Recuperarea dupa procedura de mastectomie

Advertorial
Marti, 20 Aprilie 2021, ora 18:10
7653 citiri
Recuperarea dupa procedura de mastectomie
masectomie FOTO: institutulsanului.ro

In anul 2020, cancerul de san a fost cel mai diagnosticat tip de cancer la nivel mondial si s-a situat pe locul 4 in ceea ce priveste numarul de decese cauzate. Progresele facute in domeniul medical au permis cresterea duratei de supravietuire dupa diagnosticarea acestui tip de cancer, iar una dintre optiunile de tratament este reprezentata de mastectomie. Afla, in continuare, ce este mastectomia, ce presupune interventia si cum decurge recuperarea postoperatorie.

Ce este mastectomia?

Mastectomia este o interventie chirurgicala in cadrul careia se indeparteaza o parte din san sau intreg organ. In functie de tipul si dimensiunea tesuturilor indepartate, mastectomia poate fi:

  • radicala modificata-se indeparteaza sanul, se pastreaza muschii pectorali si o parte din ganglionii limfatici;
  • radicala-se indeparteaza sanul, ganglionii limfatici si muschii pectorali aflati sub san;
  • partiala-se indeparteaza doar partea din san afectata de cancer;
  • conservatoare-se indeparteaza sanul.

Cum decurge interventia?

Interventia chirurgicala dureaza 45 minute la 2ore in functie de complexitatea cazului si se realizeaza sub anestezie generala. Daca se opteaza si pentru reconstructia mamara, in cadrul aceleiasi interventii, durata operatiei se va prelungi. Dupa interventie, este necesara monitorizarea functiilor vitale si a plagii, motiv pentru care se impune o spitalizare de cateva zile.

Ce presupune recuperarea dupa mastectomie?

In general, recuperarea dupa procedura de mastectomie dureaza, in medie, 4 saptamani.

Recunoasterea si gestionarea reactiilor adverse

Orice interventie chirurgicala presupune un traumatism asupra organismului ce va fi resimtit sub forma unor reactii adverse. In urma mastectomiei, pot aparea reactii precum:

  • durere si disconfort la locul interventiei;
  • umflarea locului interventiei;
  • acumularea de sange la nivelul locului interventiei (hematom);
  • acumularea unui lichid limpede, la locul interventiei (serom);
  • limitarea miscarilor membrului superior;
  • senzatia de amortire la nivelul pieptului si al membrului superior;
  • durere pe traiectul nervului, resimtita sub forma de arsura.

Medicul iti va oferi toate informatiile necesare pentru recunoasterea si gestionarea reactiilor adverse. Pentru ameliorarea disconfortului si a durerii, ti se vor recomanda medicamente analgezice.

Ingrijirea plagii

Toaleta locala si schimbarea periodica a pansamentelor sunt esentiale pentru vindecarea plagii. De asemenea, este important sa urmaresti semnele si simptomele ce pot fi sugestive pentru aparitia unei infectii. La externarea din spital, medicul te va instrui cu privire la aceste aspecte practice.

Odihna

Interventia chirurgicala supune organismul la un adevarat stres, motiv pentru care vei avea nevoie de odihna pentru a te recupera din punct de vedere fizic dar si psihic. Nu ezita sa ceri ajutorul familiei si prietenilor, pentru a parcurge, cat mai usor, aceasta perioada.

In concluzie, mastectomia este o interventie chirurgicala indicata in tratamentul anumitor forme de cancer de san. Recuperarea dupa aceasta procedura este treptata si se realizeaza in curs de cateva saptamani, timp in care este important sa iti acorzi timp sa te odihnesti si sa ingrijesti corespunzator locul interventiei.

Ce a făcut James Middleton după ce sora sa, Kate, a dezvăluit că are cancer FOTO
Ce a făcut James Middleton după ce sora sa, Kate, a dezvăluit că are cancer FOTO
Marea Britanie este în stare de şoc după ce prinţesa Kate a dezvăluit că suferă de cancer, deja numeroase persoane salutând curajul foarte popularei soţii a moştenitorului tronului,...
4 aditivi alimentari care duc la apariția cancerului
4 aditivi alimentari care duc la apariția cancerului
Aditivii alimentari ne înconjoară peste tot. Sunt în aproape toate produsele alimentare pe care le cumpăram din supermarketuri. Semipreparatele obținute industrial și ambalate prin diverse...
#masectomie, #cancer, #Cancer de san , #stiri sanatate