Retentia de apa - din ce cauza apare si cum sa o previi

Advertorial
Marti, 12 Mai 2020, ora 13:30
19938 citiri
Retentia de apa - din ce cauza apare si cum sa o previi
Foto: Pixabay.com / CC0 Creative Commons

Pe masura ce vara se apropie, tot mai multe persoane se confrunta cu retentia de apa. Mainile si picioarele se umfla, devin dureroase si se transforma in neplacute depozite de fluide. Iata care sunt factorii ce duc la aparitia edemelor si cum poate fi prevenita retentia de apa in organism.

Ce este retentia de apa?

Retentia de apa - numita de medici edem - reprezinta acumularea in exces de fluide la nivelul tesuturilor. In mod normal, intre tesuturi si circulatia sanguina are loc un schimb permanent de fluide.

In momentul in care apare un dezechilibru intre aportul de lichide (apa bauta ca atare si cea din alimente) si eliminarea lor prin urina si transpiratie, se instaleaza edemul. Apa ramane blocata mai ales la nivelul tesuturilor aflate la extremitatile corpului, ingreunand circulatia sangelui. Regiunile afectate devin tumefiate, palide si reci.

De obicei, zonele corporale afectate frecvent de retentie de apa sunt: fata, picioarele, mainile si abdomenul. Cantitatea de apa ramane intre celulele adipoase, ceea ce duce la aspectul capitonat sau pufos al pielii, la senzatia de picioare grele si dureroase.

Factori care favorizeaza acumularea de apa in tesuturi

Retentia de apa este favorizata de numerosi factori, pornind de la stilul de viata, alimentatie, medicamente pana la anumite stari patologice ale organismului.

● Statul in picioare pe o perioada indelungata sau statul picior peste picior la birou impiedica circulatia venoasa, ducand la umflarea gleznelor.

● Expunerea la caldura puternica dilata vasele de sange si creeaza dezechilibre in eliminarea fluidelor din tesuturi.

● Regimul alimentar exercita o influenta marcanta asupra retentiei de apa. Sarea consumata in cantitati mari este principalul vinovat pentru retinerea apei in tesuturi.

De asemenea, daca in dieta se regasesc si alte alimente neprietenoase cu sanatatea precum zaharul, margarina, painea alba, prajelile, mezelurile, bauturile alcoolice, atunci edemele pot fi la ordinea zilei, mai ales in anotimpul cald.

O alta cauza a retentiei de apa legata de alimentatie poate fi reprezentata de dietele drastice, care promit pierderi spectaculoase in greutate. Aceste diete dezechilibrate provoaca un stres major organismului, care in incercarea de autoaparare incepe sa stocheze apa.

● Medicamente - in special unele medicamente impotriva hipertensiunii arteriale (betablocante), dar si corticosteroizii se asociaza cu aparitia edemelor. De asemenea, folosirea gresita si fara recomandare medicala a anticonceptionalelor, inclusiv pastila de a doua zi, determina aparitia unor probleme hormonale insotite de retentie de apa.

● Sarcina - in ultimele saptamani de sarcina, cand uterul exercita o presiune din ce in ce mai mare asupra sistemului venos, schimbul de fluide la nivel sanguin se face cu dificultate, ceea ce determina umflarea mainilor si picioarelor.

Majoritatea gravidelor au aceste neplaceri, indiferent de anotimp. Daca edemele sunt mari si persistente, insotite de ameteli, alterarea starii generale, trebuie sa luati legatura cu medicul care va urmareste sarcina pentru ca exista riscul de preeclampsie.

● Persoanele care prezinta afectiuni precum insuficienta renala, insuficienta cardiaca, ciroza, tromboflebita, varice sunt predispuse la retentie de apa si alte complicatii, mai ales in sezonul cald.

De obicei, pentru a preintampina aceste probleme, sunt necesare ajustari ale tratamentelor medicamentoase. De aceea, pacientii sunt sfatuiti sa se adreseze medicilor atunci cand se confrunta cu edeme. Dar in vremea epidemiei de coronavirus, este indicat sa luati legatura cu medicul telefonic sau prin intermediul serviciilor de telemedicina.

Sfaturi pentru prevenirea retentiei de apa

Adoptati o alimentatie sanatoasa si limitati consumul de sare. In mod clar, daca veti continua sa mancati alimente foarte sarate, veti favoriza retentia de apa.

Profitati de bogatia de legume si fructe ale verii, lasand deoparte mezelurile, muraturile, produsele de patiserie. Si nu uitati sa inlocuiti telemeaua cu sortimente de branza mai putin sarate. Mozzarella, perlutele de branza, branza de vaci merg si ele foarte bine cu rosii.

Nu va expuneti intempestiv la soare. Expunerea la caldura in orele amiezii nu doar ca favorizeaza retentia de apa, ci chiar va poate trimite direct in camera de garda a unui spital, ceea ce nu ar fi deloc indicat mai ales in contextul crizei sanitare provocate de noul coronavirus.

Hidratati-va exact cat este necesar. Deshidratarea este un pericol, dar nici suprahidratarea nu este buna. Paradoxal, cu cat organismul retine mai multa apa, cu atat simte nevoia de si mai multa apa.

Asa ca aveti grija sa nu depasiti mai mult de 2 litri de apa pe zi. Beti doar apa, limonada, ceaiuri (putin indulcite cu miere), sucuri naturale, nu cadeti in capcana bauturilor carbogazoase.

Odihniti-va picioarele. Pentru a favoriza circulatia sanguina, este bine sa stati cu picioarele intr-o pozitie mai ridicata decat restul corpului. Sprijiniti-va picioarele pe un scaunel cand stati la birou, iar in pat puneti-va picioarele pe o perna.

Evitati administrarea de medicamente fara avizul medicului sau farmacistului. Daca observati ca retentia de apa persista in ciuda masurilor luate, iar disconfortul este major, atunci este cazul sa apelati la medicul curant.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#retentie apa, #retin apa , #apa