Nutritie pe paine cu Adina Rusu: Extractul de cafea verde te ajuta sa slabesti?

Vineri, 03 Octombrie 2014, ora 16:15
10804 citiri
Nutritie pe paine cu Adina Rusu: Extractul de cafea verde te ajuta sa slabesti?
Foto: Arhiva personala

Numeroase studii au demonstrat ca un consum moderat de cafea poate aduce multe beneficii pentru sanatate. Astfel, s-a observat ca aceasta bautura este asociata cu mentinerea greutatii corporale in limite normale, cu reglarea glicemiei si cu prevenirea diabetului de tip 2, facilitand si scaderea in greutate.

Slabirea are loc datorita efectului termogenic pe care il au cafeina si alti compusi continuti de cafea, explica pentru Ziare.com nutritionistul Adina Rusu.

Cu astfel de avantaje pe care le promite consumul de cafea, nu este surprinzator faptul ca multe companii farmaceutice au decis sa exploateze potentialul cafelei de a imbunatati sanatatea si starea generala a organismului.

Astfel, mare parte din profitul inregistrat de marile companii farmaceutice din lume in 2014 a fost datorat si unor suplimente de acest fel, cum ar fi cele bazate pe extract de cafea verde, ce promit o scadere usoara in greutate, fara modificarea obiceiurilor alimentare sau fara activitate fizica suplimentara.

Ce este extractul de cafea

Cunoscut sub denumirea de Svetol sau GCA (datorita antioxidantului continut), extractul de cafea verde este obtinut din boabele de cafea (semintele plantei Coffea canephora) inainte ca acestea sa fie prajite, proces care distruge multi dintre compusii activi din planta.

Efectele pe care extractul de cafea verde le-ar avea asupra greutatii se presupune ca ar fi datorate nu cafeinei, ci unui alt component, acidul clorogenic, un fenol continut si de unele fructe si legume.

Experimentele in vitro au aratat ca acidul clorogenic are o putere antioxidanta foarte mare, sugerandu-se ca ar putea ajuta in reglarea nivelului lipidelor din sange, glicemiei, tolerantei la glucoza. In plus, ar putea scadea absorbtia intestinala a glucozei. In orice caz, mecanismul clar prin care acidul clorogenic poate ajuta la scaderea in greutate nu este pe deplin cunoscut.

Extractul de cafea verde a devenit popular din primavara anului 2012, cand a fost promovat in emisiunea The Dr. Oz Show, fiind atunci prezentat drept "una dintre cele mai importante descoperiri" pentru scaderea in greutate.

In timpul emisiunii a fost prezentat si un studiu realizat pe 100 de voluntari - femei cu varsta cuprinsa intre 35 si 49 de ani, fara afectiuni preexistente, precum diabet sau boli cardiovasculare. Conform celor prezentate in emisiune, intr-o perioada de doua saptamani, cei care au consumat extractul de cafea verde au slabit cu aproximativ 400 de grame mai mult comparativ cu cei care nu au consumat acest supliment.

Cu toate ca acest studiu mic a avut rezultate promitatoare, aceste rezultate nu au mai fost publicate in alte reviste de specialitate, singura cale prin care ele au fost prezentate publicului fiind respectiva emisiune, unicul lor rol fiind astfel divertismentul telespectatorilor.

Alte dovezi

Pana in prezent, o meta-analiza a avut drept subiect efectele extractului de cafea verde, demonstrate prin studii clinice pe subiecti umani. Publicata in 2011, analiza a evidentiat doar trei studii eligibile care au masurat eficienta extractului de cafea verde pentru scaderea in greutate.

Chiar daca au fost evidentiate unele beneficii (de exemplu o scadere mai mare cu doua kg comparativ cu pacientii care nu au consumat extractul), toate studiile au avut puncte slabe, fiind realizate pe un numar foarte mic de participanti si nefiind cunoscute efectele pe termen lung pe care acest supliment le poate avea.

Nutritie pe paine cu Adina Rusu: De ce esueaza dietele?

De asemenea, trebuie sa atragem atentia si asupra sigurantei consumului de extract de cafea verde si a dozajului folosit. In plus, multe dintre studiile facute au fost finantate chiar de companiile farmaceutice care comercializeaza acest supliment.

Dupa meta-analiza din 2011, au mai fost consemnate alte cateva studii, dar si acestea foarte mici (realizate pe grupuri de 20-30 de voluntari obezi sau supraponderali).

Precautie

Chiar daca aceste studii realizate pana acum sustin faptul ca extractul de cafea verde poate fi de ajutor in scaderea in greutate, rezultatele lor nu pot fi luate drept sigure, in primul rand pentru ca nu s-a respectat metodologia impusa in astfel de cazuri. Intrucat efectele adverse nu sunt cunoscute si nici efectele pe termen lung nu sunt stiute, un astfel de supliment ar trebui sa fie consumat cu precautie.

Nu uitati ca multe dintre solutiile rapide de slabire s-au intors ca un bumerang si singura metoda sigura prin care se poate ajunge la o greutate normala este schimbarea stilului de viata, cu dobandirea unor obiceiuri alimentare sanatoase si cu activitate fizica moderata.

Nutritionist Adina Rusu

adinarusu.ro

Daca aveti vreo intrebare pentru medicii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Extractul de cafea verde si slabirea, #extract cafea verde slabire, #extract cafea verde sanatate, #nutritionist sfaturi slabire, #nutritionist Adina Rusu , #cura slabire