Prima vizita la dentist pentru copii si adulti - tot ce ar trebui sa stii

Advertorial
Miercuri, 01 Septembrie 2021, ora 13:30
5801 citiri
Prima vizita la dentist pentru copii si adulti - tot ce ar trebui sa stii
dr Alexandra Mircea FOTO: dralexandramircea.ro

„O să mă doară. O să fie foarte scump. O să fiu judecat/ă”. Acestea sunt câteva dintre lucrurile care probabil îți trec prin minte înainte de prima ta vârstă la dentist, dacă ești adult. Iar pentru prima vizită la stomatolog a copilului tău, tot tu îți pui aceste întrebări - așa că dr. Alexandra Mircea povestește despre prima vizita la dentist și la ce ar trebui să te aștepți.

Prima vizită a copilului

Tindem să îi ducem pe cei mici la dentist de abia după ce le iese dentiția permanentă - în realitate, prima vizita a celui mic în cabinet trebuie să fie efectuată în primul său an de viață. De ce? Răspunsul este simplu - felul în care va arăta viitoarea dentiție este influențat încă de atunci.

Însă copiii trebuie duși la stomatolog încă de mici dintr-un alt motiv relevant: pentru a se acomoda cu spațiul, cu medicul, cu intervențiile. Este important să îl influențezi pozitiv în acest sens, dacă copilul este mai mare - nu folosi cuvinte care ar putea să îl sperie, precum „durere” sau „injecție”.

De asemenea, e ideal pentru cei mici să viziteze stomatologul în prima parte a zilei, pentru că sunt, de cele mai multe ori, mai liniștiți dimineața. Dentiția temporară (dinții de lapte) trebuie supravegheată de stomatolog în aceeași manieră precum cea permanentă, deci controalele de rutină sunt obligatorii indiferent de vârstă. În perioada copilăriei trebuie avute sub observație evoluția cariilor, a înghesuirilor dentare, dar și posibila apariție a unui abces dentar.

“De regulă, un abces gingival la copii pornește de la o carie dentară, iar apoi se extinde în gingie. Uneori, poate să nu fie însoțit de durere, nici umflături, dar inflamația cauzată de abcesul dentar poate afecta căile respiratorii ale celui mic și îi poate îngreuna respirația. Abcesul dentar din jurul dinților superiori poate transfera inflamația la creier și dacă nu este tratată la timp, îi poate pune viața celui mic în pericol. Părinții ar fi bine să știe cum să recunoască abcesul gingival și să fie conștienți de gravitatea situației. Cele mai comune simptome, durerile orale și umflăturile faciale sunt indicatori clari și foarte ușor de observat. Primul pas după observarea simptomelor este vizita la medicul dentist.” - dr. Alexandra Mircea

Adult prima dată la stomatolog - la ce să mă aștept

Dacă ești adult și mergi pentru prima dată la stomatolog, primul pas către a-ți îmbunătăți dantura este...să te programezi. Și să nu amâni programările: alege să suni cât mai din timp la stomatologul pe care îl alegi, pentru că s-ar putea să fie ocupat și să aibă un loc liber peste săptămâni întregi.

Urgențele stomatologice sunt tratate mai repede, deci menționează și acest aspect. Iată ce ar mai trebui să știi despre prima vizită la stomatolog:

  • asistenta te va sfătui să vii cu o radiografie a dintilor, dar și cu un istoric medical - este necesar să ți se cunoască alergiile și afecțiunile anterioare, dentare și nu numai;
  • consultația începe cu o discuție în care povestești, practic, ce te deranjează - poate fi o carie, un dinte lipsă, înghesuiri dentare;
  • după ce te consultă efectiv, stomatologul îți va vorbi despre tratamentele pe care le ai la dispoziție; de exemplu, dacă ai înghesuiri dentare, te va îndruma către un ortodont. Cel din urmă îți va povesti despre tipurile de aparat dentar existente (metalic, din safir, invisalign) și despre costurile fiecăruia - un aparat dentar invisalign pret va fi, la prima vedere, mai ridicat decât costul celui din safir pentru că realizezi plata upfront pentru întreg tratamentul. Dacă vei aduna costurile lunare aferente aparatului din safir vei observa ca totalul este similar cu Invisalign. Dacă afecțiunile tale pot fi rezolvate de stomatolog, acesta îți va explica în ce constă următoarea voastră întâlnire.

În final, este vital să ne schimbăm percepția asupra stomatologului: să nu mai privim vizitele la dentist ca pe o cheltuială, ci mai cu seamă ca pe o investiție în sănătatea noastră. E vital să nu mai amânam consultul doar pentru că „nu mă mai doare, dacă iau pastile” - prevenția este întotdeauna mai plăcută decât un tratament firesc.

Este important să îi aducem cu noi pe cei mici la fiecare consult, pentru a vedea că nu sunt singurii care „trec” prin cabinetul stomatologului, dar și pentru a le ameliora din teama de dentist.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Alertă cu privire la un sirop de tuse pentru copii. Produsul ar fi foarte toxic, arată testele
Alertă cu privire la un sirop de tuse pentru copii. Produsul ar fi foarte toxic, arată testele
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat că este probabil să extindă avertizarea cu privire la siropul de tuse pediatric Benylin, produs de Johnson & Johnson dintr-un lot descoperit în...
De ce postul nu este pentru toată lumea. Medicii îl interzic pentru anumite persoane
De ce postul nu este pentru toată lumea. Medicii îl interzic pentru anumite persoane
Postul Paștelui este cel mai aprig și mai lung de peste an. Puțini știu însă că postul nu este pentru toată lumea, iar anumite persoane nu trebuie să țină post deoarece le poate face...
#dr Alexandra Mircea, #cabinet stomatologic, #medic stomatolog, #copii, #Prima vizita la stomatolog , #sanatate