Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Nutritie pe paine cu dr. Ionut Stefan: Dieta ca la carte, iarna - La ce ai unda verde

Vineri, 06 Decembrie 2013, ora 21:05
5723 citiri
Nutritie pe paine cu dr. Ionut Stefan: Dieta ca la carte, iarna - La ce ai unda verde
Foto: Arhiva personala

Iarna este anotimpul "propice" pentru a mai colecta cateva kilograme. Asta din cauza unui cumul de factori, precum temperaturile mai scazute, care ne fac sa fim mai putin activi din punct de vedere fizic, mirajul Sarbatorilor si preparatele hipercalorice caracteristice acestei perioade a anului, lipsa legumelor si a celorlalte alimente proaspete de pe piata.

Modificarile de temperatura cresc apetitul pentru alimente cu procent mai mare de grasimi decat vara, la fel si pentru cele cu continut mai mare de carbohidrati concentrati. Asta si pentru ca organismul simte nevoia de a se adapta conditiilor meteo. Trebuie sa fim insa foarte atenti din acest punct de vedere, pentru ca este adeseori o falsa impresie.

De ce sa mananci mai putin iarna

Un consum caloric mai ridicat, cu un procent mai mare de grasimi, ar fi recomandat daca am petrece minute bune sau chiar ore in frig. Altfel, daca in marea majoritate a timpului stam in casa, facem foarte putina miscare, atunci chiar este indicat sa reducem consumul fata de perioadele anului cand suntem foarte activi din punct de vedere fizic, explica pentru Ziare.com nutritionistul Ionut Stefan.

Lipsa fructelor si a legumelor proaspete nu mai reprezinta totusi o problema covarsitoare in zilele acestea. Exista multe fructe de import, la fel si legume, consumam desigur si fructe deshidratate, legume marinate sau conservate sub alte forme, asta deoarece avem nevoie de vitaminele si mineralele pe care acestea le ofera, cat si de continutul esential in fibre. Pentru ultima categorie, cerealele integrale sunt extrem de importante ca si alternativa.

Pentru a ajuta si mai mult organismul in aceasta perioada cu elemente nutritive cu caracter antioxidant, avand in vedere ca legumele si fructele conservate isi pierd o buna parte din aceste substante, e bine sa consumam ceaiuri de plante, scortisoara, vanilie, cacao, cafea - toate acestea cu un continut bogat in antioxidanti.

In ciuda faptului ca nu mai resimtim la fel senzatia de sete, cantitatea optima de lichide ramane aceeasi: 2-3 litri de lichide pe zi.

Pestele si oleaginoasele sunt alimente indicate in aceasta perioada, aducand si ele minerale, vitamine liposolubile de calitate si care sunt extrem de necesare organismului in peroioada rece a anului.

Asadar, nu faceti rabat pe perioada iernii la fructe si legume, fie ele proaspete sau conservate, fiind esentiale unei bune digestii si alimentatii sanatoase.

Nutritionist Ionut Stefan

www.diete-nutritie.ro

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#Dieta ta iarna, #alimente potrivite iarna nutritionist, #Dr Ionut Stefan nutritionist, #sfaturi nutritie iarna Ionut Stefan, #sfaturi nutritionist alimentatie iarna , #nutritie