalia S. Harasymowicz din cadrul universitatii citate.

"Insa exista din ce in ce mai multe dovezi potrivit carora atunci cand parintii au o alimentatie deficitara, fumeaza sau abuzeaza de alcool, urmatoarea generatie are un risc mai mare de a mosteni o predispozitie pentru diabet, cancer sau alte boli", a adaugat cercetatoarea.

"Se stie de mai multi ani ca obezitatea este cel mai important factor de risc de osteoartrita ce poate fi prevenit", a declarat la randul sau cercetatorul Farshid Guilak, profesor de chirurgie ortopedica.

"Totusi, se dovedeste ca obezitatea creste riscul de artrita si in parti ale corpului care nu sustin greutatea, cum ar fi mana sau degetul mare. Am aflat ca schimbarile in ceea ce priveste incarcatura mecanica, ce apar odata cu obezitatea, nu par a fi factorii de risc primari pentru artrita", a mentionat specialistul. "Riscul provine, aproape integral, de la influente metabolice sau dietetice si este transmis apoi generatiilor urmatoare", a explicat Guilak.
Harasymowicz a subliniat ca din cercetare reiese faptul ca "dieta deficitara si obiceiurile nocive nu afecteaza doar persoana care le practica, ci si generatiile viitoare".

"Recunoasterea acestui factor potential de risc ii poate convinge pe oameni sa ia masuri pentru a fi mai sanatosi si pentru a-si reduce greutatea corporala, putand sa scada astfel riscurile si pentru copiii si nepotii lor", a adaugat Harasymowicz.

In Statele Unite, artrita afecteaza una din cinci persoane. Dar, conform Centrului american pentru Prevenirea si Controlul Bolilor, impactul creste in randul celor care sufera de obezitate ajungand la una din trei persoane.

Studiul a fost publicat online in jurnalul stiintific Arthritis Reumatology.
Citeste si:
Facebook ShareTweet
 Sambata, 26 Octombrie 2019, ora 10:27

 Articol citit de 754 ori

Citeste si: