Pasii in degustarea unui vin

Advertorial
Joi, 16 Aprilie 2020, ora 08:51
7922 citiri
Pasii in degustarea unui vin

Un vin bun este potrivit la orice ocazie si merita sa fie apreciat la adevarata sa valoare. Totusi, sunt putini cei care se pricep cu adevarat la vinuri si stiu cum sa il descopere.

Aici intervine crama Budureasca care te poate invata cateva trucuri de care sa tii cont data viitoare cand servesti un pahar de vin. Inainte de toate ai nevoie de un vin bun si e clar ca aici ai de unde sa alegi unul potrivit.

Totul incepe de la culoare. Inclini paharul si rotesti vinul in pahar si astfel culoarea iti bucura ochii. Simpla sa nuanta poate spune multe despre un vin si e clar ca unul bun arata grozav. Mai departe, dupa ce ai studiat culoarea, te concentrezi pe aroma, iar aici posibilitatile sunt nenumarate.

Un vin poate sa te duca cu gandul la prune, fructe de padure, afine, martipan si nu numai, chiar inainte sa apropii nasul de pahar. E important ca dupa ce apropii nasul sa identifici aromele si sa le poti separa, astfel incat sa te concentrezi pe una singura pe care sa o contemplezi.

Crama Budureasca iti propune o serie de vinuri romanesti foarte aromate care sunt numai bune pentru o degustare.

Mai departe, poti lua o gura de vin, iar gustul fructat sau floral sa ajunga pe palatin, urmand ca mai apoi sa inghiti si sa te bucuri de un postgust lung si catifelat. In cazul multor vinuri de la Budureasca poti identifica un buchet vast de care sa te bucuri.

In cazul unei degustari atentia la detalii este cea care face diferenta, iar pentru o experienta autentica e nevoie de pahare de cristal, care se deosebeste putin de paharele obisnuite din sticla.

Astfel, cel de cristal reflecta lumina, este mai rezistent, in ciuda faptului ca buza sa este foarte subtire. Poate sa contina mai multe minerale. precum zinc sau magneziu si, in general, este mai costisitor.

Acesta poate sa puna in valoare orice vin, atat din punct de vedere vizual, cat si al gustului. Aromele si notele pot fi identificate cu usurinta, iar acestea variaza de la florale, la fructate sau chiar spicy.

De unde se obtine aroma? Din compusii volatili si non volatili intrucat pe durata fermentarii si in primele luni pot avea loc diferite reactii chimice intre compusi, ceea ce presupune ca in urma procesului pot aparea diferite schimbari.

Tot la capitolul arome, se pot identifica cele primare, printre care amintim de cele florale sau fructate, acestea fiind derivate direct de la soiul de struguri. Cele secundare sunt influentate de tehnica producerii vinului, iar ca exemple amintim de branza sau nuci.

In acelasi timp, un vin care se invecheste poate sa capete arome tertiare, iar acestea variaza de la nuci, la alune, condimente, tutun si nu numai.

Bineinteles, gustul are un rol foarte important. De la primul contact cu papilele gustative se pot afla multe informatii despre un vin, de la robustetea sa, la aciditate, taninuri, vechime si multe altele.

Daca o degustare de vinuri romanesti se afla pe lista ta de dorinte, atunci crama Budureasca este locul ideal in acest sens. Esti invitat in inima podgoriei Dealu Mare, intr-o zona plina de liniste, unde esti intampinat de colinele viilor Budureasca.

Daca esti pasionat de istorie, cu atat mai bine, pentru ca aici vei afla multe despre radacinile culturii vinului.

Datele istorice arata ca si stramosii nostri faceau vin in regiune, iar Budureasca si-a propus sa duca traditia mai departe.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#vinuri romanesti, #crama Budureasca, #vinuri Romania , #alcool