Risc major pentru boli cardiace: Consumul acestui aliment îmbolnăvește inima, relevă un studiu pe 100.000 de oameni

Sambata, 28 August 2021, ora 02:0038538 citiri
Risc major pentru boli cardiace: Consumul acestui aliment îmbolnăvește inima, relevă un studiu pe 100.000 de oameni
Masa de prânz nu trebuie să conțină multe grăsimi saturate din carne FOTO: Messinas catering

Un studiu efectuat pe mai mult de 100.000 de persoane de către oamenii de știință de la Universitatea Oxford din Marea Britanie a făcut o descoperire remarcabilă. Astfel, s-a constatat legătura dintre consumul de grăsimi saturate din carne și riscul ridicat de boli de inimă.

Cercetarea a relevat faptul că pentru sănătatea umană este foarte importantă sursa de hrană, iar cei care au mâncat cantități mari de carne au prezentat un risc crescut cu 19-21% pentru bolile cardiovasculare, precum și un indice de masă corporală (body mass index-BMI) mai mare decât la consumatorii moderați, potrivit News Medical.

În prezent, boala cardiovasculară este principala cauză deces la nivel mondial. Studiul a dezvăluit că un consum mai mare de grăsimi saturate din carne este legat de lipoproteinele cu densitate scăzută (LDL) sau colesterolul ”rău”, ceea ce crește riscul bolilor cardiace.

Cercetarea a examinat modul în care grăsimile saturate din diferite alimente, dar în special din carne, au legătură cu bolile ischemice de inimă, cu accidentul vascular cerebral și bolile cardiovasculare generale.

Studiul a inclus 114.285 de persoane din Marea Britanie, care nu aveau boli cardiovasculare la începutul cercetării. Participanților li s-au făcut evaluări periodice, fiind întrebați ce au mâncat cu o zi înainte de a se estima consumul lor de grăsimi saturate.

Experții i-au urmărit pe participanți timp de 8 ani și jumătate, folosindu-se și de datele din fișele din spitale și de cauzele deceselor, pentru a afla dacă au dezvoltat boli cardiovasculare, de-a lungul timpului.

Secretul riscului redus de boli cardiace. Dieta valabilă la orice vârstă descoperită de cercetătorii americani

În toată perioada de evaluare, s-a constatat că bolile cardiovasculare totale, de inimă și accidentele vasculare cerebrale au apărut la 4.365, 3.394 și respectiv 1.041 de participanți.

Consumul mai ridicat de grăsimi saturate din carne a fost asociat cu creșterea riscului de boli cardiovasculare cu 19-21% la aceste persoane, față de oamenii care au mâncat moderat.

Fenomenul invizibil din Oceanul Atlantic: Ar putea fi fatal vieții de pe Pământ VIDEO

Dr. Rebecca Kelly, autoarea studiului, a tras concluzia studiului. ”Recomandarea este să urmați sfaturile noastre dietetice, de a consuma cu 10% mai puține grăsimi saturate din carne zilnic, pentru a nu avea un risc ridicat de boli cardiace”.