Rezultate promitatoare ale primului vaccin pentru COVID-19 testat in SUA

Marti, 19 Mai 2020, ora 08:28
4752 citiri
Rezultate promitatoare ale primului vaccin pentru COVID-19 testat in SUA
Foto: Arhiva Ziare.com

Date preliminare referitoare la vaccinul pentru COVID-19 al companiei Moderna, primul testat in Statele Unite, arata ca a produs anticorpi protectori intr-un grup mic de voluntari sanatosi. Pe ansamblu, studiul a aratat ca vaccinul este sigur si toti participantii la studiu au produs anticorpi impotriva virusului.

Datele provin de la opt persoane care au participat la un test clinic de siguranta efectuat pe 45 de subiecti, care a inceput in martie, transmite Reuters.

Vaccinul dezvoltat de Moderna este unul din cele peste 100 aflate in curs de dezvoltare ca protectie impotriva noului coronavirus care a infectat peste 4,7 milioane de oameni la nivel global si a ucis peste 315.000.

O analiza a reactiei pe opt persoane a aratat ca cei care au primit o doza de 100 de micrograme si o doza de 25 de micrograme au avut niveluri de anticorpi protectori pentru aparare fata de virus superioare fata de cei identificati in organismul unor persoane care s-au recuperat dupa COVID-19, boala provocata de noul coronavirus.

Informatia, publicata de compania americana de biotehnologie, a dus la cresterea actiunilor Moderna cu peste 22% si a influentat pozitiv piata bursiera in ansamblul ei.

"Acestea sunt descoperiri semnificative, dar este faza I a studiului clinic care a inclus numai opt oameni. Aceasta faza a fost destinata sigurantei. Nu eficacitatii", a declarat dr. Amesh Adalja, expert in boli infectioase la Johns Hopkins Center for Health Security, care nu a fost implicat in studiu.

Datele, extrem de preliminare, ofera o raza de speranta pentru un vaccin care se afla printre cele mai avansate in dezvoltare.

Adalja a spus ca pot aparea multe probleme pana cand vaccinul va fi testat pentru eficacitate pe mii de oameni. "Ceea ce vedem este incurajator", a spus el.

Cercetatatorii incearca sa inteleaga ce nivel de anticorpi este protector fata de noul coronavirus si cat va dura protectia respectiva.

Moderna a spus ca vaccinul pare sa arate o reactie la doza, ceea ce inseamna ca persoanele care au primit o doza de 100 de mcg au produs mai multi anticorpi decat cei care au primit o doza mai scazuta.

Vaccinul a primit aprobare pentru inceperea fazei a doua a testarii pe oameni. Saptamana trecuta, autoritatile de reglementare americane au conferit vaccinului statutului de "aprobare rapida" pentru a accelera evaluarea acestuia.

In faza a II-a, studiul are rolul sa testeze eficacitatea si sa gaseasca doza optima. Moderna a anuntat ca a renuntat la testarea unei doze de 250 de mcg si ca va testa in schimb o doza de 50 de mcg.

Reducerea dozei necesare pentru producerea imunitatii poate ajuta la reducerea cantitatii necesare de vaccin pentru fiecare doza, ceea ce inseamna ca compania va putea produce mai multe doze.

"In contextul pandemiei, anticipam ca cererea va depasi cu mult oferta si, cu cat va fi mai mica doza, cu atat vor fi protejati mai multi oameni", a spus directorul medical al Moderna, Tal Zaks.

In luna aprilie, Guvernul a sprijinit dezvoltarea vaccinului pentru coronavirus al Moderna cu 483 de milioane de dolari, prin intermediul Biomedical Advanced Research and Development Authority - BARDA (Autoritatea pentru Cercercetare si Dezvoltare Biomedicala), care este parte a Departamentului pentru Sanatate si Servicii Umane al SUA (HHS).

Compania a anuntat ca grantul ii va permite sa livreze milioane de doze pe luna in 2020 si, cu noi investitii, zeci de milioane pe luna in 2021, daca vaccinul va fi un succes.

In luna mai, Moderna a incheiat un acord de colaborare pe 10 ani cu Lonza Group care, in timp, va permite fabricarea a 1 miliard de doze pe an.

"Investim pentru cresterea productiei astfel incat sa maximizam numarul de doze pe care le putem produce pentru a proteja cat mai multi oameni de SARS-CoV-2", a declarat directorul general al Moderna, Stephane Bancel.

Moderna anticipeaza ca va incepe un studiu pe scara mai larga, respectiv faza a III-a, in luna iulie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#rezultate vaccin coronavirus SUA , #vaccin