Puterea semintelor de in - echilibru pentru corp si minte

Joi, 27 August 2015, ora 08:00
6991 citiri
Puterea semintelor de in - echilibru pentru corp si minte
Foto: Cosmopharm

Surse vegetale de omega 3 (acid alfa linoleic) si puternic antioxidant datorita continutului sporit de lignin (polifenol cu rol in mentinerea sanatatii celulare, echilibrului hormonal), semintele de in reprezinta unul dintre cele mai nutritive alimente de pe planeta.

Exista multiple modalitati in care putem consuma semintele de in: macinate, incoltite sau sub forma de ulei.

Uleiul din seminte de in, obtinut prin presare la rece, reprezinta cea mai bogata sursa naturala de acizi grasi esentiali Omega 3-6-9 (de 2 ori mai mult decat in uleiul de peste), vitamine (complex B, vitamina E), minerale (Mg, Ca, P), lecitina, fibre (mucilagii) si fitoestrogeni.

Omega 3-6-9 Ulei din seminte de in de la CosmoPharm®, prima companie care a introdus conceptul de supliment alimentar in Romania, contine un spectru larg de acizi grasi polinesaturati: acid alfa-linoleic (Omega 3), acid linoleic (Omega 6), acid oleic (Omega 9), fibre, proteine, vitaminele B1 si B6, magneziu, fosfor, seleniu, fier, potasiu, cupru, zinc, polifenoli.

Semintele de in au capacitatea de a reduce kilogramele excedentare. Aportul de acizi grasi polinesaturati:

  • impiedica absorbtia acizilor grasi saturati, reducand nivelul colesterolului si trigliceridelor.
  • scade tensiunea arteriala si protejeaza inima.
  • imbunatateste circulatia sanguina prin favorizarea transportului oxigenului si a nutrientilor catre organism si curata depozitele de grasime de pe acestea
  • creeaza senzatia de satietate si reduce dorinta de a ingera substante dulci. Bolul alimentar prezent in stomac este gestionat mai bine iar absorbtia nutrientilor se face mai eficient si mai rapid pe tot parcursul tractului digestiv.

Datorita proprietatilor antioxidante, imbunatateste functia tuturor organelor implicate in digestie, protejandu-le. Uleiul obtinut din semintele de in este foarte bogat in substante furnizoare de energie pe care organismul o poate folosi imediat. Aceasta are ca rezultat intensificarea metabolismului si transformarea grasimilor depozitate in glucoza, care va fi consumata in special de catre creier pentru procesele neruronale. Mintea va fi mai agera si mai tanara. Creste capacitatea de memorare si atentie precum si coordonarea miscarilor si a simturilor. Combate depresia, stresul si oboseala. Imbunatateste calitatea somnului.

Datorita fibrelor solubile si insolubile este laxativ. Regleaza tranzitul intestinal. Detoxifica si protejeaza colonul. Previne aparitia hemoroizilor, inflamatia colonului si a litiazei biliare. Are efect calmant si antiinflamator in inflamatiile tractului digestiv in special a celor determinate de constipatie.

Polifenolii impiedica imbatranirea prematura, ajuta echilibrul hormonal si sanatatea celulara. Au actiune antivirala si antibacteriana cu spectru larg pentru diferitele afectiuni respiratorii de cauza virala sau bacteriana. Sustin proliferarea "bacteriilor prietenoase" in stomac, avand actiune prebiotica si probiotica.

Ligninul poate fi convertit in eterolactone si enterodiol de catre bacteriile intestinale. Acesta ajuta la echilibrarea hormonala si reduce riscul de cancer de san, ovarian sau endometrial. Reduce riscul de osteoporoza si ajuta la pastrarea cicluclui menstrual regulat datorita proprietatilor estrogenice.

Semintele de in reduc uscarea excesiva a pielii, parului, ochilor si aparitia acneei si a eczemelor. Ajuta la reducerea simptomelor ochilor uscati si obositi. Intretin sanatatea parului, acesta devenind mai lucios si mai putin friabil. Scurteaza timpul de refacere in febra musculara dupa antrenament.

Autor: farm. Mihai Spataru-Negura

Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
O situație cu totul atipică a apărut în cursa electorală pentru primăria Gogoșu din Mehedinți. Actualul primar candidează pentru un nou mandat, însă are un rival la care nu se aștepta....
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
#beneficii seminte in, #omega seminte in, #supliment seminte in, #seminte in Cosmopharm , #alimente