Protectia sistemul imunitar in pandemie: cum facem diferenta intre o raceala si noul coronavirus

Advertorial
Miercuri, 17 Martie 2021, ora 12:13
5654 citiri
Protectia sistemul imunitar in pandemie: cum facem diferenta intre o raceala si noul coronavirus
protectia sistemului imunitar FOTO: Shutterstock.com

Schimbarea anotimpurilor, manifestata prin variatii de temperatura, lumina, ploaie, vant si umiditate, are o legatura directa cu numarul tot mai mare de boli infectioase, avertizeaza medicii. Agentii patogeni prefera mediile aglomerate. Odata cu aparitia vremii mai reci, cum este cazul acestei perioade, cu multe fluctuatii de temperatura, oamenii isi petrec cea mai mare parte a timpului in interior.

O ventilatie inadecvata in locuri publice aglomerate si in sistemele de tranzit urban poate conduce la cresterea expunerii la agentii patogeni aerieni. In plus, o umiditate mai mare poate afecta si stabilitatea picaturilor aeriene in care se transmit agentii patogeni. De exemplu, transmiterea virusului gripal prin picaturi este accelerata in perioadele mai reci si mai umede, explica pentru Ziare.com, medicul Simona Nica.

Cand temperaturile coboara, sistemul imunitar este mai solicitat de frig si de gradul crescut de expunere la patogeni, astfel avand loc transmiterea accelerata intracomunitara. Acest fenomen are loc in scoli, gradinite, birouri, mijloace de transport, unde geamurile sunt preponderent inchise si sistemele de recirculare a aerului nu sunt dotate cu filtre microbiene. Focarele de infectie sunt de cele mai multe ori multiplicate de pacientii bolnavi care circula printre cei sanatosi. Un factor suplimentar de transmitere consta in lipsa masurilor elementare de igiena, expunandu-i pe cei din jur la tuse, expectoratie si nerespectand izolarea la domiciliu sau spalatul mainilor, avertizeaza medicul Simona Nica, specialist Biosunline.

Factori care slabesc sistemul imunitar

Specialistul arata ca sistemul imunitar este slabit de o serie de factori, precum: bolile cronice, in special consumptive (cancer, boli pulmonare, boli autoimune active, boli ale inimii), bolile metabolice, bolile psihice, afectiunile renale cronice; medicamentele imunosupresoare, afectiunile genetice ale sistemului imun; dar si de lipsa unui stil de viata sanatos - activitate fizica redusa, tulburari de somn si oxigenare, deshidratarea, stresul sau alimentatia necorespunzatoare.

In contextul Covid19, este nevoie sa reducem expunerea la factorii infectiosi si totodata sa acordam o atentie crescuta stilului de viata, astfel incat sa avem o alimentatie echilibrata si diversificata, sa consumam suficiente lichide, sa respectam orele recomandate de somn si odihna, sa facem miscare si sa reducem pe cat posibil nivelul de stres, a explicat dr Simona Nica.

Atat COVID-19, cat si raceala obisnuita si gripa sunt cauzate de virusuri, reaminteste expertul. Raceala este cel mai adesea cauzata de rinovirusuri, gripa de virusurile gripale A sau B, iar COVID-19 este cauzat de virusul numit SARS-CoV-2. Aceste virusuri au, de cele mai multe ori, simptome si modalitati de transmitere similare.

Simptome comune

COVID-19 si gripa au multe simptome comune, inclusiv: febra, dureri musculare si dureri ale corpului, durere de gat, oboseala, durere de cap, varsaturi si diaree. In COVID-19 pot aparea o serie de alte semne, inclusiv pierderea sau modificarea gustului si mirosului, reactii cutanate si dificultati de respiratie. Simptomele pot aparea oricand intre doua si paisprezece de la infectare, pe cand cele de gripa apar de obicei la una sau patru zile dupa expunerea la un virus gripal.

O raceala obisnuita ne poate face sa ne simtim mai rau, insa comparativ cu noul coronavirus si gripa, simptomele sunt de obicei usoare si pot include: nas infundat si cu mucozitati, stranut, tuse, oboseala, durere de gat si dureri de cap. O raceala obisnuita va dura in medie 7-10 zile, cu instalarea graduala a simptomelor. Un sistem imunitar puternic ne va ajuta in lupta impotriva virusurilor, putand atenua din simptomele manifestate, a mai explicat medicul Biosunline.

Cand sistemul imunitar devine slabit si observam primele semne de oboseala, slabiciune, predispozitie la raceli, este bine sa ne fortificam cu vitamine si suplimente, sustin expertii, astfel incat sa putem asigura organismului toate vitaminele si microelementele, pe care nu le asimileaza sau sintetizeaza in cantitate suficienta.

Cresterea contactelor dintre copii in timpul scolii sau in taberele de vara, are ca rezultat cresterea incidentei unor boli infectioase cu transmitere intracomunitara. Activitatile in aer liber sunt mai numeroase vara si primavara, ceea ce duce la un aport suplimentar de Vitamina D, necesara functionarii normale a sistemului imunitar. Se recomanda acordarea unei atentii sporite stimularii sistemului imunitar in perioadele reci, pentru a ajuta organismul sa reziste mai bine factorilor si agentilor patogeni la care este expus in numar mai mare. Durata generala de utilizare a concentratelor alimentare functionale, suplimente alimentare este de minimum trei luni, a conchis medicul Simona Nica.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#protectia sistemului imunitar, #sistem imunitar, #pandemie , #sanatate