"Provizii" pentru ingrijirea bebelusului in timpul izolarii sociale

Joi, 16 Aprilie 2020, ora 15:04
1828 citiri
"Provizii" pentru ingrijirea bebelusului in timpul izolarii sociale
Foto: Pixabay.com / CC0 Creative Commons

Masurile de izolare sociala impuse pentru limitarea epidemiei de coronavirus sunt destul de dificile pentru noi toti. Dar pentru parintii care au copii de varsta mica pot aduce ingrijorari in plus.

Scutecele nu se mai gasesc la magazinul din apropiere, laptele se termina cand nu te astepti, nu ai in casa tocmai medicamentul de care are nevoie micutul si lista ar putea continua.

Iata ce masuri trebuie sa iei din timp ca sa nu ajungi in situatii de criza.

Paza buna trece primejdia rea si este bine sa iei in calcul ca, oricand, copilul ar putea avea mici probleme de sanatate. In majoritatea cazurilor pot fi rezolvate acasa neplacerile minore, insa ar fi bine sa te consulti telefonic si cu medicul inainte de administrarea unui tratament.

Neplaceri de zi cu zi

Chiar daca membrii familiei stau acasa si riscul racelilor este minim in aceasta perioada, bebelusii pot face febra din cauza dintisorilor, pot avea tulburari digestive, precum diareea sau constipatia.

Destul de frecvente pot fi si problemele cutanate, avand in vedere ca tot mai multi bebelusi sufera de dermatita atopica, o boala de piele caracterizata prin mancarimi si eczeme ce apar fara cauza aparenta.

Dermatita atopica a devenit una dintre cele mai frecvente boli diagnosticate in copilarie. In prezent se estimeaza ca15-20% dintre bebelusi sunt afectati de dermatita atopica, iar in 60% din cazuri boala debuteaza in primul an de viata.

Aproximativ 10% dintre acesti copii raman cu dermatita atopica pana la adolescenta. Asa ca este o problema careia trebuie sa-i acorzi mare atentie.

Cea mai importanta masura pentru a preveni aparitia eczemelor este hidratarea corecta a pielii imediat dupa baie.

Foloseste o crema emolienta adaptata varstei copilului, recomandata de medic.

Emolierea reduce uscaciunea pielii si astfel scade frecventa episoadelor de agravare a dermatitei.

Nu se recomanda baile fierbinti, de lunga durata, si nici uscarea pielii prin frecare cu prosopul.

Se utilizeaza un emolient local de doua ori pe zi, indiferent de existenta sau nu a leziunilor cutanate.

Recomandari privind tratarea febrei

O alta problema de care se tem parintii este febra. De retinut ca febra inseamna atunci cand temperatura corpului depaseste 38 de grade Celsius.

In cazul copiilor, se dau medicamente antitermice (pentru scaderea febrei) doar atunci cand temperatura depaseste 38 cu 6 sau cand copilul este apatic, plange, nu are chef de joaca.

In prima faza i se poate da copilului paracetamol (formula pediatrica), iar daca febra nu cedeaza trebuie sa iei legatura cu medicul pediatru pentru recomandari suplimentare.

Daca starea copilului nu se amelioreaza in ciuda incercarilor facute de tine acasa, mergi cu el la spital.

Nu-i da copilului medicamente fara avizul medicului. In general, copilul nu are nevoie de medicamente daca ii curge putin nasul sau preventiv ca sa nu faca febra.

Medicii spun ca aceste obiceiuri pot avea efecte negative asupra sanatatii copilului: excesul de medicamente poate fi toxic pentru ficat si duce la scaderea rezistentei la infectii.

Fa-ti rezerve de lapte, scutece... si nu uita de jucarii

Pentru a evita iesirile intempestive la magazin, ai grija sa existe in casa suficient lapte si alte alimente esentiale pentru copil, precum si scutece, servetele umede si alte obiecte de igiena, pe care le poti comanda online, pe site-urile cu produse pentru copii.

La nevoie, este bine sa ai la indemana si cateva borcanele de mancare speciala pentru bebelusi, iaurturi, cereale pentru bebelusi.

Nici suplimentele alimentare esentiale in primii ani de viata, cum ar fi vitamina D, nu trebuie neglijate. Este bine sa iei mai multe sticlute cu vitamina D pentru bebelusi.

O sticluta trebuie schimbata la un interval de 3 saptamani, pentru ca vitamina isi pierde calitatile din cauza contactului cu aerul dupa deschidere.

Nu uita ca, pe langa mentinerea singurantei si sanatatii copilului, e important sa-i acorzi timp in care sa fii alaturi de el, sa va jucati impreuna, sa-i citesti povesti sau pur si simplu sa il alinti.

Tot pe site-urile cu produse pentru copii gasesti o multime de idei de joaca si jucarii interactive.

Chiar daca stresul generat de situatia sociala actuala nu te ocoleste nici pe tine, incearca sa te concentrezi asupra copilului, el are nevoie de tine, de joaca si de un mediu optim pentru starea lui de bine.

Aceasta perioada in care stai mai mult acasa poate fi considerata un bun moment de conectare cu cei dragi si de defasurare a multor activitati in familie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a postat sâmbătă pe Facebook o fotografie în care apare în tribune, la un meci, afişând un tricou cu mesajul: Ştim Toţi!, ca răspuns la mesajul de pe...
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban a fost ales, sâmbătă, 20 aprilie, preşedintele partidului Forţa Dreptei la primul Congres al formaţiunii, adunare la care au participat, la Palatul Parlamentului, peste 1.200 de...
#lucruri necesare bebelusilor, #lucruri ingrijire bebelusi , #bebelusi