Nutritie pe paine cu dr. Ionut Stefan: Ce mananci in post, ca sa nu te ingrasi

Sambata, 14 Decembrie 2013, ora 09:32
8405 citiri
Nutritie pe paine cu dr. Ionut Stefan: Ce mananci in post, ca sa nu te ingrasi
Foto: Arhiva personala

Postul este un prilej excelent pentru detoxifierea organismului. Dieta bogata in proteine - carne, oua, branzeturi - creste procesele de putrefactie la nivelul intestinului, marind, prin produsii de degradare care se formeaza la acest nivel, riscul de aparitie a cancerului colo-rectal.

De aceea, perioadele de post in care se consuma cantitati crescute de legume favorizeaza refacerea conditiilor normale ale microbiologiei colonice, explica pentru Ziare.com nutritionistul Ionut Stefan.

Ai grija la carentele de fier si calciu!

In perioada postului trebuie totusi sa se tina cont de posibilele carente care se pot inregistra - deficiente de fier si calciu -, astfel ca este indicat fie sa se apeleze la suplimente de acest gen sau sa se consume alimente de origine vegetala bogate in fier si calciu. Migdalele, fisticul, cerealele integrale, rosiile, spanacul sunt indicate in acest sens.

Consumul de fructe si legume aduce o contributie substantiala de vitamins C, atat timp cat aceasta este furnizata organismului in stare proaspata. Prin procesele de fierbere, prajire, coacere, cea mai mare parte de vitamin C se pierde. De aceea, in perioada aceasta, consumati cat mai multe legume proaspete, sub forma de salate - varza alba si rosie, sfecla, gulie, conopida, rosii, ardei, morcovi, telina.

Evitati consumul de legume hipercalorice in cantitati crescute, in aceasta categorie intrand orezul, cartoful sau fasolea boabe, soia, lintea, mai ales prajite in ulei.

Folositi legume bogate in fibre - varza, broccoli, conopida, fasole verde, telina, morcovi, capere, sparanghel.

Meniuri de post

Supele sau ciorbele de legume sunt si ele solutii utile, atat la pranz, cat si seara, la cina, fiind preparate usor digerabile si cu putine calorii. Cerealele integrale (pastele integrale, orezul integral, quinoa, hrisca) si painea integrala furnizeaza din plin carbohidrati - sursa esentiala de energie. Acestea sunt indicate la mic dejun sau pranz, avand si un continut bogat de fibre.

Smochinele, curmalele, prunele sau caisele uscate sunt surse la fel de importante de fructoza si fibre - dulciurile perioadei de post.

Nu uitati sa consumati zilnic 3-4 portii de fructe proaspete de sezon - mere, pere, gutui, citrice, kiwi, ananas, banane.

De asemenea, nu neglijati sa consumati 2-3 litri de lichide pe zi, precum apa, ceaiuri, limonada, citronada, bogate in antioxidanti si vitamine. Lamaia ar trebui sa fie nelipsita in aceasta perioada, putand fi folosita in supe, salate, ceaiuri, sucuri naturale. Este bogata in acid citric si acid ascorbic, cu multiple efecte benefice pentru organism.

Nu exagerati cu portiile, pentru ca, desi par hipocalorice, multe din preparatele de post sunt cu mult mai bogate din punct de vedere caloric decat unele preparate de origine animala. De aceea, putem acumula kilograme in perioada postului daca nu suntem atenti la combinatii si cantitati, desi ne asteptam sa slabim in aceasta perioada.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#Ce mananci in post, #dieta post nutritionist, #alimentatie post nutritionisti, #nutritionist Ionut Stefan alimentatie post, #idei meniu post nutritionist , #nutritie