Prima reactie a Ministerului Agriculturii dupa anuntul OMS despre carnatii cancerigeni

Miercuri, 28 Octombrie 2015, ora 14:12
3841 citiri
Prima reactie a Ministerului Agriculturii dupa anuntul OMS despre carnatii cancerigeni
Foto: Arhiva Ziare.com

Studiul prezentat de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) privind produsele din carne si carnea rosie nu trebuie sa reprezinte un motiv de ingrijorare pana cand nu se vor pronunta cele trei institutii ale statului abilitate cu sanatatea umana, a declarat miercuri, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

"Nu este un moment care trebuie sa ne sperie pentru ca avem pe de o parte Agentia Nationala pentru Protectia Consumatorului, iar pe de alta parte, ANSVSA si Ministerul Sanatatii. Sunt cele trei entitati legale care trebuie sa se pronunte. Nu as face alte comentarii decat dupa ce specialistii se pronunta, dar nu cred ca este un motiv de ingrijorare si nu cred ca trebuie sa ne speriem de acest studiu.

Am vazut reactii si dintr-un sens si din celalalt, dar este de datoria celor trei institutii din tara noastra care se ocupa de sanatatea umana sa analize foarte clar ce se spune acolo", a declarat, miercuri, la Indagra, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin.

Consumul de carne procesata poate provoca aparitia unor forme de cancer ale sistemului digestiv, in timp ce consumul de carne rosie este o cauza probabila a imbolnavirilor oncologice, conform unui nou raport dat publicitatii luni de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), transmite Reuters.

Asociatia Romana a Carnii aduce lamuriri: Iata in ce conditii este carnea cancerigena

Potrivit evaluarilor OMS, consumul de carne procesata precum carnatii, mezelurile sau preparatele din conserve poate fi cancerigen pentru oameni la fel cum "probabil" este si consumul de carne rosie.

Agentia internationala pentru studii oncologice (International Agency for Research on Cancer - IARC), parte a OMS, a plasat carnea procesata, asa cum este cea folosita in crenvursti sau in sunca in grupul 1 de risc, alaturi de tutun, azbest si gazele de esapament rezultate de la motoarele diesel.

Pe de alta parte, Asociatia Romana a Carnii (ARC) considera ca evaluarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) potrivit carora carnea rosie si preparatele din carne ar fi cancerigene sunt aruncate cu usurinta pe piata, "fara niciun discernamant si fara nicio rigoare stiintifica", iar presa responsabila din Romania ar trebui sa analizeze critic toate aceste evaluari ale OMS.

"Carnea rosie si preparatele din carne nu pot fi responsabile de aparitia unor forme de cancer decat daca acestea sunt consumate in exces si sunt tratate cu diverse substante chimice", a sustinut Vladimir Manastireanu, director executiv al Asociatiei Romane a Carnii (ARC), organizatie profesionala ce reprezinta interesele industriei de prelucrare a carnii si realizeaza peste 60% din productia nationala de mezeluri cu cele 50 de societati membre.

Ministru australian, despre raportul OMS privind carnea procesata: O farsa

Insa in opinia ministrului australian al Agriculturii, Barnaby Joyce, carnea procesata nu trebuie comparata cu tigarile si evident acest lucru face ca acest raport sa fie o farsa, a comentat el postul local ABC. "Sa compari carnatii cu tigarile este absolut grotesc", a subliniat el.

"Daca scoatem din dieta zilnica tot ceea ce spune OMS ca este cancerigen, ne-am intoarce in epoca grotelor", a subliniat Joyce.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Daniel Constantin OMS carne, #carne procesata cancerigena OMS, #OMS carne procesata , #carnea