Nutritie pe paine cu Adina Rusu: Hrana pentru energie si buna dispozitie

Vineri, 17 Octombrie 2014, ora 16:56
5276 citiri
Nutritie pe paine cu Adina Rusu: Hrana pentru energie si buna dispozitie
Foto: Arhiva personala

Oboseala reprezinta una dintre problemele cu care se confrunta si de care se plang foarte multi adulti. Stilul de viata agitat, somnul insuficient si proastele obiceiuri alimentare pot cauza oboseala si avea ca efect lipsa energiei pentru desfasurarea normala a activitatii de zi cu zi.

Intrucat nivelul energiei si oboseala nu pot fi masurate empiric, stabilirea unei diete care sa combata aceste neplaceri are limitele sale. Dar, intrucat se stie ca cele mai comune cauze ale oboselii sunt stresul, lipsa somnului si dietele deficitare, luarea unor masuri care sa se adreseze acestor factori poate fi solutia in majoritatea cazurilor.

In ceea ce priveste alimentatia, pentru a combate oboseala si pentru a avea un nivel optim de energie pe parcursul intregii zile este important ca dieta noastra sa includa cantitati suficiente de acizi grasi esentiali (in special omega-3), fier, vitamina D si vitamina B12, explica pentru Ziare.com nutritionistul Adina Rusu.

Extrem de importanta, pentru a avea un nivel optim de energie, este respectarea meselor principale. Un mic dejun sanatos, care sa contina fibre alimentare si glucide complexe (ca, de exemplu, o cana de iaurt cu cereale integrale) ne poate ajuta sa ne incepem ziua plini de energie.

De asemenea, extrem de importanta este si alegerea corecta a alimentelor consumate. Sunt cunoscute teoriile privind indicele glicemic al alimentelor, teorii care se bazeaza pe faptul ca alimentele cu un indice glicemic mare determina o eliberare rapida a unei cantitati mari de insulina dupa ce sunt consumate, comparativ cu alimentele cu indice glicemic mic. Eliberarea unei cantitati prea mari de insulina determina un nivel scazut al glucozei din sange, aceasta fiind insuficienta pentru desfasurarea activitatilor imediate si avand drept consecinta instalarea unei stari de letargie, de moleseala.

Evitati sa consumati dulciuri prea des sau in cantitati prea mari, acestea avand nu doar un indice glicemic mare, ci si multe calorii, fiind in cele mai multe cazuri lipsite de vitamine si minerale ("calorii goale").

Nutritie pe paine cu Adina Rusu: Conservele de iarna, sub lupa - Sanatoase sau nu?

De asemenea, pentru a avea un nivel optim de energie, este foarte important sa ne odihnim bine. Cina poate avea o influenta foarte mare asupra duratei si calitatii somnului pe timpul noptii. Este recomandat sa luam ultima masa cu aproximativ 3 ore inainte de culcare si sa optam pentru alimente "usoare", mai exact sa evitam grasimile care pot face ca alimentele sa stationeze o perioada mai mare de timp in stomac.

Iata de ce extenueaza dieta Ducan!

De asemenea, este esential ca alimentatia noastra sa fie echilibrata si sa contina cantitati corecte de proteine, lipide si carbohidrati. Carbohidratii sunt combustibilul folosit de organism in mod normal si din acest motiv dietele care restrictioneaza foarte mult acesti macronutrienti (cum este dieta Ducan) pot avea drept consecinta instalarea unui grad variat de oboseala.

Nutritie pe paine cu Adina Rusu: De ce esueaza dietele?

Buna dispozitie este asociata cu un nivel crescut de energie. Studiile pe animale au aratat ca dietele bogate in antioxidanti si in acizi grasi omega-3 ajuta nu doar ca duc la imbunatatirea memoriei, ci si la buna dispozitie.

Asadar, o alimentatie echilibrata, bogata in antioxidanti si acizi omega-3 ne poate ajuta sa ne simtim mai plini de energie. Includeti in alimentatia dvs fructe, legume si cereale integrale - toate bogate in antioxidanti -, precum si cel putin o sursa importanta ce acizi omega-3, cum ar fi pestele sau unele seminte.

Nutritionist Adina Rusu

adinarusu.ro

Daca aveti vreo intrebare pentru medicii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#Hrana pentru energie si buna dispozitie, #hrana energie buna dispozitie, #alimente energie, #alimentatie buna dispozitie nutritionist, #nutritionist Adina Rusu , #nutritie