Rezistenta antimicrobiana este la fel de periculoasa ca o pandemie, avertizeaza OMS

Duminica, 22 Noiembrie 2020, ora 06:00
2861 citiri
Rezistenta antimicrobiana este la fel de periculoasa ca o pandemie, avertizeaza OMS
Consumul excesiv de medicamente este extrem de daunator sanatatii

Rezistenta antimicrobiana observata la nivel mondial, la fel de periculoasa ca o pandemie, ameninta sa reduca la neant un secol de progrese ale medicinei, a avertizat vineri Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), potrivit AFP.

Aceasta rezistenta survine atunci cand bacteriile, virusurile, ciupercile si parazitii rezista sub efectul medicamentelor, inclusiv sub cel al antibioticelor, ceea ce face ca infectiile sa fie mai dificil de tratat si creste riscul raspandirii bolilor, al formelor grave de infectie si deceselor.

Cu ocazia Saptamanii mondiale pentru buna folosire a tratamentelor antimicrobiene (de pe 18 pana pe 24 noiembrie), Organizatia Mondiala a Sanatatii, in colaborare cu Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) si Organizatia Mondiala pentru Sanatatea Animalelor (OIE), a lansat vineri un grup la nivel inalt "insarcinat cu combaterea crizei rezistentei la medicamente care se accentueaza".

Condus de premierul din Bangladesh, Sheikh Hasina, si de omoloaga ei din Barbados, Mia Mottley, acest grup va fi format din sefi de stat, ministrii, sefi de companii si organizatii ale societatii civile.

"Rezistenta la (tratamente) antimicrobiene probabil ca nu pare la fel de urgenta ca o pandemie, dar ea este la fel de periculoasa", a declarat la o conferinta de presa directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus. Este "una dintre cele mai mari amenintari sanitare ale vremurilor noastre" care "ameninta sa reduca la neant un secol de progrese medicale si sa ne lase fara aparare in fata infectiilor care, astazi, pot fi tratate usor", a subliniat el.

Medicamentele antimicrobiene sunt arme esentiale impotriva bolilor omului, animalelor si plantelor. Ele cuprind antibioticele, antiviralele, antifungicele si antiparazitarele.

Insa o multitudine de factori - printre care se numara folosirea excesiva a medicamentelor de catre oameni, precum si pentru animale si agricultura, la care se adauga accesul necorespunzator la apa potabila, salubritatea si igiena - au amplificat amenintarea rezistentei antimicrobiene in lumea intreaga, noteaza OMS.

"Desi antibioticele sunt un element-cheie, rezistenta la antimicrobiene cuprinde de asemenea rezistenta la medicamente impotriva HIV, malariei, bolilor tropicale neglijate si a altora", a mai spus Tedros.

Cum se va desfasura vaccinarea anti-Covid in Romania. Medicul militar care conduce campania, detalii despre imunitatea colectiva la care trebuie sa ajungem

Virusul care amenință omenirea. Un specialist român trage un semnal de alarmă: ”E bine ca statele să fie pregătite”
Virusul care amenință omenirea. Un specialist român trage un semnal de alarmă: ”E bine ca statele să fie pregătite”
Oganizația Mondială a Sănătății a lansat un nou apel către toate statele lumii pentru a lua măsuri sporite împotriva gripei aviare. În urma analizelor de laborator a reieșit că virusul...
Lista medicamentelor compensate şi gratuite a fost extinsă. 28 de noi molecule au fost adăugate. Pentru ce boli sunt prescrise
Lista medicamentelor compensate şi gratuite a fost extinsă. 28 de noi molecule au fost adăugate. Pentru ce boli sunt prescrise
Guvernul României a aprobat, marţi, 23 aprilie, o hotărâre care prevede introducerea în lista de medicamente compensate şi gratuite a unui număr de 28 molecule inovative. Actualizarea...
#OMS, #viata sanatoasa, #microbi, #pandemie, #medicamente, #automedicatie , #viata sanatoasa