Mituri si legende: rolul animalelor in viata oamenilor

Advertorial
Joi, 21 Mai 2020, ora 11:41
23088 citiri
Mituri si legende: rolul animalelor in viata oamenilor
Sursa foto: Digital Storm/ Shutterstock

Din cele mai vechi timpuri, oamenii au trait in stransa legatura cu animalele, ceea ce a dus la aparitia multor mituri si legende. Diferite creaturi, de la leoparzi inversunati pana la paianjeni minusculi, au jucat un rol important in viata oamenilor.

Un mit poate da un sens special sau calitati extraordinare unor animale comune, precum broastele sau ursii. Pe de alta parte, alte creaturi, despre care se vorbeste in mituri, precum dragoni, unicorni, monstri cu mai multe capete, nu au existat niciodata in lumea reala.

Relatia dintre oameni si animale

Multe mituri exploreaza relatia dintre oameni si animale. Oamenii pot vorbi cu animalele, se lupta cu ele si, in unele cazuri, isi pot uni destinele cu acestea. De asemenea, in unele situatii, animalele ii ghideaza pe oameni sau ii ajuta sa isi indeplineasca sarcinile.

Unul dintre cele mai cunoscute mituri este cel al transformarii. O printesa saruta o broasca fermecata si aceasta se transforma intr-un print, alaturi de care printesa va trai fericita "pana la adanci batraneti". Legende din intreaga lume arata transformarea oamenilor in animale sau viceversa. De cele mai multe ori, transformarile sunt impuse oamenilor - sub forma de pedeapsa - de vrajitori sau magi.

Uneori, animalele apar in mituri si legende ca simboluri ale unor caracteristici pe care le reprezinta. Expresii obisnuite, precum "viclean ca o vulpe" sau "curajos ca un leu", sunt exemplele de zi cu zi ale ideii ca animalele sunt folosite pentru a infatisa calitati ori defecte umane. De pilda, cainele apare ca simbol al loialitatii, tigrul reprezinta puterea si vitalitatea, iar cand se vorbeste despre fazani, cele mai multe povesti spun ca aceasta pasare simbolizeaza deschiderea catre noi experiente si capacitatea de a fi confortabil in prezenta altor oameni.

Totodata, miturile si povestile populare arata o legatura intre oameni si animale. De exemplu, amerindienii considera ca fiecare persoana are o legatura magica sau spirituala cu un anumit animal, care poate actiona ca protector, sursa de intelepciune sau inspiratie. In unele religii, se vorbeste despre faptul ca viata fiecarei persoane este legata de un animal sau un obiect, numit "nagual". Daca "nagualul" este ranit sau ucis, persoana respectiva sufera sau moare.

Monstri sau figuri protectoare

In unele mituri si legende, creaturile au un rol central si au de multe ori natura duala. Ele sunt infatisate ca niste monstri uriasi si reprezinta multitudinea de obstacole de care ne lovim in viata si frica de lucruri pe care nu le intelegem. Alteori, animalele sunt infatisate ca un prieten credincios, o sursa de confort pentru stapanii lor, gata oricand sa ii protejeze.

De asemenea, in multe povesti, animalele sunt mediatori intre oameni si zei, intre natural si supranatural. In legendele indiene, fiecare zeu are cate un animal pe care il foloseste ca vehicul. Lordul Ganesha este transportat de un soarece, iar Durga calareste un leu.

Adesea, zeii au trasaturi comune cu animalele sau le imprumuta de la acestia. De exemplu, Zeus lua forma unor animale pentru a-si ascunde identitatea. Cernunno, stapanul animalelor in mitologia celtica, avea trupul unui barbat si coarnele unui cerb. In Egiptul Antic, crocodilul Sobek era zeul fertilitatii si al puterii, iar zeitatea indiana Ganesh avea capul unui elefant.

De asemenea, animalele apar in mituri si legende ca o figura protectoare a copiilor. Povestea lui Romulus si Remus, fondatorii Romei, este printre cele mai cunoscute. Ei au fost aruncati in apele Tibrului, insa au fost gasiti si hraniti de o lupoaica, venita la fluviu sa se adape.

Pe de alta parte, dupa ce Hecuba a visat ca Paris va atrage pieirea Troiei, regele troian Priam a poruncit slujitorului sau sa ii ucida fiul. Pentru ca nu a fost in stare sa faca acest lucru, slujitorul l-a abandonat pe acesta intr-un desis. Paris a fost gasit si alaptat de o ursoaica.

In cele mai multe culturi, miturile in jurul animalelor au aparut in functie de creaturile care traiau in zona. De exemplu, amerindienii au creat mituri despre coioti, caprioare si ursi, in timp ce egiptenii s-au folosit de crocodili si feline.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
O campanie de susținere pentru candidatura lui Mircea Geoană, actualul secretar general adjunct al NATO, a fost demarată în online. Inițiativa, care se recomandă drept o „platformă...
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Suceava a ales un preot să candideze pentru funcția de primar al municipiului Suceava. Cătălin Axinte este preot slujitor la Biserica Sf. Mina din...
#agrishop pui fazan, #agrishop magazin online , #viata