Pregatit pentru noul an? Alimente care te ajuta sa faci fata stresului

Sambata, 05 Ianuarie 2013, ora 13:17
6821 citiri
Pregatit pentru noul an? Alimente care te ajuta sa faci fata stresului
Foto: Woman\'s Day

Cu siguranta pregatirile pentru Craciun si Revelion te-au cam lasat fara vlaga, asa ca speri la un 2013 ceva mai relaxant. Ei bine, e putin probabil ca ritmul evenimentelor sa incetineasca, asa ca ar fi mai bine sa stii inca de pe-acum care sunt alimentele minune cu ajutorul carora vei face fata stresului.

Woman's Day ofera cateva solutii eficiente acum, la inceput de an, atunci cand nivelul stresului cunoaste fluctuatii ametitoare, in functie de evenimentele care se succed, parca, prea repede. Iata pe ce alimente sa mizezi:

Salata de spanac

Daca nu te poti concentra, esti obosit tot timpul si te confrunti cu o somnolenta inexplicabila, e timpul pentru o salata de spanac, si nu pentru o alta ceasca de cafea. Spanacul, ca de altfel multe dintre legumele verzi, contine acid folic care scade nivelul de homocisteina, asociat infarctului miocardic, bolilor cardiovasculare, dar si depresiei sau problemelor de concentrare si memorare.

Alte surse de acid folic mai sunt si cartofii, cerealele, fasolea si ciupercile.

Un mar cu unt de arahide

Un mar cu unt de arahide reprezinta o combinatie delicioasa de carbohidrati complecsi sanatosi si grasimi. O alta varianta recomandata ar putea fi un aliment bogat in carbohidrati si un altul bogat in proteine. Senzatia de slabiciune este un semnal de alarma care ne indica faptul ca organismul are nevoie de mai multa energie.

Combinatiile de mai sus nu duc la o scadere brusca a zaharului din sange, la scurt timp de la consumarea respectivului aliment. Ele pastreaza echilibrul ideal, incetinesc procesul de digestie, iar nivelul zaharului din sange va ramane stabil pe o perioada mai lunga de timp.

Un sandvis cu somon

Alimentele bogate in acizi grasi esentiali Omega 3 actioneaza eficient impotriva anxietatii, stresului, starilor de iritabilitate, prevenind si chiar tratand depresia. Specialistii sustin ca cel mai bine ar fi sa optam pentru pestele cu continut ridicat de acizi grasi esentiali Omega 3, cum ar fi somonul, heringul, sardinele sau macroul.

Portocale

Vitamina C reduce considerabil nivelul stresului, echilibrand tensiunea arteriala, dar si nivelul cortizolului, denumit si "hormonul stresului". De altfel, vitamina C stimuleaza si functionarea sistemului imunitar, ferindu-ne de raceli si infectii. Portocalele sunt surse importante de vitamina C, asa ca mananca un astfel de fruct in fiecare zi pentru a te feri de stres si pentru a avea o stare de sanatate buna.

Caise uscate

Stresul vine la pachet cu nervozitate, agitatie, dureri musculare etc. Pentru toate acestea, exista un singur antidot: magneziul. Asadar, consuma cateva caise uscate pe zi pentru a-ti asigura doza de magneziu si te vei simti ceva mai relaxat.

Alte surse importante de magneziu mai sunt si legumele verzi, nuci, migdale, seminte, cereale integrale sau fructe precum avocado, banane sau smochine.

Carnea de curcan

Carnea de curcan contine un aminoacid esential numit L triptofan. Aceasta substanta are numeroase beneficii asupra sanatatii noastre. Amioacidul favorizeaza productia de serotonina si melatonina, neutransmitatori necesari unui somn odihnitor. De altfel, acestia regleaza pofta de mancare si ne ajuta sa avem o stare de spirit mai buna.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#alimente contra stres, #alimentatie stres, #dieta stres, #remedii stres, #ameliorare stres , #stres