Nutritie pe paine cu Adina Rusu: Intestinul uman, al doilea creier

Vineri, 25 Iulie 2014, ora 14:43
8816 citiri
Nutritie pe paine cu Adina Rusu: Intestinul uman, al doilea creier
Foto: Arhiva personala

Alimentele pe care alegem sa le consumam ne pot influenta nu doar fizic, ci si psihic.

Cu siguranta ca am constatat cu totii ca anumite alimente preferate ne cauzeaza o stare generala de bine, in timp ce altele ne creeaza disconfort sau chiar ne fac sa devenim nervosi si iritabili. Asa cum creierul nostru primeste si transmite informatii, influentand numeroase functii si reactii din organismul nostru, si de la nivelul tubului digestiv pot porni catre creier informatii care sa determine ulterior o modificare a starii noastre generale.

Potrivit cercetatorilor, intestinul uman ar putea fi considerat un al doilea creier datorita sistemului nervos extraordinar de bine dezvoltat de la acest nivel (sistem nervos enteric). Aceasta retea spectaculoasa, de peste 100 de milioane de neuroni, indeplineste numeroase si variate functii. Este ca si cum creierul ar fi avut nevoie sa externalizeze unele dintre functiile sale si si-a construit o filiala de-a lungul tubului digestiv, explica pentru Ziare.com nutritionistul Adina Rusu.

Cele mai multe dintre fibrele neuronale de la nivelul tubului digestiv au rol in procesul digestiei. Prelucrarea alimentelor, scindarea acestora pana la nivelul unor compusi simpli ce pot fi absorbiti si eliminarea reziduurilor necesita procese chimice, mecanice si contractii musculare care sa ajute la transportul alimentelor. Toate aceste functii sunt riguros controlate, reglarea nervoasa a proceselor de digestie si absorbtie fiind extrem de importanta pentru o buna functionare a organismului uman.

Dar analizele mai profunde ale acestei mase neuronale au evidentiat faptul ca aceasta nu se ocupa doar de procesele de digestie. Acest "mic creier", in stransa legatura cu cel "mare", determina partial starea noastra mentala, jucand un rol important in evolutia anumitor afectiuni.

"Semnalele" celui de-al doilea creier

Daca ati simtit "fluturii" din stomac dinainte de o intalnire, chinurile gastrice ce preced examenele grele sau balonarile care apar in situatiile de stres extrem, atunci ati vazut deja in actiune cel de-al doilea creier pe care-l detineti.

Interesant este si faptul ca sistemul nervos enteric controleaza aparatul digestiv folosind aceleasi componente ca si creierul - neuroni, neurotransmitatori si proteine. Mai mult, acest sistem foloseste peste 30 de neurotransmitatori, la fel ca si creierul, iar 95% din serotonina din organism este localizata la nivelul intestinului.

Fericirea vine din intestin?

Supranumita si "hormonul fericirii", serotonina este implicata in prevenirea depresiei si in reglarea somnului, apetitului si a temperaturii corporale. Dar influenta sa e mult mai vasta. Serotonina produsa la nivel intestinal trece in sange, fiind implicata in repararea celulara la nivelul ficatului si plamanilor. Este, de asemenea, implicata in dezvoltarea inimii, precum si in reglarea densitatii osoase.

Nutritie pe paine cu Adina Rusu: Adevarul despre probiotice

Studii recente au aratat ca serotonina de la nivel intestinal ar putea juca un rol in afectiuni cu care nu s-ar fi crezut ca ar putea avea vreo legatura, cum ar fi distrugerea osoasa ce apare in osteoporoza. De asemenea, serotonina de la nivel intestinal ar putea avea un rol important si in autism.

Mesaje transmite catre creier si dopamina, un alt neurotransmitator, aceasta molecula fiind asociata cu placerea si sistemul de recompensa. Dopamina actioneaza si in intestin, transmitand mesaje intre neuronii care coordoneaza contractia muschilor din colon, de exemplu.

Nutritie pe paine cu Adina Rusu: Colesterolul, un "rau" necesar

Acestea sunt doar cateva exemple privind actiunile pe care neurotransmitatorii de la nivel intestinal le pot avea la nivelul intregului organism. Buna functionare a sistemului nervos enteric este conditionata de o alimentatie echilibrata, moderata, variata, precum si de alegerea corecta a alimentelor.

Si nu in ultimul rand, invatati sa ascultati si sa intelegeti mesajele pe care organismul dvs vi le transmite, evitati alimentele pe care nu le tolerati sau care va influenteaza in mod negativ starea generala.

Nutritionist Adina Rusu

adinarusu.ro

Daca aveti vreo intrebare pentru medicii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Fericirea vine din intestin, #intestin al doilea creier, #intestin serotonina, #intestin creier nutritie, #nutritionist Adina Rusu, #mancare stare mentala , #nutritie
Comentarii
Poza alex-7
alex-7
rank 5
Fericirea vine din intestin?...Fericirea vine din numarul banilor