Remedii de casa pentru durerile de stomac

Luni, 20 Septembrie 2010, ora 12:06
431704 citiri
Remedii de casa pentru durerile de stomac
Withamymac

Cele mai multe stari de disconfort la nivelul stomacului apar din cauza alimentelor ingerate; fie o cantitatea prea mare, fie ceva nepotrivit. Pentru ameliorarea lor exista insa cateva remedii de casa si sfaturi eficiente, dar important este sa stii si ca, daca disconfortul persista un timp mai lung, trebuie sa mergi la medic.

Potrivit howstuffworks.com, iata de ce trucuri te poti folosi pentru a linisti un aparat digestiv iritat sau pentru a evita sa ajungi in aceasta situatie.

1. Acorda mai multa atentie alegerilor alimentare pe care le faci

Pentru a te feri cat mai des de problemele temporare de stomac este foarte important sa ai mai multa grija la ce si cat mananci. De regula, stomacului nu ii este usor sa digere daca faci excese, daca mananci doar o data pe zi sau din doua in doua ore, daca mananci foarte gras, etc.

Daca vrei sa te simti mai bine, tine cont de urmatoarele sugestii: straduieste-te sa fii mai atent la alimentele care te supara (fiecare persoana este sensibila la diferite produse); sari peste condimente, piper mai ales (asta in cazul in care ai remarcat ca ai arsuri de fiecare data cand consumi ceva condimentat); alege mancaruri mai usoare si evita prajelile si preparatele foarte grase; evita broccoli, varza, fasolea daca te balonezi usor (aceasta din urma devine mai putin iritanta daca o tii peste noapte in apa, arunci apa respectiva si apoi o gatesti folosind alta apa proaspata); mananci moderat.

2. Ai grija ce bei

Laptele poate fi iritant pentru persoanele care au intoleranta la lactoza; cafeaua, alcoolul si tutunul dauneaza, deci ar fi bine sa reduci cantitatile sau chiar sa renunti la aceste produse (chiar si cafeaua decofeinizata este suparatoare pentru unele persoane); bea suficienta apa (sase-opt pahare pe zi).

3. Ai grija la medicamente

Daca observi ca te doare stomacul atunci cand iei un anumit tratament intreaba doctorul pentru a-ti recomanda si un pansament gastric, in cazul in care nu a facut-o deja; evita, atunci cand se poate, medicamentele antiinflamatoare, cum ar fi aspirina sau cele pe baza de ibuprofen (unele persoane iau astfel de pastile ca posibila solutie la orice durere); nu lua antiacide pentru mult timp si evita laxativele pe baza de substante chimice (alege-le pe cele naturiste).

4. Straduieste-te sa combati stresul

Stresul poate fi cauza multor probleme temporare si chiar de lunga durata ale stomacului, cum ar fi gastrita, sindromul colonului iritabil, constipatie, diaree. De aceea, chiar daca pare doar teorie, este extrem de important sa constientizezi efectele negative ale acestuia (care sunt mult mai multe) si sa te straduiesti sa il combati pe cat posibil (fa exercitii fizice des, respecta cele trei mese principale ale zilei, dormi suficient, fa tot posibilul pentru a avea cel putin cateva zeci de minute de relaxare pe zi, invata sa meditezi, respira adanc folosind mai mult abdomenul atunci cand te enervezi, pentru a te calma).

5. Bea ceaiuri: de chimen, de scortisoara, de ghimbir, de menta

Semintele de chimen ajuta digestia si amelioreaza problemele legate de gazele intestinale. Pune o lingurita de seminte intr-o cana, adauga apa fierbinte, acopera cana si las-o cateva minute. Strecoara ceaiul si bea-l pe stomacul gol; poti repeta de pana la trei ori pe zi.

Ceaiul de scortisoara stimuleaza sistemul digestiv (motilitatea), iar ghimbirul ajuta in special atunci cand sunt probleme de balonare si greata. In cazul acestor doua alimente pune insa doar cate o jumatate de lingurita la cana (sau chiar un sfert de lingurita daca este vorba de scortisoara).

Menta poate ameliora crampele (pune o lingurita de menta uscata la o cana). Si acest ceai trebuie baut pe stomacul gol.

6. Foloseste bicarbonat de sodiu alimentar

Dizolva o jumatate de lingurita de bicarbonat de sodiu alimentar intr-o jumatate de pahar cu apa si bea solutia imediat. Aceasta are proprietati antiacide. Ai grija insa! Daca ai probleme cu tensiunea (este prea mare) sau ai restrictii la sodiu nu folosi acest remediu.

7. Mananca biscuiti

Daca simti ca te arde stomacul desi nu ai mancat nimic si e trecut de amiaza poti rontai cativa biscuiti care absorb din sucurile gastrice; asta insa doar in cazul in care contextul nu iti permite sa mananci o hrana mai sanatoasa.

8. Mananca mere

Acestea sunt bogate in fibre, iar fibrele ajuta in timp la functionarea cat mai corecta a aparatului digestiv. Indicat este sa consumi un mar de cateva ori pe saptamana sau chiar unul pe zi, numai ca trebuie sa-l mananci cu tot cu coaja pentru a profita de toate beneficiile lui.

9. Mananca o banana

Potrivit unor studii, bananele amelioreaza durerea de stomac. Poti consuma una pe zi.

10. Bea o bautura acidulata

Desi acidul nu este prea bun pentru organism din mai multe puncte de vedere, in cazul in care ai mancat mult, cateva guri de apa minerala te pot ajuta sa elimini mai repede aerul adunat in stomac.

11. Ajuta-te de o sticla cu apa fierbinte

Daca pui o sticla cu apa fierbinte intr-un prosop si o tii apoi aproape de stomacul tau, disconfortul ar putea fi ameliorat deoarece caldura stimuleaza fluxul sangvin.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#remedii probleme stomac, #sfaturi probleme temporare stomac, #remedii casa probleme stomac , #tratament