Nutritie pe paine cu Nela Pricop: Tipurile de faina si cu ce te ajuta fiecare

Vineri, 18 Septembrie 2015, ora 09:29
9565 citiri
Nutritie pe paine cu Nela Pricop: Tipurile de faina si cu ce te ajuta fiecare
Foto: Facebook/Cabinet de psiho-nutritie Nela Pricop

Faina este cu siguranta unul dintre cele mai importante ingrediente din orice bucatarie, mai ales din cea romaneasca. Produsele obtinute din faina sunt o sursa importanta de carbohidrati, asigurand o buna parte din necesarul nostru caloric.

Piata alimentara din Romania s-a diversificat foarte mult si la acest capitol, dar totusi romanii raman fideli celor doua sortimente consacrate de faina, cea alba din grau si faina de porumb, cunoscuta sub numele de malai. Sunt foarte putini cei care mai incearca o faina integrala sau de secara, explica pentru Ziare.com nutritionistul Nela Pricop.

Faina alba este cel mai accesibil tip de faina, insa ea vine la pachet cu foarte multi carbohidrati, in special amidon. Acestia sunt usor de asimilat si influenteaza negativ nivelul glucozei din sange, al insulinei si al altor hormoni.

Daca consumam in exces paine alba, chifle, lipii, pizza, paste, produse de patiserie, covrigi vom constata ca vom deveni lipsiti de energie, isi va face aparitia si celulita, vasele de sange se pot deteriora, pot sa apara boli ca diabetul, cele autoimune sau obezitatea.

Nutritie pe paine cu Nela Pricop: Ulei de gatit sau de salata? Uleiul de floarea soarelui nu e pentru prajit!

Faina de malai este putin mai prietenoasa cu organismul nostru, contine vitamine din grupul B, vitamina E, fier, fosfor, magneziu, zinc, potasiu, hidrocarburi, dar si amidon si albumina.

Produsele ce contin acest tip de faina nu pot fi combinate la intamplare si nici consumate in cantitati nepotrivite.

Faina integrala contine multe fibre, proteine, vitamine, minerale, dar vine la pachet si cu antinutrieti. Consumata in cantitati reduse, ne ofera rapid o senzatie de satietate. Datorita continutului mare de fibre, accelereaza metabolismul bazal, ajuta la preventia diabetului de tip 2, bolilor de inima, osteoporozei, cancerului de colon sau Alzheimerului.

Faina de secara contine mult fier, fluor, sodiu, potasiu, calciu si iod, iar dintre cereale are cea mai mare concetratie de lizina, saruri minerale si potasiu. Cu efect laxativ, este indicata celor care sufera de anemie si constipatie.

Atat faina alba, faina integrala, faina de secara, orz sau ovaz, contin gluten, iar daca ai intoleranta la acesta ar trebui sa stai departe de ele si sa consumi variantele fara gluten, deloc putine.

Nu ar fi rau deloc sa testam si alte tipuri de faina, avand in vedere ca piata este tot mai variata. In plus, putem obtine unele tipuri de faina chiar la noi acasa. E cazul fainei de migdale sau celei de hrisca, cand nu am avea nevoie decat de un robot de bucatarie puternic si, dupa caz, de migdale, hrisca, chia etc.

Pentru prepararea dulciurilor dietetice, putem folosi faina de quinoa, care este bogata in proteine, aminoacizi esentiali, in mod special lizina (necesara pentru cresterea si refacerea tesuturilor), calciu, fibre si carbohidrati (o sursa foarte buna pentru energia organismului).

Faina de hrisca este aromata si da gust foarte bun preparatelor cum ar fi: paine, prajituri, biscuiti, paste fainoase, clatite. Sa nu uitam ca are un continut ridicat de proteine si minerale, fier, zinc, seleniu.

Faina de migdale contine proteine, minerale si fibre. Inclusa in prajituri, se prepara din migdale crude si hidratate. Dupa ce sunt macinati, samburii trebuie adaugati intr-un preparat la un interval scurt. Produsul trebuie consumat proaspat.

Faina de orez este recomandata celor cu intoleranta la gluten. Este un ingredient foarte bun in cazul unor afectiuni ca enterocolita de fermentatie.

Faina de cocos este obtinuta din pulpa nucilor de cocos; intai este extras uleiul la rece, apoi este uscata pulpa la temperaturi scazute si, intr-un final, este macinata pana se obtine o pulbere. Acest tip de faina contine 12% ulei (de cocos) si aproximativ 40% fibre si 20% proteine.

Alimentatia noastra trebuie sa fie cat mai diversificata si echilibrata pentru a ne bucura de fiecare nutrient adus de un produs. In plus, de ce nu am descoperi gusturi noi de cate ori avem ocazia?

Nela Pricop, nutritionist

Cabinet de psiho-nutritie

Daca aveti vreo intrebare pentru expertii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Tipuri de faina, #tipuri de faina boli, #tipuri faina beneficii, #faina sanatoasa, #faina intoleranta gluten, #faina sanatoasa dulciuri dietetice, #Nela Pricop nutritionist , #nutritie