Nutritie pe paine cu Adina Rusu: Puterea antioxidanta a alimentelor - Ce alegi?

Vineri, 19 Septembrie 2014, ora 15:59
5072 citiri
Nutritie pe paine cu Adina Rusu: Puterea antioxidanta a alimentelor - Ce alegi?
Foto: Arhiva personala

Alimentele furnizeaza organismului uman, pe langa proteine, lipide, glucide, minerale si vitamine, numerosi alti compusi cu roluri extrem de importante pentru sanatate. Dintre acestia, antioxidantii sunt poate cei mai renumiti datorita capacitatii lor de a bloca daunatoarele reactii in lant provocate de radicalii liberi.

Principalii antioxidanti naturali sunt bioflavonoidele, carotenoizii, vitaminele C si E si seleniul, explica pentru Ziare.com nutritionistul Adina Rusu.

Nutritie pe paine cu Adina Rusu: Detoxifierea prin dieta

Ce sunt radicalii liberi

Radicalii liberi sunt compusi instabili formati in principal din oxigen. Ei sunt generati in timpul functionarii normale a organismului, dar productia lor poate fi crescuta din cauza poluarii, a fumului de tigara sau de expunerea prelungita la soare.

Structura lor chimica le permite sa deterioreze alti compusi chimici, "oxidandu-i". Cu toate ca acesti radicali liberi sunt, in mod normal, tinuti sub control de antioxidantii naturali ai organismului, anumiti factori pot tulbura acest echilibru.

Astfel, daca radicalii liberi depasesc capacitatea organismului de a-i neutraliza, pot contribui la aparitia multor afectiuni, inclusiv a unor boli cardiovasculare, a unor tipuri de cancer sau boli asociate cu imbatranirea.

Nutritie pe paine cu Adina Rusu: Adevarul despre probiotice

Indicele TAC

Indicele TAC (Total Antioxidant Capacity - capacitatea antioxidanta totala) indica activitatea antioxidanta globala a unui aliment, mai exact capacitatea acestuia de a neutraliza radicalii liberi din organism. Cu cat un aliment are un indice TAC mai mare, cu atat este mai antioxidant.

Astfel, un aliment are o putere antioxidanta scazuta daca are un indice TAC cuprins intre 0 si 499 µmol (unitate de masura, subunitate a molului - n. red.), o putere moderata pentru un indice TAC intre 500 si 999 µmol sau crescuta pentru un indice TAC cuprins intre 1.000 si 1.999 µmol. Alimentele care au un Indice TAC peste 2000 µmol au o capacitate antioxidanta foarte crescuta.

Nutritie pe paine cu Adina Rusu: Conservele de iarna, sub lupa - Sanatoase sau nu?

Necesarul zilnic de antioxidanti

Nu exista recomandari oficiale specifice pentru antioxidanti. Singurele recomandari specifice se refera la principalele surse de antioxidanti, fructele si legumele. Astfel, conform piramidei alimentare romanesti, ar trebui sa consumam zilnic 2-4 portii de fructe si 3-4 portii de legume si zarzavaturi.

Fructele de padure sunt cele mai bogate surse de antioxidanti, in special afinele, zmeura, murele si capsunile. Dintre legume, surse importante de antioxidanti sunt sfecla rosie, broccoli, varza rosie etc.

De asemenea, este foarte important sa optati pentru o alimentatie cat mai variata, astfel incat sa puteti beneficia de toata gama de antioxidanti oferita de natura.

Nutritionist Adina Rusu

adinarusu.ro

Daca aveti vreo intrebare pentru medicii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Puterea antioxidanta a alimentelor, #alimente antioxidanti, #alimente indice TAC, #Adina Rusu nutritionist, #antioxidanti rol organism , #nutritie