Nutritie pe paine cu Adina Rusu: Detoxifierea prin dieta

Vineri, 12 Septembrie 2014, ora 12:05
6311 citiri
Nutritie pe paine cu Adina Rusu: Detoxifierea prin dieta
Foto: Arhiva personala

Detoxifierea a ajuns sa fie un cuvant "la moda", care, pentru fiecare dintre noi, poate avea semnificatii diferite. In timp ce unele persoane inteleg prin detoxifiere diferite regimuri de curatare care sa ajute la scaderea in greutate, pentru altele aceasta ar putea reprezenta o importanta procedura de prevenire si poate chiar tratare a unor afectiuni sau ameliorare a unor simptome.

Indiferent de rolurile pe care fiecare dintre noi i le atribuim detoxifierii, cu totii ne dorim sa cunoastem modul in care dieta poate influenta un astfel de proces.

Cele mai multe dezbateri privind detoxifierea pornesc de la intrebarea daca organismul nostru are, cu adevarat, nevoie de ajutor pentru a elimina toxinele (cunoscute si sub denumirea de xenobiotice, termen care se refera la orice substanta chimica straina corpului uman), intrucat detoxifierea este considerata un proces care deja se desfasoara in mod normal in organismul uman.

Asadar, ce reprezinta detoxifierea? Desi definitiile detoxifierii sunt variate, in general, termenul se refera la un proces natural prin care organismul elimina xenobioticele si endotoxinele, explica pentru Ziare.com nutritionistul Adina Rusu.

Din punct de vedere fiziologic, detoxifierea reprezinta procesul biochimic primar de eliminare a toxinelor prin transformarea compusilor toxici insolubili in apa in compusi solubili in apa, ce pot fi eliminati prin urina, transpiratie, bila sau materii fecale. Aceste procese au loc in mod natural in ficat si sunt influentate de genetica si de mediu, inclusiv de dieta.

In termeni generali, detoxifierea implica doua faze. In faza 1, enzime cu activitate de oxidare, reducere sau hidroliza catalizeaza reactii in urma carora substanta chimica (toxina) este transformata intr-o forma mai instabila, mai reactiva. Cele mai multe medicamente sunt metabolizate prin faza 1 a detoxifierii, la fel si unele toxine endogene, precum steroizii.

In urma acestei etape rezulta un produs mai instabil, care este procesat in etapa a 2-a a detoxifierii, fiind transformat intr-un compus solubil in apa.

Rolul nutritiei in detoxifiere

Asadar, intrebarea este daca dieta poate ajuta procesele naturale de detoxifiere ale organismului. Sistemul de detoxifiere depinde de anumiti nutrienti obtinuti din dieta si, desi studiile privind rolul anumitor alimente in detoxifiere sunt la inceput, anumite alimente au fost asociate deja cu cresterea sintezei enzimelor implicate in detoxifiere.

In general, vitaminele B, glutationul (principalul detoxifiant antioxidant din organism) si flavonoidele au rol in prima faza a detoxifierii, in timp ce faza a doua depinde de foarte multi miconutrienti, inclusiv vitamine B si glicina.

Astfel, in timp ce unele alimente contin nutrienti care stimuleaza etapele detoxifierii, altele contin fibre ce leaga toxinele din intestin si le elimina prin materiile fecale.

De exemplu, fitonutrientii ce pot induce a doua etapa a detoxifierii se gasesc in vegetalele crucifere (varza, conopida, broccoli, guliile, ridichiile, varza de Bruxelles), in ceapa si usturoi.

Aportul de fibre ajuta la reglarea tranzitului intestinal, lucru esential pentru eliminarea toxinelor prin fecale si bila.

Nutritie pe paine cu Adina Rusu: Intestinul uman, al doilea creier

Multe studii s-au concentrat si pe rolul rodiei si al ceaiului verde in detoxifiere.

De asemenea, exista studii care sustin si rolul altor alimente in procesele de detoxifiere, printre acestea numarandu-se proteinele de buna calitate, dar si nasturelul medicinal si merele.

Chiar daca studiile privind rolul anumitor alimente sunt la inceput, nu putem ignora rolul nutrientilor in desfasurarea proceselor normale de detoxifiere.

In prezent, nu exista un protocol de detoxifiere clar, lasand la latitudinea specialistilor interpretarea studiilor existente si aplicare rezultatelor in practica.

Exista recomandari generale privind cresterea consumului de crucifere si de alimente bogate in antioxidanti, alegerea de alimente organice, consumul de ceai verde si a unei cantitati suficiente de lichide, realizarea unui tranzit intestinal normal.

Nutritionist Adina Rusu

adinarusu.ro

Daca aveti vreo intrebare pentru medicii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#Detoxifierea prin dieta, #alimente detoxifiere, #detoxifiere nutritionist, #nutritionist Adina Rusu , #detoxifiere