Probleme dentare comune si cauzele lor

Marti, 22 Martie 2011, ora 07:02
4181 citiri
Probleme dentare comune si cauzele lor
Foto: huffingtonpost

Dupa cum se stie, igiena orala, care presupune in principal periatul dintilor de doua ori pe zi si folosirea atei dentare zilnic, este foarte importanta pentru mentinerea unei guri cat mai sanatoase.

Potrivit specialistilor citati de Huffington Post, iata cateva dintre cele mai comune probleme dentare, cauzele lor si cum sa te feresti de ele, acolo unde este posibil.

1. Respiratie urat mirositoare

Aceasta, numita stiintific halitoza, are ca principala cauza limba, din pricina bacteriilor care se dezvolta pe aceasta. In plus, alte cauze ar putea fi uscaciunea gurii (care poate sa apara fie noaptea, fie din pricina unei tulburari glandulare), precum si unele alimente, cum ar fi ceapa si usturoiul, sau o scurgere nazala - cauza care adesea este neluata in seama.

Un obicei eficient in prevenirea halitozei este curatarea limbii, zilnic, precum si antihistaminicele, luate dupa sfatul medicului, daca este vorba de scurgeri nazale.

2. Afectiuni gingivale

Acestea sunt cauzate in special de trei factori: o igiena orala precara, fumatul si predispozitia genetica. Cei care sufera de afectiuni gingivale nu au simptome, de regula pana la aproximativ 30-40 de ani, desi adolescentii pot avea gingivita - o forma mai blanda a acestor boli.

Parodontoza este cea mai severa forma a afectiunii cu pricina si poate duce la cresterea riscului de a face infarct sau accident vascular cerebral, deoarece bacteriile pot ajunge in sange prin gingii. Simptomele afectiunilor gingivale includ respiratie urat mirositoare, gingii inflamate, sangerari, caderea dintilor sau sensibilitate la nivelul lor.

3. Sensibilitate dentara

Principala cauza a acestei probleme este expunerea radacinilor dintilor. Daca gingia se lasa fie si cu 1-2 milimetri, radacina dintelui devine permanent expusa. Iar aceasta este foarte poroasa, permitand mai usor lichidelor, mancarurilor si aerului sa stimuleze nervul.

In plus, alte cauze posibile sunt expunerea la alimente foarte reci sau fierbinti, ori dinti deteriorati.

4. Dinti ingalbeniti

Adesea, ingalbenirea este determinata de alimentele si bauturile consumate, cele mai rele in acest sens fiind cafeaua si vinul rosu. De asemenea, mai poate exista posibilitatea ca unii dinti sa fie cu o nuanta mai galbeni in mod natural. Pentru aceasta problema exista insa numeroase solutii, de la albirea cu laser pana la unele paste de dinti.

5. Carii

Si acestea apar tot din cauza bacteriilor din gura, indeosebi cand igiena orala este incorecta, astfel incat acestea au timp sa produca daune. Bacteriile se hranesc cu particulele de zahar si amidon ramase pe si printre dinti, iar apoi secreta un acid care dizolva smaltul.

Apoi, bacteriile isi fac "cuib" in acea cavitate mica aparuta in urma deteriorarii smaltului, care se face in timp si mai mare, mai ales ca este mai greu de curatat cu periuta de dinti.

6. Maseaua de minte

La unele persoane aceasta nu cauzeaza probleme, insa la altele trebuie scoasa sau tratata. Si asta deoarece la persoanele din urma spatiul de pe maxilar nu este suficient de mare, astfel ca maseaua de minte apare partial sau provoaca alte neplaceri. Iar aceste lucruri sunt problematice, deoarece pot duce la infectii.

7. Scrasnirea dintilor

Aceasta practica este comuna in randul adultilor si foarte daunatoare pentru dinti, facandu-i mai scurti si mai tociti, adesea determinand si probleme la nivelul maxilarului.

Iar cele mai frecvente cauze ale scrasnirii sunt dintii aliniati incorect si stresul. Pentru a ameliora problemele, poti apela la un aparat ortodontic si, respectiv, la tehnici de reducere a stresului.

8. Erodarea dintilor

Aceasta nu este o problema comuna, insa exista si apare de obicei la persoanele care sufera de bulimie, situatie in care acidul din stomac provoaca dizolvarea treptata a dintilor, in timp indelungat.

9. Dureri de dinti

Asemenea neplaceri pot sa apara din foarte multe cauze, printre care si unele dintre subpunctele mentionate mai sus. In ceea ce priveste prevenirea, si in acest caz cea mai buna solutie consta intr-o igiena orala corecta si in vizite regulate facute la stomatolog (sau macar de a nu amana atunci cand apare o problema).

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc pe cuvântul meu în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc pe cuvântul meu în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#probleme dentare, #probleme dentare comune, #probleme dentare cauze, #probleme dinti, #respiratie miros, #halitoza, #scrasnire dinti , #igiena