Cu fata la alegatori: Ion M. Ioniță, despre un posibil USL 2.0 după alegerile din 9 iunie: „Depinde de scorul pe care îl va înregistra această alianța”

Plaja cu portia: Doar pana la 9 dimineata, prudenta maxima pentru nudisti

Marti, 04 Iunie 2013, ora 22:07
8287 citiri
Plaja cu portia: Doar pana la 9 dimineata, prudenta maxima pentru nudisti
Foto: Editia de Sud

Expunerea la soare trebuie facuta numai dupa protejarea pielii cu o crema speciala si doar pana la ora 9.00, iar pentru amatorii de nudism prudenta va fi si mai mare, ei fiind expusi riscului de cancer cutanat, din cauza sensibilitatii zonelor neexpuse constant, spune dr. Alin Nicolescu.

Societatea Romana de Dermatologie (SRD), in parteneriat cu Academia Europeana de Dermatologie si Venerologie (EADV), va demara, in aceasta vara, pe litoral, o ampla campanie de informare in ceea ce priveste depistarea melanomului si prevenirea cancerului cutanat.

Actiunea are drept scop sensibilizarea opiniei publice fata de pericolul expunerii la radiatiile solare, dupa ce o campanie desfasurata in Delta Dunarii a dus la depistarea a sase cazuri de cancer de piele, unul de san si alte leziuni precanceroase, dupa consultarea a 150 de persoane din respectiva zona, a precizat, marti, medicul Alin Nicolescu, secretar general al SRD.

"In perioada 30 mai - 2 iunie, au fost consultati gratuit peste 150 de pacienti, locuitori ai comunelor Mahmudia si Murghiol. Din nefericire, au fost depistate mai multe cancere de piele. SRD va relua cat mai des aceasta actiune, pentru ca acesti oameni au o reala nevoie de consultatii dermatologice periodice, fiind expusi zilnic unor radiatii solare extrem de puternice, iar prin prezenta noastra in localitatile din Delta incercam sa fim un suport real pentru acesti pacienti", a mai spus Nicolescu.

Potrivit medicilor, pielea trebuie protejata indiferent daca are sau nu alunite.

"Cel mai mare risc de aparitie a unor leziuni precanceroase sau chiar a maladiei oncologice este la mare, dar protectia pielii nu trebuie ignorata nici in oras, cand ne plimbam prin soare in miezul zilei, la munte, in masina, unde soarele arde puternic prin fereastra inchisa, sau chiar in zilele cu nor.

Riscul aparitiei melanomului este la fel de mare si pentru cei fara alunite. Totusi, la cel mai mare risc sunt expusi amatorii de nudism. Zonele neexpuse constant la soare sunt foarte sensibile, de aceea este recomandata utilizarea continuu a cremelor de protectie, si nu doar o data pe zi", a mai spus medicul.

Crema cu SPF peste 50, in primele trei zile de plaja

Potrivit lui Nicolescu, in primele trei zile de plaja este recomandata o crema de protectie 50 plus, iar apoi, pentru o bronzare rapida, este suficienta o crema cu factor de protectie 25.

In cadrul campaniei de prevenire a melanomului pe litoral, medicii dermatologi vor oferi consultatii gratuit celor aflati pe Litoralul Marii Negre, in statiunile Mamaia, Eforie Nord si Neptun, dar si tinerilor din liceele bucurestene din principalele centre universitare din tara: Cluj-Napoca, Iasi, Targu Mures, Timisoara, dar si din Brasov, Constanta, Craiova, Oradea si Sibiu.

Campania "Pune stop cancerului de piele! Informeaza-te!" se va desfasura simultan in Mamaia, Eforie Nord si Neptun, in perioadele 28-30 iunie, 12-14 iulie si 9-11 august, intre orele 8.00 si 17:30. Astfel, in locurile ce vor fi special amenajate pe plaja hotelului Iaki din Mamaia, pe cea a hotelului Europa din Eforie Nord, precum si pe plaja din Neptun (zona "La steaguri"), minimum 12 medici dermatologi din tara, cate patru in fiecare statiune (carora li se vor adauga medici din Constanta), vor oferi consultatii si informatii gratuite pacientilor, dar si turistilor doritori de investigatii de preventie.

Pe langa pliantele informative legate de depistarea melanomului si prevenirea cancerului cutanat, turistii vor primi si mostre de creme fotoprotectoare.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#campanie depistare cancer litoral, #crema protectoare SPF plaja, #nudism cancer piele, #medici depistare cancer plaja , #cancer