Probiotice: Mit sau adevar?

Advertorial
Marti, 05 Noiembrie 2019, ora 09:00
32798 citiri
Probiotice: Mit sau adevar?

In ultimii ani s-au efectuat multiple cercetari despre efectele si rolul pe care il au probioticele pentru organismul nostru. Pe langa faptul ca stimuleaza digestia, regleaza tranzitul, reduc incidenta problemelor digestive, acestea au mai fost asociate si cu cresterea imunitatii, o stare psihica mai buna, dar si cu reducerea in greutate dar si a zaharului si colesterolului din sange.

Cu toate acestea, exista si o multime de mituri despre probiotice. Haideti sa descoperim impreuna adevarul despre cateva dintre cele mai intalnite:

Iaurturile si alimentele naturale reprezinta cea mai buna sursa de probiotice

Raspuns: Mit

Iaurturile si alte produse fermentate, reprezinta o sursa foarte bogata de probiotice, folosite de mii de ani pentru sanatate. Cel mai frecvent utilizate bacterii probiotice naturale din lactate sunt Lactobacilus bulgaricus si Streptococcus thermophiles - sunt destul de fragile si necesita o supraveghere atenta pe durata procesului de formare, transport si stocare, pentru a se asigura generarea unui numar durabil de bacterii vii.

In cazul multor alimente, culturile active nu supravietuiesc, sau sunt adaugate alte substante in exces precum zaharul (in majoritatea tipurilor de iaurt peste 5 %) pentru a le furniza un mediu de crestere, iar proteina din lapte si branzeturi - cazeina stimuleaza excesiv aciditatea gastrica, in timp ce unele persoane (cu un deficit de enzime) au intoleranta la lactoza.

Utilizarea suplimentelor alimentare de calitate superioara fabricate sub control farmaceutic din tulpini viabile obtinute in Europa este importanta si garanteaza o cantitate suficienta de organisme probiotice pana la finalul termenului de valabilitate.

Probioticele nu prezinta niciun risc

Raspuns: Mit

Asa cum am observant de multe ori, laptele, iaurtul sau alte produse lactate se pot strica RAPID in conditii neadecvate, lucru care ne provoaca in cazul consumului serioase probleme digestive! Cauza este de fapt alterarea continutului de catre bacteriile lactice probiotice si fermentatia cu formare in special de acid lactic, care ulterior si omoara o mare parte din aceste bacterii probiotice.

Fix aceleasi probleme de degradare si inactivare, dar pe care nu le sesizam (poate decat prin lipsa efectelor) apar si in cazul probioticelor - produse sau stocate inadecvat!

Majoritatea probioticelor vii sunt sensibile la temperaturi de peste 30 grade C, este foarte importantat sa le cumparam din surse de incredere precum farmacii sau drogherii (unitati autorizate de Ministerul Sanatatii) care mentin integritatea lantului de aprovizionare si depozitarea a produselor.

Din pacate, nu toti furnizorii de suplimente - producatori sau importatori & distribuitori detin certificarile superioare de nivel farmaceutic precum GMP (norme de buna practica de fabricatie) si GDP (norme de buna practica de distributie) care sa garanteze efectiv un control efectiv si monitorizarea conditiilor de aprovizionare.

Astfel, multe suplimente fabricate in tari terte (SUA, Canada, India, China) si importate catre Europa, pot fi compromise la nivel calitativ si al viabilitatii probioticelor in timpul transportului pe vapor, dar si mijloace rutiere inadecvate fara control frigorific.

Probioticele previn si amelioreaza diareea la adulti si copii

Raspuns: Adevar

Numeroase studii au demonstrat ca probioticele pot fi utilizate pentru prevenirea si ameliorarea diareei infectioase (inclusiv diareea calatorului - prin contactul cu noi tipuri de germeni).

Exista numeroarse studii clinice efectuate pe anumite specii de organisme care si-au dovedit efectul in ameliorarea sau prevenirea diareei asociate antibioticelor. Acestea includ specii de lactobacilli, bifidobacterii si tipul de drojdie Saccharomyces boulardii.

Mai multe studii au furnizat dovezi ca asocierea de Bifidobacterii si Lactobacili asigura un efect de protectie impotriva diareei acute la copiii sanatosi.

Probioticele sunt toate la fel

Raspuns: Mit

Efectele probioticelor depend foarte mult de tulpina. In cazul tipurilor de probiotice bine documentate, pot exista diferente cauzate de conditiile slabe de productie si depozitare (se produce inactivarea rapida si pierderea eficacitatii).

Probioticele trebuie sa colonizeze si sa adere la mucoasa gastrointestinala, pentru a genera efecte benefice asupra sanatatii. Pe traseu, insa, se pot lovi de obstacole, precum acizii gastrici si sarurile biliare, care distrug majoritatea organismelor probiotice.

Desigur ca un numar mai mare de tulpini poate asigura un spectru mai larg de beneficii, insa este important de retinut ca anumite specii au actiuni sinergice se potenteaza reciproc, in timp ce altele se pot antagoniza.

Pentru a evita acest lucru, este importanta alegerea unui produs cu calitate garantata si testat pentru ca sa poata rezista cu success la administrarea orala (ex.: un produs pe baza de asocieri de tulipini studiate clinic si dovedite performante, produs sub GMP, supus verificarilor periodice).

Probioticele contribuie la stimularea sistemului imunitar

Raspuns: Adevar

Probioticele pot sustine functia imunitara, deoarece se estimeaza ca pana la 70% din sistemul imunitar este localizat la nivelul tractului intestinal (bariera gastrica si intestinala).

Tulpinile de Lactobacillus cresc rezistenta barierei intestinale fata de actiunea agentilor patogeni, care contribuie la pastrarea tolerantei imune si poate preveni aparitia infectiilor.

Studiile clinice indica faptul ca specii selectate de Bifidobacterium creste rezistenta organismului la infectiile respiratorii obisnuite si reduce incidenta acestora. (unele probiotice au o administratea masticabila pentru a favoriza actiunea mai intensa la nivel ORL)

Complexul simbiotic natural CYMBIO capsule, produs sub licenta elvetiana, in conditii GMP, este o combinatie unica de tulpini probiotice obtinute (in Europa) din culturi naturale si prebiotice vegetale (inulina din radacina de cicoare).

Cymbio contribuie la reducerea tulburarilor digestive si a disconfortului abdominal (colon sensibil, crampe, balonare). Mai mult de atat, pe termen lung stimuleaza sistemul imunitar si contribuie la sinteza de vitamine.

CYMBIO capsule poate fi administrat atat adultilor (1 capsula de 1-2 ori / zi), cat si copiilor intre 3-12 ani (cate 1 capsula / zi). Iar pentru copii sub 6 ani, se poate administra o formula adecvata Cymbio KIDS.

Din gama de produse CYMBIO mai fac parte:

Cymbio comprimate masticabile - o formula special dezvoltata pentru echilibrarea eficienta a microflorei cavitatii bucale, afectata de scaderea imunitatii sau de tratamentul cu antibiotice.

Cymbio ECOL - cu o putere dubla datorita actiunii sinergice a doua tipuri de probiotice (culturi lactice si Saccharomyces) si a fibrelor prebiotice

Cymbio Kids - o combinatie unica de 7 tulpini probiotice obtinute din culturi naturale si fibre prebiotice vegetale

Asadar, probioticele si prebioticele sunt esentiale pentru sanatatea organismului nostru, iar beneficiile pe care le ofera un complex simbiotic natural sunt incontestabile.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#probiotice proprietati, #probiotice sanate , #sanatate