Menopauza si modificarile pe care le produce in organism

Miercuri, 14 Octombrie 2020, ora 03:08
10913 citiri
Menopauza si modificarile pe care le produce in organism
Foto: Facebook/Totul Despre Menopauza

Desi menopauza este o etapa normala in viata fiecarei femei, le ingrozeste pe toate. Credintele populare despre menopauza abunda de idei preconcepute - false, cele mai multe dintre ele.

De aceea este foarte important ca femeile sa fie bine si corect informate despre ce presupune aceasta schimbare in viata lor, care nu inseamna nicidecum sfarsitul vietii ca femeie, ci doar sfarsitul functiei reproductive.

Menopauza este un proces fiziologic ce presupune incetarea ciclurilor menstruale, din cauza "consumarii" numarului de foliculi din ovare. Femeile se nasc cu un numar fix de foliculi primordiali, multi se pierd pana la pubertate, apoi, lunar, prin ovulatie. Asadar, genetic, fiecare femeie detine un numar diferit de foliculi si, prin urmare, varsta de instalare a menopauzei este variabila.

Debutul normal al menopauzei este la varsta de minim 40 de ani. Anterior acestei varste, se considera ca menopauza este prematura si patologica, astfel ca se impun investigatii de specialitate, endocrinologice si ginecologice. Deasemenea, cazurile femeilor care mai au menstruatie dupa 55 de ani sunt de urmarit, din cauza riscului de hiperplazie de endometru si cancer de san.

Menopauza se poate instala brusc (menstruatia inceteaza dintr-o data) sau progresiv (menstruatii rare, la doua, trei luni, sau, dimpotriva, mai dese, la doua, trei saptamani). Perioada de premenopauza se poate intinde pe o durata de aproximativ doi ani.

Menopauza poate aparea natural, dar si in urma unor interventii chirurgicale: indepartarea chirurgicala a uterului (histerectomie totala, pentru fibrom uterin) sau histerectomie cu ovarectomie bilaterala (inlaturarea ovarelor, din cauza diverselor patologii oncologice sau nononcologice).

Regina Maria a notat semnele care anunta menopauza si cum pot fi ele contracarate:

Bufeuri

Bufeurile apar inainte de menopauza si dupa instalarea ei, fiind o reactie a organismului in fata rezervelor scazute de estrogen. Ele sunt descrise de specialisti ca niste senzatii bruste si tranzitorii de caldura care cuprind intregul organism, determinand inrosirea vizibila a pielii, in special in partea de sus a corpului si pe fata.

Bufeurile pot fi de intensitate mica sau mare, de la bufeuri blande, pana la valuri de foc in tot corpul. Daca au intensitate mare, pot fi confundate cu starile febrile. Sunt resimtite mai puternic cand ovarele opresc productia de estrogen mai abrupt, si nu gradual.

Aceste crize pot fi rezolvate cu suplimente pe baza de estrogen, care ajuta organismul sa se echilibreze si sa treaca mai usor peste aceasta perioada.

Nu toate femeile experimenteaza bufeuri, ele apar in aproximativ 50% din cazuri.

Transpiratii nocturne

Cunoscute si sub numele de hiperhidroza somnului, transpiratiile nocturne sunt de fapt tot bufeuri, care se declanseaza pe timpul noptii. Si acestea pot fi usoare sau mai intense si sunt cauzate de dezechilibre hormonale, asociate cu factori de mediu: un dormitor supraincalzit, o dieta intens condimentata, abuzul de tigari sau alcool.

Atunci cand transpiratiile nocturne sunt severe, ele pot intrerupe somnul, iar asta duce la oboseala, stres si irascibilitate.

Atentie, insa, aceste transpiratii, la fel ca bufeurile de peste zi, pot masca stari febrile. Chiar daca sunteti la menopauza, nu intotdeauna transpiratiile nocturne au legatura cu menopauza. Ele pot avea si alte cauze si, daca situatia persista, trebuie mers la medicul specialist, pentru investigatii.

Menstruatii neregulate

In premenopauza, menstruatiile pot deveni neregulate, din pricina dezechilibrelor hormonale premergatoare menopauzei. Sangerarile pot fi mai usoare sau mai abundente si pot dura mai mult sau mai putin decat de obicei.

Pierderea libidoului

In perioada de premenopauza, femeile pot observa o scadere brusca a apetitului sexual, de regula pe fondul deficientei de hormoni masculini (androgeni). Pierderea libidoului mai poate fi cauzata si de alte simptome, precum uscaciunea vaginala sau depresia.

In aceasta situatie, se recomanda anumite produse sau suplimente, care sa remedieze situatia.

Schimbari de dispozitie

Schimbarile de dispozitie cauzate de menopauza sunt frecvente, insa rareori sunt puse pe seama acestei transformari firesti a organismului feminin. In plus, fiecare femeie este diferita, iar schimbarile de dispozitie se manifesta si ele in mod particular - de la caz la caz, pot fi usoare sau intense, frecvente sau rare.

Cand, insa, pe langa sistemul hormonal perturbat, si stilul de viata este agitat si dieta nesanatoasa, aceste schimbari de dispozitie pot fi mai intense si mai greu de asimilat.

Oboseala

Acest simptom mai poate fi insotit si de apatie, iritabilitate si capacitate de concentrare scazuta, de aceea poate impiedica o femeie sa isi continue activitatile in ritmul si eficienta obisnuite.

Oboseala apare si in premenopauza, si in menopauza, deoarece multi hormoni, in special estrogenul, regleaza utilizarea energiei la nivel celular. Cand dezechilibrele hormonale apar, organismul sufera schimbari si in modul in care isi utilizeaza energia.

Specialistii atrag atentia ca, pana la instalarea completa a menopauzei, nu trebuie intrerupta protectia contraceptiva, pentru ca inca exista risc de sarcina nedorita.

In plus, trebuie avut grija la osteoporoza, care apare progresiv si, in primii ani de la instalarea menopauzei, se pierde rapid din masa osoasa. Este nevoie de monitorizare si tratament preventiv, cu Calciu si vitamina D.

Kilogramele in plus pot fi un alt neajuns al menopauzei, care poate fi insa controlat prin alimentatie sanatoasa si echilibrata si miscare fizica.

Deasemenea, menopauza creste riscul de boli cardio-vasculare. Exista cazuri in care femei hipotensive ajung hipertensive, dupa instalarea menopauzei. Se impune, asadar, o monitorizare mai atenta a tensiunii arteriale.

Un lucru este cert: menopauza face parte din transformarile prin care organismul trece odata cu inaintarea in varsta. Si barbatii trec printr-un proces asemanator, numit andropauza, care desi e mai subtil si nu la fel de mediatizat ca menopauza femeilor, le provoaca si domnilor destul deranj.

Astfel, in aceasta etapa a vietii este foarta importanta cunoasterea si intelegerea schimbarilor prin care trecem cu totii si, mai ales in cuplu, sprijinul si dragostea partenerului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ceapa și usturoiul verde, periculoase pentru organism. Când nu trebuie să le consumi
Ceapa și usturoiul verde, periculoase pentru organism. Când nu trebuie să le consumi
Primăvara se consumă cantități mari de ceapă și usturoi verde. Acestea sunt extrem de sănătoase și gustoase. Dau savoare mâncărurilor și sunt excelente consumate și ca atare, alături...
Vrei să ții post negru? Ce se întâmplă dacă postești trei zile la rând
Vrei să ții post negru? Ce se întâmplă dacă postești trei zile la rând
Postul este una dintre cele mai vechi practici din lume. La finalul Postului Paștelui este recomandat însă postul negru. Asta înseamnă să nu se consume mâncare toată ziua. Doar apa fiind...
#sanatate, #menopauza, #Femei, #andropauza, #simptome, #tratament , #sanatate
Comentarii
S
SidneyCratier
rank 1
Ba, chiar, la Andron...e chiar ceva mai ..ăăă...