Piercingul în limbă, o modă periculoasă. Complicațiile grave pe care le poate provoca

Miercuri, 27 Octombrie 2021, ora 06:00
4447 citiri
Piercingul în limbă, o modă periculoasă. Complicațiile grave pe care le poate provoca
Un pierce în limbă poate cauza foarte multe probleme FOTO Pixabay

Piercing-urile reprezintă un trend de foarte mulți ani, iar oamenii aleg să le facă cel mai adesea în urechi, sprânceană sau în limbă. Medicii nu încurajează ideea de a introduce un element metalic în limbă pentru că poate da naștere unor probleme serioase la nivelul cavității orale.

Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, ne explică riscurile la care ne supunem.

„Deși, pentru mulți, arăta cool, piercing-urile în limbă pot fi extrem de periculoase pentru sănătatea dentară, deoarece apare un efect de tocire sau fisurare a smalțului prin lovirea repetată a metalului de suprafețele dentare.

Contactul poate fi voluntar, atunci când deținătorii se joacă cu piercing-ul în gură, sau involuntar, atunci când avem un tic, ori lovim dinții atunci când vorbim sau când mestecăm mâncare. Contactul repetat cu dinții va duce la sensibilitate dentară pe zonele afectate”, explică medicul stomatolog Sorina Stroe.

Gingiile se retrag și pierdem dinții

„Un efect periculos al piercing-ului este că, odată ce se lovește de gingie, va genera retracție gingivală din cauza traumatismului mecanic repetat. Gingia odată retrasă, va descoperi baza dintelui, care va fi extrem de sensibilă la atingere sau la contactul cu alimentele reci sau fierbinți.

În plus, inflamația gingiilor duce la gingivită și, mai târziu, la boala parodontală. Dinții nemaiavând susținere suficientă, se vor mișca și vor cădea. Eu recomand ca, dacă doriți totuși să vă puneți piercing, să veniți periodic la consultul stomatologic, chiar dacă nu aveți dureri sau sângerări. În acest mod, vom descoperi eventualele probleme, precum retracția gingivală, cât mai din timp.

În momentul în care pierdem un dinte, impactul nu este doar asupra acestuia, ci și a dinților vecini, atât în plan orizontal (vecinii stânga/dreapta care se înclină în lipsa punctului de contact), și în plan vertical, prin migrarea dintelui partener în direcția dintelui lipsă”, declară medicul stomatolog Sorina Stroe.

Apar focare de infecție în gură

„Piercing-ul poate deveni chiar un focar de infecție în cavitatea orală deoarece este un magnet pentru depunerile bacteriene. Odată pătrunse în zona piercingului, bacteriile pot duce la infecții repetate. Cel mai crescut risc de infecție apare chiar după perforare, acolo unde a fost introdus piercingul, înainte ca zona să se vindece.

Riscurile de infecție cresc dacă obișnuim să și atingem piercing-ul cu mâna, dacă fumăm sau introducem diverse obiecte în gură. Atingerea cu degetul a piercing-ului, fumatul și introducerea unor obiecte străine în gură pot crește riscul de infecție”, adaugă medicul stomatolog Sorina Stroe.

Dinții se pot sparge

„Un alt potențial impact negativ este acela că piercing-urile pot ciobi sau sparge dinții. În special pacienții care au coroane dentare trebuie să știe că ele sunt foarte vulnerabile și că ar fi de preferat evitarea piercing-ului în interiorul cavității bucale”, recomandă medicul stomatolog Sorina Stroe.

Vrei totuși piercing? Iată cum să îl întreții!

„Deși nu recomand, în general, astfel de piercing-uri, dacă decidem totuși că ne dorim așa ceva, trebuie să ținem cont de câteva reguli. Acestea ar fi:

  • Să folosim apa de gură și să avem o rutină riguroasă de igienă dentară, să ne periem și limba, în jurul piercingului.
  • Să verificăm periodic dacă șurubul cercelului este strâns corect;
  • Să îndepărtăm piercing-ul la primul semn de inflamație;
  • Să reducem pe cât posibil contactul metalului cu dinții
  • Să mergem la controlul periodic la medicul stomatolog, chiar dacă nu avem dureri sau sângerări”, încheie Sorina Stroe.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#pierce in limba, #dentist, #stomatolog, #dinti , #stiri sanatate