Modalități prin care kinetoterapia îți poate îmbunătăți calitatea vieții

Advertorial
Vineri, 24 Septembrie 2021, ora 16:20
6624 citiri
Modalități prin care kinetoterapia îți poate îmbunătăți calitatea vieții
kinetoterapie FOTO: litherapy.ro

Se spune că este mai ușor să previi decât să vindeci. De aceea, când sănătatea ne este pusă la încercare, este bine să ne amintim de această zicală.

Kinetoterapia este parte din medicina fizică și studiază mecanismele neuromusculare și articulare care ne asigură activitățile motrice normale. Are la bază mișcarea efectuată prin programe de recuperare bine structurate, ce au ca scop refacerea unor funcții diminuate, menținerea lor la un anumit nivel, fie creșterea capacității fizice.

Din păcate, încă mai există oameni care nu înțeleg clar ce este kinetoterapia și cât de importantă pentru sănătatea noastră. Din acest motiv, iti vom oferi câteva informații utile despre ea.

Ce au în vedere programele de kinetoterapie?

Programele de kinetoterapie individuală au în vedere programe personalizate de exerciții ce fac parte din Kinetologia Medicală. Din punct de vedere etimologic, kinetoterapia înseamnă Terapie prin Mișcare sau Gimnastică Medicală de Recuperare.

La ce ar trebui să te aștepți de la ea și cum te poate ajuta în viața de zi cu zi? Iată câteva modalități în care kinetoterapia îți poate îmbunătăți calitatea vieții:

1. Vindecare holistică

Unul dintre lucrurile de bază pe care le poate face kinetoterapia este să ajute la vindecare, dar într-un mod holistic.

Vindecarea holistică este o modalitate de îmbunătățire a sănătății, luând în considerare impactul fizic, psihologic și social asupra acesteia. Kinetoterapeutul nu prescrie medicamente, ci lucrează cu mintea și corpul pentru a promova vindecarea și sănătatea.

Cum te poate ajuta un kinetoterapeut atunci când vine vorba de vindecare holistică? Pentru început, kinetoterapeutul poate concepe programe de kinetoterapie personalizate, menite să te ajute în procesul de recuperare medicală. Exercițiile de gimnastică medicală au ca scop refacerea unor funcții diminuate, menținerea lor la un anumit nivel, fie creșterea capacităților fizice.

Altfel spus, principalele obiective ale kinetoterapiei sunt:

  • Corectarea posturii și aliniamentului corporal;
  • Creșterea mobilității articulare;
  • Creșterea forței musculare;
  • Creșterea rezistenței musculare;
  • Creșterea coordonării, controlului și echilibrului;
  • Corectarea deficitului respirator;
  • Antrenamentul la efort;
  • Relaxarea;
  • Reeducarea sensibilității.

2. Îmbunătățirea echilibrului

Adulții în vârstă prezintă un risc mare de apariție a problemelor legate de echilibru, iar echilibrul tinde să scadă odată cu înaintarea în vârstă. Pe tot parcursul procesului de îmbătrânire, reducerea densității osoase, a forței musculare și a echilibrului poate fi o cauză a căzăturilor și implicit producerii de fracturi osteoporotice.

Căzăturile sunt o cauză majoră a fracturilor de șold, a durerilor de șold, a oaselor rupte, precum și a leziunilor la nivelul capului. Astfel, găsirea unei modalități de creștere a echilibrului este vitală pentru sănătate și bunăstare.

După evaluarea medicală, kinetoterapeutul îți poate concepe o serie de exerciții și programe menite să te ajute să îți menții sau să-ți îmbunătățești echilibrul.

3. Ameliorarea artritei

Artrita este una dintre cele mai frecvente afecțiuni care afectează mușchii, articulațiile și țesutul conjunctiv și poate fi destul de împovărătoare în viața de zi cu zi. Tratamentul implică, de obicei, gestionarea simptomelor, dar o modalitate obișnuită de a gestiona durerea cauzată de artrită este activitatea fizică.

Kinetoterapia este o soluție foarte benefică în cazul în care suferi de artrită. Apelarea la sedințe de kinetoterapie poate fi, de asemenea, o modalitate holistică de gestionare a durerii fără utilizarea medicamentelor care ameliorează durerea, dar care au efecte secundare.

De asemenea, terapia prin mișcare este recomandată și în cazul unor afecțiuni precum cele:

  • ale coloanei vertebrale (spondiloza, cifoza, scolioza, hiperlordoza, discopatia, lombosciatica, hernia de disc);
  • afecțiuni reumatologice (gonartroză, coxartroză, spondilită anchilozantă);
  • afecțiuni neurologice (sechele post AVC), printre altele.

4. Îmbunătățirea calității vieții

Calitatea vieții tale este posibil să nu fie așa cum îți dorești, din mai multe motive diferite. Problemele de sănătate și de mobilitate sunt adesea un factor important.

Este posibil să nu poți practica sport și participa la activități recreative sau evenimente sociale din cauza durerii sau imposibilității de mișcare.

Aceste gen de probleme sau cele legate de excesul de greutate îți pot afecta considerabil psihicul. În acest caz, poți apela cu încredere la programele de kinetoterapie personalizate, concepe de un kinetoterapeut cu vastă experiență medicală. Acesta te va îndruma și supraveghea pe parcursul întregului proces de redobândire a calității vieții.

Așadar, ai dureri de spate, articulare, musculare și de membre? Suferi de o afecțiune a coloanei vertebrale sau de una reumatologică? Intră pe litherapy.ro și fă-ți o programare online la Centrul de tratament dureri de spate și articulații prin proceduri nechirurgicale. Sănătate multă îți dorim!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#kinetoterapie, #beneficii kinetoterapie , #stiri sanatate