Nutritie pe paine cu Adina Rusu: Conservele de iarna, sub lupa - Sanatoase sau nu?

Vineri, 05 Septembrie 2014, ora 12:07
4842 citiri
Nutritie pe paine cu Adina Rusu: Conservele de iarna, sub lupa - Sanatoase sau nu?
Foto: Arhiva personala

Preparate corect, conservele pentru iarna pot constitui, in sezonul rece, o alternativa la legumele proaspete, mai putin accesibile in acest sezon.

In primul rand, trebuie sa subliniem faptul ca metodele traditionale de conservare nu implica utilizarea unor conservanti chimici speciali. Doar in cazul muraturilor trebuie sa avem in vedere faptul ca excesul de sare de bucatarie utilizata la prepararea acestora poate contribui la un aport crescut de sodiu.

Acesta este si motivul pentru care consumul de muraturi trebuie evitat in cazul unor afectiuni care necesita o dieta hiposodata, cum ar fi unele boli cardiovasculare sau renale.

Pe de alta parte, legumele conservate pot constitui nu doar un deliciu culinar, ci si o sursa excelenta de vitamine si minerale pe perioada iernii, explica pentru Ziare.com nutritionistul Adina Rusu. Astfel, cei mai multi compusi se mentin nemodificati in legumele conservate pentru iarna.

Nutritie pe paine cu Adina Rusu: Intestinul uman, al doilea creier

Mineralele precum calciul, fosforul sau fierul sunt stabile si nu sufera transformari in procesele conservarii. Totodata, unele minerale pot fi hidrosolubile si pot trece in apa folosita la preparare.

In ceea ce priveste fibrele, acestea nu sunt, in general, alterate in diferitele procese de preparare ale conservelor.

Vitaminele C si B9 sunt sensibile la oxidarea ce are loc sub actiunea oxigenului din aer si a caldurii (in special vitamina C), atunci cand conservarea se realizeaza la temperatura camerei sau daca implica si prepararea termica (sau, de exemplu, introducerea legumelor in apa fierbinte). Aceste vitamine sunt si hidrosolubile, astfel incat pot trece in apa folosita la preparare. Beta-carotenul si ceilalti carotenoizi pot fi, de asemenea, degradati prin oxidare. Prepararea termica amelioreaza insa asimilarea lor de catre organismul uman.

Unele conserve sunt chiar mai sanatoase decat legumele crude

Este si cazul licopenului, un antioxidant prezent in rosii, care este asimilat in cantitate mai mare din legumele conservate decat din cele proaspete. Asadar, sucul de rosii constituie o sursa foarte buna de licopen, un aliat important impotriva bolilor degenerative si unor forme de cancer.

Prin urmare, fie ca vorbim despre sos de rosii, zacusca sau legume in otet, acestea pot constitui o sursa importanta de nutrienti in sezonul rece, dar si un plus de savoare si arome in farfurie.

Nutritionist Adina Rusu

adinarusu.ro

Daca aveti vreo intrebare pentru medicii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#Conservele de iarna sub lupa, #Conserve iarna sanatoase nocive, #conservare alimente iarna nutritie, #nutritionist Adina Rusu, #muraturi nutritionist , #nutritie