Nutritie pe paine cu Adina Rusu: Mare grija la post! Ce carente pot aparea

Vineri, 28 Noiembrie 2014, ora 07:43
6786 citiri
Nutritie pe paine cu Adina Rusu: Mare grija la post! Ce carente pot aparea
Foto: Arhiva personala

Din punct de vedere nutritional, perioada de post religios reprezinta un echivalent al dietei vegane, in care produsele de origine animala sunt excluse cu desavarsire din alimentatie, fiind inlocuite doar cu produse de origine vegetala.

Un regim alimentar echilibrat si variat in timpul postului poate oferi o adevarata detoxifiere organismului, aducand in plus o multitudine de avantaje, cum ar fi un nivel redus de acizi saturati si colesterol, un aport ridicat de fibre, magneziu, acid folic, antioxidanti.

Exista insa si riscuri la care persoanele care postesc o perioada foarte lunga de timp se pot expune daca nu isi asigura prin dieta toti nutrientii necesari unei bune functionari a organismului, explica pentru Ziare.com nutritionistul Adina Rusu.

Surse de proteine vegetale

Astfel, proteinele din plante pot satisface necesarul zilnic doar atunci cand se consuma o mare varietate de vegetale. Necesarul de proteine poate fi crescut in cazul postului, cand sursele de proteine sunt mai greu de digerat, provenind din cereale si legume.

Cerealele au un continut redus de lizina, un aminoacid esential pentru organism. Adaugarea in dieta a unor surse de proteine precum fasolea sau produsele din soia, precum si cresterea aportului total de proteine, pot asigura acoperirea necesarului de lizina.

De unde iei fierul

In ceea ce priveste aportul de fier, trebuie sa stiti ca alimentele de origine vegetala contin doar o forma de fier, numita fier non-hemic, acesta fiind mai sensibil atat la inhibitorii, cat si la stimulatorii absorbtiei de fier.

Inhibitorii absorbtiei de fier includ acidul fitic, calciul, ceaiul, cafeaua, cacao, unele condimente si fibrele. Vitamina C si alti acizi organici care se gasesc in fructe si in legume pot stimula absorbtia fierului si pot contrabalansa efectul acidului fitic.

Unele tehnici de preparare a alimentelor, cum ar fi inmuierea si germinarea boabelor de fasole, cereale si seminte, pot transforma acidul fitic si pot imbunatati absorbtia fierului.

Atentie la carenta de zinc si calciu

Trebuie sa aveti grija si de aportul de zinc si de calciu in perioada de post, intrucat multe plante contin acid fitic si acid oxalic, substante care impiedica absorbtia acestor minerale. Daca postiti, retineti ca smochinele si produsele din soia aduc un aport suplimentar de calciu.

In plus, trebuie sa aveti in vedere si faptul ca niciun aliment de origine vegetala nu contine cantitati semnificative de B12, iar vitamina A preformata se gaseste doar in alimentele de origine animala, dietele bazate exclusiv pe alimente de origine vegetala fiind deficitare in acizi Omega-3, compusi extrem de importanti pentru sanatate.

Nutritie pe paine cu Adina Rusu: Detoxifierea prin dieta

In final, nu trebuie sa omiteti ca postul nu reprezinta un regim de detoxifiere sau o cura de slabire, ci o ocazie de purificare, nu doar a organismului, ci si spirituala. Asadar, profitati de aceasta oportunitate pentru a deveni nu doar mai sanatosi, ci si mai buni!

Nutritionist Adina Rusu

adinarusu.ro

Daca aveti vreo intrebare pentru medicii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Mare grija in perioada postului, #alimetatie post carente, #deficiente alimentare post, #post detoxifiere, #pot alimentatie nutritionist, #nutritionist Adina Rusu post , #nutritie