Nutritie pe paine cu dr. Ionut Stefan: Pranzul omului activ

Vineri, 08 Noiembrie 2013, ora 14:43
5650 citiri
Nutritie pe paine cu dr. Ionut Stefan: Pranzul omului activ
Foto: Arhiva personala

Datorita programului incarcat, tindem adesea sa sarim peste masa de pranz sau, in cel mai bun caz, sa alegem o varianta rapida, fara a aloca timpul cuvenit acestuia. Nu intamplator in lumea civilizata toti oamenii activi beneficiaza de o pauza la pranz de 1-2 ore, pentru ca acestia sa poata servi, fara graba, o masa care adesea e cea mai importanta din zi.

Exista multe persoane care dintr-un motiv sau altul nu pot manca dimineata si atunci este esential ca pranzului sa i se aloce un rol esential in programul nutritional. Legat de ora corecta la care trebuie luata masa de pranz, intervalul ideal este 13.00 - 15.00, dar pot interveni modificari si in functie de programul fiecarei persoane (ture de noapte), de stilul de viata.

Ideal este sa existe o regularitate a meselor, intre mesele principale ale zilei fiind necesare 5-6 ore, cu mici gustari la 2-3 ore, explica pentru Ziare.com nutritionistul Ionut Stefan.

Persoanele active din punct de vedere fizic trebuie sa isi coreleze numarul de kilocalorii cu gradul de efort zilnic depus. Profesii extrem de solicitante - lucratori in constructii, in agricultura, minerit, alpinistii etc - pot avea uneori nevoie de un aport caloric de circa 4.000 - 5.000 kcal/zi si chiar mai mult.

Sportivii, muncitorii in fabrici - solicitari moderate - vor necesita 2.500 - 4.000kcal, dar intotdeauna se vor adapta in functie si de alti parametri, cum ar fi: varsta, sex, temperatura mediului ambiant etc. Din acest necesar caloric, peste 50 - 75% trebuie sa fie adus in prima 1/2 a zilei, in principal de mic dejun si pranz.

Ce trebuie sa contina masa de pranz

Pranzul trebuie sa furnizeze un aport suficient de carbohidrati, necesar energizarii in primele minute - ore de dupa masa, proteine si, de asemenea, grasimi, ultimele necesare unei energii de durata, care sa ajunga pentru eforturi intense.

Proteinele au rolul de a furniza energie, dar de asemnea si rol structural si de reparatie a distrugerilor celulare. Vitaminele si mineralele ajuta si ele, de asemenea, in efortul fizic sustinut, de aceea masa de pranz trebuie bine echilibrata din acest punct de vedere. Totusi, nu este indicat ca la masa de pranz procentul de grasimi sa fie foarte ridicat, digestia fiind in acest caz greoaie si tonusul persoanei respective fiind mult redus.

Combinatiile sunt si ele esentiale pentru a da cat mai multa energie si o digestie corespunzatoare.

Cum combini alimentele

Astfel ca, un pranz bazat pe carbohidrati - paste, cartofi, orez nu trebuie incarcat si cu un aport excesiv de grasimi. Preferabil e sa se combine cu legume preparate sau proaspete, cu peste, fructe de mare, carne slaba, branzeturi slabe, uleiuri vegetale.

Mesele de pranz bogate in proteine - vita, curcan, ficatei, somon se pot combina mai bine cu variante de legume cu nivel scazut de carbohidrati, uleuri vegetale, salate, supe sau ciorbe ca aperitiv, deserturi pe baza de fructe, lactate, nuci, arahide, fructe deshidratate, cereale integrale, toate cu rol de a furniza energie optima, in mod gradual.

Masa de pranz ar fi ideal sa fie urmata de o pauza de minim 30 minute fara efort intens. In plus, ar trebui precedata, la modul ideal, de 60 minute fara eforturi intense. Mesele regulate, combinatiile corect adaptate fiecarei persoane contribuie la un stil de viata sanatos.

Nutritionist Ionut Stefan

www.diete-nutritie.ro

Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#Pranzul omului activ, #nutritionisti masa pranz, #combinatii sanatoase masa pranz, #pranz calorii alimente, #nutritionisti mese zi, #nutritionisti necesar calorii zi, #combinatii alimente energie nutritionist, #nutritionist Ionut Stefan , #nutritie