Omul care a fabricat pentru prima oara vitamina D

Marti, 05 Februarie 2013, ora 13:52
5496 citiri
Omul care a fabricat pentru prima oara vitamina D
Foto: infoniac

Acum numai 85 de ani, la 5 februarie 1928, chimistul german Adolf Windaus reusea sa sintetizeze pentru prima oara ergocalciferolul, respectiv vitamina D.

Este vorba de acea vitamina care, sub toate formele ei, are un rol esential in metabolismul calciului si al fosforului, determinant in formarea tesutului osos in organismul uman.

Pana la descoperirea grupului de vitamine D si pana la fabricarea lor industriala, rahitismul era frecvent pe toate contientele, determinand prezenta unui mare numar de handicapati, incapabili sa se deplasaze independent.

O anumita forma a vitaminei D este produsa de piele, sub actiunea razelor solare, alte forme provin din alimente, dar pana la sintetizarea ei in 1928, administarea pe cale medicamentoasa era imposibila, potrivit Infoniac.

Generatiile vechi isi amintesc poate ca, in copilaria lor din anii '30, li se recomanda sa inghita neplacuta untura de peste, ca mijloc preventiv impotriva rahitismului.

Se cunosteau proprietatile preparatului, dar dozarea se facea empiric, pacientii il sportau foate greu si - mai ales - un tratament individualizat era apoape iposibil.

Astazi, vitamina D se administreaza atat medicamentos, cat si prin alimente. Efectele vizeaza multe domenii: stimularea si protejarea sistemului osos, incetinirea imbatranirii, prevenirea unor forme de cancer, tratamentul bolii Crohn, incetinirea declinului cognitiv la varstnici si multe altele.

Desi, urmare a sintezei efectuata acum 85 de ani, astazi vitamina D se poate administra prin pastile, injectii, siropuri, este recomandat aproape totdeauna un tratament mixt, prin folosirea simultana a alimentelor bogate in complexul de vitamine D.

Poate merita sa amintim principalele alimente bogate in grupul de vitamine D (micrograme la 100 g aliment):

Untura de crap: 25.000

Untura de ton: 5.000

Untura de macrou: 5.000

Untura de somon: 1.000

Ulei din ficat de cod: 200

Sardine, macrou, margarina: 12

Ficat de pui: 2

Ciuperci, oua, unt: 0,6-1,5

La timpul sau, pentru cercetarile deosebite, inclusiv sintetizarea vitaminei D, Adolf Windaus a fost distins cu premiul Nobel.

Este poate neasteptat sa observam ca banala vitamina D, pe care aproape toate mamele o administreaza copiilor lor, unul din pincipalele antidoturi cotra rahitismului, esentiala in sanatatea sisemului nostru osos, a fost fabricata la o data pe care au apucat-o octogenarii de astazi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#vitamina D, #metabolismul calciului, #metabolismul fosforului, #Premiul Nobel vitamina D , #vitamine