Nutritie pe paine cu Adina Rusu: Cat de mare trebuie sa fie o portie

Vineri, 10 Octombrie 2014, ora 14:06
5794 citiri
Nutritie pe paine cu Adina Rusu: Cat de mare trebuie sa fie o portie
Foto: Arhiva personala

Pe langa respectarea meselor principale ale zilei, consumul unor portii corecte de alimente este extrem de important pentru mentinerea unei greutati in limite normale si pentru sanatate in general.

Nu este niciun secret ca portiile de alimente, la fel ca greutatea oamenilor, sunt intr-o crestere continua. Restaurantele se bat in a ne oferi cat mai multa mancare la un pret cat mai avantajos, de multe ori calitatea fiind neglijata in favoarea cantitatii.

Nutritie pe paine cu Adina Rusu: Conservele de iarna, sub lupa - Sanatoase sau nu?

Corectarea cantitatilor de alimente consumate, precum si asocierea corecta a alimentelor ne pot ajuta sa obtinem toti nutrientii de care organismul nostru are nevoie. Dar, putem intui noi, fara sa ni se explice in prealabil, care este portia corecta de alimente? Mai mult, putem sa consumam doar portia corecta atunci cand ni se ofera mai mult?

Din pacate insa, raspunsurile la aceste intrebari nu ne sunt favorabile, explica pentru Ziare.com nutritionistul Adina Rusu. Astfel, studiile au aratat ca de cele mai multe ori mancam intreaga cantitate care ni se ofera si ca avem dificultati in a deduce care este portia corecta de alimente pe care ar trebui sa o consumam.

Studiile pe termen scurt au aratat ca oamenii mananca mai mult atunci cand li se ofera portii mai mari de mancare.

O astfel de cercetare din anul 2002 a analizat modul in care oamenii reactioneaza la mese in zile diferite in care li s-au oferit 4 portii diferite ca marime de macaroane cu branza. Cu cat portiile erau mai mari, participantii au mancat mai mult.

Astfel, au avut un aport de energie mai mare cu 30% (162 Cal) cand li s-au oferit portiile cele mai mari (1000 g) in comparatie cu portiile cele mai mici (500 g). Participantii au raportat acelasi nivel al foamei si satietatii dupa fiecare masa, in ciuda diferentelor dintre portii. Dupa studiu, doar 45% dintre participanti au raportat ca au observat diferente intre portiile pe care le-au primit.

Putem constientiza cat ar trebui sa mancam?

Tendinta de a manca mai mult cand ni se ofera mai mult a fost observata in urma cu peste 30 de ani, cand doi cercetatori, Pudel si Oetting, au realizat un studiu in care participantii au fost urmariti atunci cand... mancau supa. Trei zile li s-a oferit supa in castroane normale. In cea de-a 4-a zi, castroanele au fost inlocuite cu unele "trucate", care erau umplute, discret, dintr-un rezervor aflat sub masa, fara ca participantii sa-si dea seama de acest lucru.

Atat participantii normoponderali, cat si cei obezi au mancat mai mult decat ar fi trebuit. Ulterior, participantii au fost informati despre trucul cu portiile, fiind urmariti inca 6 zile. Normoponderalii si-au ajustat singuri aportul, in timp ce obezii au continuat sa manance in exces.

In concluzie, ajustarea portiilor de alimente poate fi o metoda utila pentru managementul ponderal. Nu uitati insa ca o felie de paine, un mar mediu, o bucata de carne de marimea unui pachet de carti de joc si o cana de iaurt de 250 ml reprezinta protiile corecte de alimente pe care ar trebui sa le includeti in meniul dvs.

Ce inseamna o portie, in cazul diferitelor alimente

Paine, cereale, orez, paste

o felie de paine

1/2 cana cereale, orez sau paste fainoase (fierte)

un biscuit

Legume, vegetale, cartofi

1/2 cana vegetale proaspete sau fierte

o cana legume frunze fierte

1/2 cana zarzavaturi fierte

3/4 cana suc de rosii

un cartof mijlociu

Fructe

un fruct mediu (mar, banana, portocala)

1/2 grepfrut

3/4 cana suc

1/2 cana cirese

o felie medie de pepene

un ciorchine mijlociu de strugure

Carne, peste, fasole boabe, oua

100 g carne gatita

un ou

1/2 cana leguminoase uscate fierte

Lapte, iaurt, branza

o cana de lapte sau iaurt

1/2 cana branza de vaca

50 g telemea

Nutritionist Adina Rusu

adinarusu.ro

Daca aveti vreo intrebare pentru medicii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc pe cuvântul meu în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc pe cuvântul meu în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#Portia corecta, #nutritionist marime portii, #nutritionist Adian Rusu, #portii corecte alimente nutritionist , #nutritie