Noptile nedormite cresc riscul de Alzheimer

Marti, 08 Septembrie 2020, ora 06:17
3487 citiri
Noptile nedormite cresc riscul de Alzheimer
Foto: Pixabay

Lipsa somnului se afla in stransa legatura cu dezvoltarea dementei si a Alzheimerului, concluzioneaza un nou studiu. In cazul unui grup de barbati, privati de o noapte de somn, s-a identificat in sange un nivel ridicat al proteinei Tau, au raportat cercetatorii. Proteina Tau este unul dintre indicatorii de baza in diagnosticarea bolii Alzheimer.

Studiul, publicat in martie 2020, de Academia Americana de Neurologie, a fost facut pe un grup de barbati tineri si sanatosi, care au fost testati dupa o noapte de nesomn.

"Este interesant cum acumularea de proteina Tau se regaseste in creierul indivizilor bolnavi de Alzheimer sau cea mai comuna forma de dementa", sustine Dr. Jonathan Cedernaes, autorul studiului si cercetator al Universitatii Uppsala, din Suedia.

Cercetatorii nu au gasit cresteri similare in nivelul altei proteine responsabile pentru aparitia bolii Alzheimer, care poarta numele de beta amyloid.

Noile descoperiri apar dupa ce oamenii de stiinta si-au concentrat atentia asupra factorilor care produc deteriorari majore la nivelul creierului, asociate cu aceasta boala.

Un alt grup de cercetatori a raportat recent in Jurnalul Science Translational Medicine ca pot prezice cu acuratete care parti ale creierului se vor atrofia din cauza bolii Alzheimer, indentificand locurile in care s-a acumulat proteina Tau.

Proteina Tau se regaseste in mod normal in neuronii activi si este rapid stearsa din creier, dar in cazul pacientilor care sufera de Alzheimer, proteina Tau ramane blocata.

Pentru ultimul studiu, au fost recrutati 15 barbati, cu media de varsta de 22 de ani, care in mod normal dorm intre sapte si noua ore pe noapte.

Cercetatorii i-au tinut sub observatie doua nopti. In prima noapte, somnul nu le-a fost intrerupt, insa in cea de-a doua, i-au privat de somn.

Astfel, s-a observat ca, dupa noaptea in care somnul le-a fost intrerupt, participantii la studiu aveau o crestere de 17% a nivelului de proteina Tau din sange, comparativ cu o crestere medie de 2%, dupa noaptea de somn profund, neintrerupt.

Ar trebui să iau suplimente pentru a mă ajuta să dorm? Explicațiile unui medic. Care medicamente sunt mai eficiente
Ar trebui să iau suplimente pentru a mă ajuta să dorm? Explicațiile unui medic. Care medicamente sunt mai eficiente
Este bine stabilit faptul că somnul joacă un rol crucial în sănătate și bunăstare. Numeroase studii au documentat relația dintre sănătate și cantitatea și calitatea somnului oamenilor....
Oamenii de știință vor să cultive legume folosind urina umană: ”Valorează greutatea ei în aur”
Oamenii de știință vor să cultive legume folosind urina umană: ”Valorează greutatea ei în aur”
Oamenii de știință vor să cultive legume folosind urina umană și dezvăluie cum se poate face acasă acest îngrășământ natural. Urina poate fi folosită ca o modalitate rentabilă de...
#studiu, #cercetare, #Alzheimer, #proteina tau, #somn, #insomnie , #alzheimer