Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
Viata sanatoasa > boli
A   A   A

O noua metoda pentru diagnosticarea artritei. Pe cat de simpla, pe atat de eficienta

O noua metoda pentru diagnosticarea artritei. Pe cat de simpla, pe atat de eficienta
Foto: Arhiva Pixabay
Tehnologia folosita de ingineri pentru a depista podurile care se fisureaza ar putea fi utilizata si pentru gasi genunchii suferinzi de artrita, arata un nou studiu.

Practic, tot ce au de facut medicii este sa lipeasca un microfon de genunchii pacientului banuit ca ar suferi de artrita, pentru a capta sunetele de inalta frecventa, asociate cu aceasta boala, arata BBC.

Acestea nu pot fi auzite de urechea noastra, insa pot fi analizate pe calculator.

Diagnosticul osteoartritei nu este unul usor de pus. Osteoartrita genunchiului este o boala degenerativa comuna a articulatiilor, aceasta manifestandu-se prin dureri mari, rigiditate si atriculatii umflate.

In cadrul studiului in care au fost implicate trei universitati britanice de prestigiu, Lancaster University, University of Central Lancashire si Manchester University, au fost atasate microfoane de genunchii a 89 de adulti si ulterior au fost ascultate zgomotele facute de genunchii acestora.
Foarte usor au fost identificate zgomotele facute de genunchii suferinzi, asa ca aceasta metoda de diagnostic ar putea fi folosita pe viitor. Metoda este considerata mai putin invaziva decat radiografiile, care se folosesc in prezent. In plus, acestea trebuie repetate la cateva luni, pentru a se vedea cum si daca a evoluat boala.

In cadrul cercetarii s-a constatat ca, cu cat era mai "vocal" un genunchi, cu atat boala era mai severa, se arata intr-un raport publicat de jurnalul PLOS One.

Deocamdata metoda nu a fost testata pe alte parti ale corpului.

Vezi si Premiera mondiala: Artrita a fost vindecata

A.P.
Facebook ShareTweet
 Vineri, 18 Octombrie 2019, ora 08:43

 Articol citit de 7819 ori

Citeste si: