Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
Viata sanatoasa > stiri sanatate
A   A   A

Plantele in glastra chiar purifica aerul casei? Concluziile unui studiu care s-a intins pe 30 de ani

Plantele in glastra chiar purifica aerul casei? Concluziile unui studiu care s-a intins pe 30 de ani
Foto: Arhiva Pixabay
O cercetare de anvergura, care s-a intins pe 30 de ani, a ajuns la concluzia ca plantele in glastra, din casa, au prea putin efect, daca nu deloc, asupra aerului pe care il respiram.

Folosind informatii din peste 10 studii anterioare, autorii cercetarii de fata au ajuns la concluzia ca, pentru o casa sau un spatiu de birouri de 140 de metri patrati ar fi nevoie de nu mai putin de 680 de plante in glastra, pentru a se obtine acelasi efect pe care il dau cateva ferestre deschise. Cu singuranta ne-ar fi greu, daca nu imposibil, sa amenajam un astfel de spatiu.

Chiar si o planta pe fiecare metru patrat ar fi ineficienta si deloc practica pentru cei mai multi dintre noi. De fapt, ar fi nevoie de circa 100 de plante pe metrul patrat, pentru ca un efect sa apara, arata autorul studiului citat de Science Alert, Michael Waring, de la Drexel University.
Ideea ca plantele purifica interiorul a aparut in urma unui studiu NASA din 1989, cand o planta asezata in interiorul unui spatiu etansat de un metru cub a purificat aerul intr-un mod remarcabil, anihiland 70% din poluantii cauzatori de cancer.

Insa conditiile in care a fost realizat studiul sunt diferite de cele din viata reala. Niciun mediu nu e etans, aerul circula. Doar intr-un mediu in care curentii de aer aproape ca nu exista, o planta plasata la fiecare un metru patrat poate avea o eficacitate de 20%. Dar asta se schimba imediat ce se deschide un geam.

Totusi, ramane valabil faptul ca a avea plante in casa va imbunatati starea de spirit. Insa nu va avea un impact in ceea ce priveste aerul respirat, se concluzioneaza in raportul publicat de Journal of Exposure Science Environmental Epidemiology.
Vezi si Inimile unor animale se pot adapta sa supravietuiasca aproape fara oxigen

A.P.
Facebook ShareTweet
 Duminica, 01 Decembrie 2019, ora 13:25

 Articol citit de 9775 ori

Citeste si: